Amenințare mafiotă în Italia. Fostul premier, Matteo Renzi, a primit miercuri un plic care conținea două gloanțe. Partidul său crede că este o acțiune de intimidare cu privire la „climatul ură”.

Plicul anonim a fost depus direct la sediul Senatului. Conform surselor, plicul nu conținea niciun mesaj, înafară de cele două gloanțe.

Plicul cu două gloanțe, folosit frecvent

Nu este prima dată când acest lucru se întâmplă în Italia. Și alți foști premieri au primit la rândul lor plicul cu gloanțe. Printre cei pățiți se numără Silvio Berlusconi, Mario Monti sau Romano Prodi.

Toate partidele reprezentate în parlamentul italian, indiferent de orientare, şi-au exprimat solidaritatea faţă de Renzi, care a fost premier între anii 2014 şi 2016.

În prezent lider al unui mic partid scindat din Partidul Democrat (de centru-stânga), el s-a remarcat în ultimele luni prin părăsirea coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte, provocând căderea guvernului acestuia la sfârşitul lunii ianuarie.

Criza politică s-a încheiat prin învestirea guvernului condus de Mario Draghi, susţinut practic de toate partidele parlamentare, pentru a evita convocarea unor alegeri anticipate în plină pandemie.