Evenimentul Zilei > Economie > Amendă uriașă pentru cea mai mare firmă de asigurări din România. Conducerea a fost preluată de FGA
Amendă uriașă pentru cea mai mare firmă de asigurări din România. Conducerea a fost preluată de FGA

Amendă uriașă pentru cea mai mare firmă de asigurări din România. Conducerea a fost preluată de FGA

Consiliul director al City Insurance a fost amendat cu 11 milioane de lei și i-au fost retrase aprobările acordate de ASF. Fondul de Garantare a Asiguraților este cel care a preluat conducerea companiei de asigurări cu un mandat de patru luni, de la data intrării în vigoare a deciziei.

Au fost mai multe controale la City Insurance în perioada 2019 – 2021 care au atras după ele amenda pentru conducerea companiei și administrarea specială.

A mai decis sancţionarea Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei şi stabilirea în sarcina acesteia a obligaţiei de a transmite Autorităţii de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare şi redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital.

„Decizia luată de consiliul ASF arată un semnal ferm că dorim ca societatea să intre în legalitate, în interesul publicului consumator, în interesul întregii piețe a asigurărilor. Societatea va intra, pentru o perioadă determinată de timp, sub administrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraților, pentru aducerea ei într-un cadru firesc de funcționare, în care să facă dovada că dispune de cerințele minime de capital și că-și poate achita obligațiile asumate, respectiv plata daunelor către cei care au întocmite polițe de asigurare la această societate”, a declarat Dan Apostol, director de comunicare al ASF, la Digi24.

Compania ar avea o problemă de solvabilitate, iar administrarea specială din următoarele patru luni – cu posibilitate de prelungire, care practic înseamnă preluarea controlului, ar fi ultima soluție.

O altă decizie a fost ”desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condiţiile art. 36 din Legea nr. 246/2015”.

Polițele RCA ale companiei sunt în continuare valabile

Polițele de asigurare City Insurance sunt în continuare valabile, iar clienții companiei pot obține despăgubiri în baza unui dosar de daună.

„Polițele de asigurare sunt valabile și acolo unde intervin situații unde polița trebuie să-și intre în rol asiguratul merge cu polița și face cererea de decont conform unui dosar de daună”, a explicat Dan Apostol.

City Insurance, lider de piață

City Insurance este liderul pieței asigurărilor RCA, iar împreună cu societatea de pe locul doi deține aproximativ 75% din piață.

Compania oferă polițe RCA cu prețuri mici, sub cele ale concurenței, iar veniturile raportat la daune crează probleme, care se văd în despăgubirile lente și în problemele legate de soluționarea dosarelor de daună.