Amenzi foarte mari pentru cei care nu respectă legislația. Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă

Amenzi foarte mari pentru cei care nu respectă legislația. Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă Sursa: Arhiva EVZ

Legislația rutieră prevede amenzi foarte mari pentru șoferii care nu își echipează autoturismele corepunzător pentrul sezonul rece.

Noțiunea de echipare corespunzătoare, se referă în primul rând, la dotarea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă.

Este bine de știut că legislația rutieră, mai exact Decretul 195/2002, nu impune o perioadă de timp, în care mașinile să fie echipate cu astfel de cauciucuri, ci se referă doar la momentele când drumurile sunt acoperite de zăpadă.

”Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, se sancționează cu amenzi de până la 2.900 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, polițiștii sunt obligați să rețină certificatul de înmatriculare până la remedierea situației, adică montarea unor cauciucuri de iarnă pe autoturism.7

Registrul Auto Român vine cu detalii suplimentare

Cei de la Registrul Auto Român, instituție care omologhează toate autoturismele înmatriculate în țara noastră, vin cu detalii suplimentare pe acest subiect.

Pe caucicurile de iarnă trebuie să apară litere M și S, inițiale care provin de la cuvintele noroi și zăpadă, în limba engleză. Pe unele cauciuri se pot vedea ștanțate semne care seamănă cu fulgii de zăpadă.

”Nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri. Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Cauciurile ”all seasons” nu sunt omologate în România, iar cei care le cumpără trebuie să știe acest lucru. În plus, un set de anvelope nu pot fi utilizate la nesfârșit, iar după un număr de ani acestea trebuie schimbate.

„Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, mai spun cei de la RAR.