Americanii au lăsat Cutia Pandorei deschisă când "au fugit" din Afganistan. Putin pune sare pe rana lui Biden

Americanii au lăsat Cutia Pandorei deschisă când "au fugit" din Afganistan. Putin pune sare pe rana lui Biden

Președintele rus susține că o mulțime de state sunt în acest moment sub presiune din cauza amenințărilor care vin „din Afganistan după ce americanii au părăsit rapid țara, dacă nu cumva au fugit, împreună cu aliații lor NATO”

Liderul de la Kremlin spune că e vorba de amenințări legate de terorism, trafic de droguri și extremism religios.

Putin încearcă să preia coordonarea eforturilor internaționale în privința Afganistanului

În declarația susținută vineri la o ședință a liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă ( CSTO) și ai Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), Vladimir Putin a declarat că toate statele membre ale acestor organizații împărtășesc abordări similare cu privire situația din Afganistan după retragerea trupelor americane.

„Au lăsat deschisă cutia Pandorei, care este este plină de probleme legate de terorism, trafic de droguri, crimă organizată și, din păcate, extremism religios”, a spus Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul rus și-a exprimat recunoștința față de decizia omologilor săi din CSTO și CSO privind susținerea ideii unei întâlniri comune într-un nou format. "Discuția noastră de astăzi arată cât de importantă este alinierea eforturilor celor două organizații pentru menținerea securității și stabilității în spațiul eurasiatic. Este vitală în contextul noii deteriorări a situației deja turbulente din Afganistan", a menționat liderul de la Kremlin.

Putin pledează pentru un dialog cu talibanii

Chiar dacă guvernul afgan al talibanilor nu este reprezentativ și incluziv, Putin crede că ar trerbui să se încurajeze dialogul „prin mecanismul troicii extinse asupra Afganistanului".

Este esențial să se lucreze cu guvernul taliban, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin la o reuniune comună a liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO).

"Mișcarea talibană, devenită de fapt singurul stăpân al țării, și-a format guvernul, care și-a asumat responsabilitatea pentru viitorul Afganistanului. Acesta este un guvern interimar, așa cum spun talibanii înșiși, și nu poate fi numit cu adevărat reprezentativ sau inclusiv", a spus el. adăugând că nu există membri ai altor grupuri etnice în el.

"Cu toate acestea, se pare că este necesar să lucrăm și cu el. În ceea ce privește recunoașterea, cred, și sunt de acord cu cei care au vorbit despre asta, că trebuie să ne coordonăm poziția cu privire la această problemă", a subliniat liderul rus.

Potrivit lui Putin, în acesdialogt moment se depun eforturi de a deschide un dialog prin mecanismul troicii extinse asupra Afganistanului din care fac parte Rusia, China, Pakistan și SUA. În acest sens, liderul rus a dat drept exemplu formatul anterior de consultări de la Moscova asupra Afganistanului, care a implicat alte țări ale SCO și CSTO. "Activitatea acestui mecanism poate fi reînviată dacă este necesar și dacă toate statele sale membre sunt de acord", a conchis președintele Federației Ruse.

Haosul retragerii SUA din Afganistan

După ce Statele Unite au anunțat sfârșitul operațiunii sale militare în Afganistan și retragerea trupelor sale, talibanii și-au intensificat ofensiva împotriva guvernului de la Kabul. La 15 august, luptătorii talibani au pătruns în Kabul fără a întâmpina nicio rezistență și au obținut controlul deplin asupra capitalei afgane. Președintele Afganistanului Ashraf Ghani a demisionat și a fugit din țară. Talibanii au anunțatformarea unui nou guvern în urmă cu câteva zile, notează Agenția Tass.