Americanii, loviți de misteriorul "sindrom Havana" și în capitala Austriei. E vorba de arme secrete rusești?

Americanii, loviți de misteriorul "sindrom Havana" și în capitala Austriei. E vorba de arme secrete rusești?

Americanii au deschis o anchetă pentru a afla cauza misterioaselor probleme de sănătate pe care le au diplomații și angajații de la ambasada sa din Viena,

De când Joe Biden a preluat funcția de președinte, nu mai puțin de ofițeri de informații din SUA, diplomați și alți oficiali guvernamentali din Viena s-au plâns că se confruntă cu misterioase suferințe. Imediat, s-a făcut legătura cu "sindromul Havana" .

Misteriosul "sindrom Havana"

Sindromul Havana își trage numele de la capitala cubaneză, unde ofițerii CIA și angajații Departamentului de Stat au raportat pentru prima dată (2016- 2017) senzații ciudate de presiune în cap și sunete inexplicabile. Unii dintre ei au spus că senzațiile par să apară în jurul caselor, apartamentelor și camerelor de hotel din capitala cubaneză unde locuiau. Alții au afirmat că au senzația că sunt loviți de un fascicul invizibil de energie.

Cei mai mulți s-au plâns că nu-și mai pot ândeplini obligațiile de serviciu din cauza durerilor de cap, senzațiilor de vertij sau problemelor de vedere. Specialiștii de la Centrul pentru leziuni și reparații cerebrale de la Universitatea din Pennsylvania au folosit RMN avansate pentru a studia creierul a patruzeci dintre acești pacienți. Nu au găsit semne de impact fizic asupra craniilor pacienților, dar au fost detectate semne de deteriorare a creierului, parcă ar fi avut „o contuzie fără o contuzie”, după cum declara un specialist implicat în investigații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Armele secrete rusești sunt în spatele "sindromului Havana"?

Înalți oficiali din administrațiile Trump și Biden suspectează că rușii sunt responsabili de "sindromul Havana". Ei cred că agenții care lucrează pentru G.R.U., serviciul rus de informații militare, i-au atacat cu o armî secretă pe oficialii americani, posibil să fure date de pe computerele sau smartphone-urile lor, ceea ce a provocat problemele respective. Dar analiștii și agenții de informații americani nu au reușit până acum să găsească dovezi concrete care să le permită să tragă vreo concluzie.

Ce se întâmplă la Viena?

Cauza exactă a noilor probleme de la Viena, pe care agențiile guvernamentale americane denumesc în mod oficial „incidente sanitare anormale” sau „incidente sanitare inexplicabile”, rămâne necunoscută. Asta deși CIA, Departamentul de Stat și alte agenții și-au dublat eforturile de a determina cauza și de a identifica vinovații.

Ne e o mare surpiză că asemenea lucruri se întâmplă la Viena. Capitala Austriei este de ani buni o capitală a spionajului internațional. În primuil rând, pentru că aici își au sediul agenții mari ale ONU, Organizația țărilor exportatoare de petrol și Agenția Internațională pentru Energie Atomică, printre alte organisme internaționale. Drept urmare, pe lângă un număr semnificativ de spioni americani, britanici, chinezi, francezi și ruși, se crede că au apărut și agenți iranieni, sirieni și nord-coreeni.

Și ar mai fi un motiv pentru faptul că Viena colcăie de agenți secreți. În mod tradițional, serviciile de securitate austriece închid ochii la operațiunilor serviciilor de informații străine, atâta timp cât acestea nu amenință interesele austriece. O altă posibilă explicație a atacurilor de la Viena este faptul că aici au locnegocierile prin intermediari între americani și iranieni asupra spinosului dosar nuclear.

Misterul persistă

"Dacă rușii sunt de vină, așa cum cred mulți oficiali de top ai administrației Biden, scopul lor rămâne necunoscut. Este posibil să fi sperat că incidentele de la Viena îi vor forța pe diplomații și spionii americani să părăsească orașul -dar nu există nicio indicație că Ambasada sau stația ar fi fost reduse numeric. Este posibil să fi încercat, de asemenea, să împiedice eforturile americane de a str\nge rândurile cu austriecii. Înaltul oficial al Administrației Biden recunoaște: „Nu am stabilit intenția sau motivul. Nu avem încă o părere despre asta”, notează newyorker.com ân încheierea unei ample analize dedicate acestui subiect.