Cei care au primit amenzi în perioada pandemiei și nu doresc să le plătească trebuie să le conteste în instanță. Asta pentru că propunerea legislativă prin care se urmărea ca amenzile aplicate pe perioada stării de urgență să fie declarate nule automat a fost respinsă definitiv de deputați.
Astfel, cei care au fost amendați pentru alte situații decât cele privind încălcarea măsurii de izolare la domiciliu și carantină sau pentru tulburarea ordinii și liniștii publice vor putea contesta contravențiile la fel cum a fost posibil și până acum, respectiv în instanță.
Propunerea legislativă, care a fost respinsă definitiv de deputați și al cărei parcurs legislativ s-a încheiat, prevedea ca procesele-verbale de contravenție emise pe perioada în care a fost instituită starea de urgență, respectiv între 16 martie și 14 mai 2020, să fie declarate nule automat, fără ca cel amendat să mai fie nevoit să se adreseze instanței pentru asta.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Parlament la scurt timp după ce Curtea Constituțională a României a decis, în mai 2020, că atât prevederea care stabilește amenzile din ordonanța privind starea de urgență, cât și modificările aduse de Guvern, prin OUG 34/2022, sunt neconstituționale. Practic, CCR a invalidat întregul regim de sancționare contravențională care s-a aplicat în perioada stării de urgență celor care nu au respectat măsurile impuse în acel răstimp, cei sancționați putând să conteste în instanță amenzile primite.
Amenzile primite în starea de urgență ar fi trebuit să se anuleze automat
Potrivit inițiatorilor propunerii, amenzile primite în starea de urgență ar fi trebuit să se anuleze automat, deoarece, "cei peste 300.000 de români, care au fost sancţionaţi contravenţional în baza OUG nr. 1/1999, se pot adresa instanţelor de judecată pentru anularea amenzilor.
O asemenea situație ar duce la blocarea totală a sistemului de justiţie, iar în contextul de sănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului COVID-19”. Astfel, deoarece această propunere legislativă a fost respinsă definitiv, varianta disponibilă și până acum, respectiv înaintarea unui proces în instanță, este singura modalitate în care cetățenii pot anula amenzile primite, dacă nu le-au achitat până acum, și recupera sumele achitate.