Evenimentul Zilei > Social > Amendă uriașă pentru Ikea! Scandal imens în Franța. Gigantul şi-a spionat angajaţii mai mulţi ani
Amendă uriașă pentru Ikea! Scandal imens în Franța. Gigantul şi-a spionat angajaţii mai mulţi ani

Amendă uriașă pentru Ikea! Scandal imens în Franța. Gigantul şi-a spionat angajaţii mai mulţi ani

Ikea France este în centrul unui scandal de proporţii după ce mai multe persoane din conducere au fost condamnate marţi din cauza spionării angajaţilor în ultimii 20 de ani.

Ikea, amendată pentru modul în care s-a comportat cu angajaţii. Proces în Franţa, ţară în care Ikea trebuie să plătească o amendă de 1.000.000 de euro. La această măsură dură s-a ajuns după ce Ikea France a fost găsită vinovată pentru stocarea datelor personale ale angajaţilor.

Director condamndat la doi ani de închisoare

Aceste date au fost obţinute incorect, iar unul dintre cei care au aprobat procedura a fost fostul director general, Jean-Louis Baillot. El a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Totodată, judecătorii l-au amendat pe Jean-Louis Baillot cu 50.000 de euro pentru aceeaşi problemă legată de stocarea datelor personale. Astfel, Ikea France a fost acuzată că şi-a spionat angajaţii mai mulţi ani violându-le viaţa privată.

Asta s-a făcut prin colectarea de informaţii legate de conturile lor bancare, dar şi prin utilizarea angajaţilor sub acoperire pentru a scrie rapoarte despre personal.

Angajaţii au fost spionaţi peste 20 de ani

Cu toate că acuzaţiile s-au concentrat pe perioada dintre 2009-2012, procurorii francezi susţin că spionarea angajaţilor a început încă din anii 2000. În acest context, magistraţii au cerut o amendă de două milioane de euro pentru Ikea France, deţinută de grupul suedez Ingka Group, proprietarul magazinelor de mobilă Ikea.

Tribunalul corecţional din Versailles (n.r. – regiunea Parisului) a decis că acuzaţii sunt vinovaţi de „colectarea de date cu caracter personal printr-un mijloc fraudulos”. De asemenea, ei au primit pedepse mai mici decât cele cerute de procuratură, care i-a acuzat de „supraveghere în masă”, conform agerpres.ro.

Altfel, amintim că în 2018, Ikea a deschis la Bucureşti un magazin care la acea vreme era cel mai mare din Europa de Est. Cu o suparafaţă de 36.000 de metri pătraţi, magazinul a fost construit în partea de est a orașului, iar investiția totală s-a ridicat la aproximativ 80 de milioane de euro. În 2015, retailerul de mobilă cumpăra terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de pe Bulevardul Theodor Pallady.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: