Amenzi uriașe pentru românii care folosesc greşit cardul de energie

Amenzi uriașe pentru românii care folosesc greşit cardul de energie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor va începe în doar câteva zile, dar românii trebuie să știe că riscă amenzi uriașe dacă nu respectă anumite reguli.

Săptămâna viitoare începe distribuirea cardurilor de energie pentru plata facturilor. Cu toate astea, românii riscă amenzi usturătoare dacă nu le folosesc cum trebuie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că acești bani pot fi folosiți doar pentru anumite plăți, mai exact pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Românii vor beneficia de 700 de lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.

„În plus, nu există această posibilitatea de retragere de numerare de pe card. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie. Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, atenţionează MIPE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum pot lua românii cardul de energie

Și Marcel Boloș a explicat cum vor putea românii să intre în posesia cardurilor, dar și de ce documente au nevoie. „Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari. E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

- 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023, potrivit A3.

„Vorbim despre cea mai importantă inițiativă de acest gen derulată până acum în țara noastră, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile.

Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creșterea calității vieții și la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială, prin asigurarea capacității gospodăriilor că își asigură serviciile energetice necesare, la costuri accesibile”, a mai spus Boloș.