Evenimentul Zilei > Actualitate > Amendă uriasă pentru Transgaz. ANRE a taxat compania națională cu 80.000 de lei
Amendă uriasă pentru Transgaz. ANRE a taxat compania națională cu 80.000 de lei

Amendă uriasă pentru Transgaz. ANRE a taxat compania națională cu 80.000 de lei

Transgaz a fost sancționată cu o amendă uriașă, 80.000 de lei în urma unui incident care s-a petrecut în urmă cu un an la Alba Iulia.

ANRE a aplicat o amendă usturătoare companiei naționale Transgaz în urma unui incident grav ce a avut loc în rețeaua de distribuție a gazelor naturale în zona municipiului Alba Iulia.

Incidentul s-a petrecut în urmă cu un an, pe 26 iulie 2020, când o pană de curent a blocat alimentarea automata cu etilmercaptan (substanța care oferă mirosul specific al gazului metan). Acest lucru a determinat trecerea la procesul de alimentare manuală. Din acest motiv s-a ajuns la apariția unui miros puternic de gaze în mai multe scări de bloc din Alba Iulia. Iar acest lucru a provocat panică în rândul consumatorilor care au sesizat furnizorul de gaze, după cum relatează ziare.com.

Dat fiind că Transgaz nu a anunțat situația, s-a trecut la verificarea instalațiilor de gaze din oraș, iar aproximativ 2000 de consumatori au rămas fără gaze naturale chiar și pentru o săptămână. Mai mult, deși nu era nevoie, oamenii panicați au fost nevoiți să suporte costuri pentru remedierea unor așa zise defecțiuni. Aceasta în condițiile în care mulți consumatori aveau verificările făcute la instalații cu puțin înainte de incident.

Concluziile ANRE în cazul Transgaz

Situația a ajuns în atenția ANRE care a demarat un control. În urma verificărilor s-a ajuns la concluzia că Transgaz este responsabilă pentru situația creată. Și așa s-a ajuns la o amendă de 80.000 de lei.

„S.N.T.G.N. Transgaz S.A. nu și-a îndeplinit obligația legală de a asigura odorizarea gazelor naturale la ieșirea din SNT la o valoare de minim 8 mg de etilmercaptan într-un metru cub de gaze naturale, în condiții standard de presiune și temperatură, valoare corespunzătoare unei odorizări normale, totodată provocând o supraodorizare cu o concentrație maximă peste valoarea unei odorizări de șoc, încălcând prevederile art. 26 din Ordinul ANRE nr. 172 din 26 septembrie 2018 privind aprobarea Condițiilor-cadru de valabilitate asociate licenței pentru desfășurarea activității de operare a sistemului de transport al gazelor naturale”, se precizează în procesul verbal emis de ANRE.

Compania a cerut în instanță anularea procesului verbal și a sancțiunii, însă nu a avut câștig de cauză, judecătorii apreciind că amenda a fost dată pe drept.