Amenda care îți strică sărbătorile. Ajunge la 12.000 de lei dacă încalci această regulă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii trebuie să fie foarte atenți la porcul de Crăciun. Sărbătorile de iarnă se apropie, iar Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vine cu precizări importante pentru toți românii care stau la curte și care au de gând să sacrifice porcul de Crăciun.

Drumul la medicul veterinar

Înainte de sacrificare, românii trebuie să meargă cu porcul la medicului veterinar, mai ales cei din zonele unde au fost semnalate și identificate focare de pestă porcină.Un control sanitar veterinar scade riscul de răspândire al bolilor de la animale la om.

Porci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care sacrifică porcii în această perioadă au obligația de a preda medicului veterinar anumite părți ale porcului pentru examinarea sau pentru Trichinella spp. Termenul este de maxim 7 zile de la sacrificarea animalului.

Cine poate cere despăgubiri pentru porc

În cazul în care medicului veterinar constată că porcul este bolnav, carnea trebuie aruncată. Românii ai căror porci s-au dovedit a fi bolnavi vor fi despăgubiți de către stat la valoarea de piață a animalului. De despăgubiri vor beneficia doar românii ai căror porci au fost identificați și înregistrați în BND.

Carne / Sursa foto: Dreamstime.com

În această perioadă, medicii veterinari din cadrul DSVSA au program prelungit, iar românii pot cere ajutorul. Inclusiv cei de la de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) lucrează la program prelungit, în perioada 29.11.2024-24.12.2024 și 27.12.2024-31.12.2024. Programul se găsește pe site-ul DSVSA.

Românii riscă amenzi mari

Românii care sacrifică porcii fără să ceară expertiza medicului veterinar riscă amenzi mari. Sancțiunile pot ajunge până la 12.000 de lei, potrivit legii. Este recomandat să se consulte reglementările în vigoare, înainte de sacrificarea porcului.

Românii trebuie să țină cont și de condițiile în care are loc sacrificarea porcului. Potrivit legii, aceștia sunt obligați să asomeze porcul înainte de a-l sacrifica. Mai exact, să îl lovească ușor în cap, astfel încât să i se producă o stare de amețeală. Potrivit Legii nr. 205/2004, cei care nu respectă această regulă pot primi amenzi de până la 12.000 de lei.