America fortifică Europa de Est

America fortifică Europa de Est

Statele Unite și NATO vor să asigure o prezență militară consolidată și permanentă pe teritoriul aliaților est-europeni pentru a descuraja orice posibilă agresiune a Rusiei în contextul crizei din regiune.

Unul din răspunsurile pe care Statele Unite vor să le dea crizei ucrainene în desfășurare este relocarea de forțe militare în Europa de Est, a subliniat Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO din Europa. Generalul american este cel însărcinat de miniștrii de Externe ai Alianței Nord-Atlantice să identifice contramăsurile pe care Washingtonul și blocul militar în ansambul său le vor lua după anexarea Crimeii de către Rusia. „Vrem să identificăm un pachet de măsuri terestre, aeriene și maritime care să consolideze garanțiile de securitate pentru aliații noștri din estul Europei” a declarat Breedlove, citat de revista Time.

Apărarea colectivă, de nezdruncinat

Cu câteva zile în urmă, un oficial de rang înalt de la Pentagon confirmase că invazia rusă din Crimeea a determinat Washingtonul să își revizuiască prezența militară în Europa, care a continuat să scadă de la încheierea Războiului Rece. „Acţiunile ruseşti din Europa şi din Eurasia ar putea determina SUA să îşi reexamineze dispozitivul militar şi necesităţile în materie de viitoare desfășurări, exerciţii şi antrenamente în regiune”, a afirmat Derek Chollet, însărcinat cu afaceri pentru securitatea internaţională la Pentagon, citat de AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Circa 67.000 de militari americani sunt staţionaţi actualmente pe continentul european, în principal în Germania (40.000 de oameni), în Italia (11.000) şi în Marea Britanie (9.500). Aceştia erau în număr de 285.000 la finele lui 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat. Numărul lor a scăzut mai ales în ultimii ani, pe măsură ce Pentagonul și-a mutat centrul de greutate în Pacificul de Vest pentru a contracara expansiunea militară a Chinei. În Europa de Est, inclusiv în România, SUA au relocat deja, sau urmează să o facă, forțe militare, contingente, nave de război, bombardiere și avioane de vânătoare, intensificând și manevrele comune cu aliații. România a subliniat deja, prin vocea diplomaților săi, necesitatea suplimentării prezenței militare a SUA și a NATO în contextul tensiunilor din Ucraina. Ieri, secretarul general al NATO a sublinat din nou că Alianța rămâne ferm atașată principiului securității colective, cerând din nou Moscovei să își retragă trupele de la granița cu Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a acuzat NATO că se folosește de criza ucraineană „pentru a-și strânge rândurile”. În fața consolidării prezenței militare occidentale în Europa de Est, unii analiști ruși apropiați Kremlinului au avertizat că Moscova ar putea trimite bombardiere în Crimeea.