Evenimentul Zilei > Social > Amelia Brightman, sora celebrei soprane Sarah Brightman, va cânta la concertul Gregorian
Amelia Brightman, sora celebrei soprane Sarah Brightman, va cânta la concertul Gregorian

Amelia Brightman, sora celebrei soprane Sarah Brightman, va cânta la concertul Gregorian

Amelia Brightman, sora mai tânără a celebrei soprane de classical crossover, Sarah Brightman, soseşte la Bucureşti cu prilejul concertului Gregorian, proiect din care artista face parte.

Sarah Brightman a cântat alături de nemţii de la Gregorian imediat după divorţul de Lloyd Webber, reluându-şi cariera muzicală cu fostul producăt Enigma, Frank Peterson, de data aceasta ca un artist de clasic crossover, conform unui comunicat de presă. Sarah Brightman este printre cei mai proeminenţi interpreţi sau artişti ai genului, cu vânzări la nivel mondial de peste 30 de milioane de discuri şi două milioane de DVD-uri.

Alături de Amelia va mai urca pe scenă şi Narcis Iustin Ianău, finalistul primului sezon al show-ului "Românii au talent", acesta fiind primul concert GREGORIAN din România şi ultimul, totodată, pentru o lungă perioada de timp. Frank Peterson a decis ca acest proiect să ia o pauză pe termen nelimitat, sperând să revină cu ceva şi mai atractiv în viitor.

La început, Gregorian a fost mai mult un grup de orientare pop, ce a luat fiinţă “din vena” proiectului new age, ambient-downtempo – Enigma. Sub acest concept au înregistrat albumul Satisfaction cu voci aduse de la The Sisters of Oz: Susana Espelleta (soţia lui Frank Peterson de la acea dată) şi Birgit Freud. Oricum, a fost singurul album în acest stil, ce după ani a condus la ceea ce mulţi dintre noi cunoaştem: albumele Masters of Chant. În 1998, Peterson şi echipa lui formată din Jan-Eric Kohrs, Michael Soltau and Carsten Heusmann au reinventat proiectul, de data aceasta hotărându-se să păşească în zona cântecelor în stil gregorian.

Selecţia cântecelor era foarte strictă. Pentru fiecare album, piesele au fost atent selecţionate. Doisprezece vocalişti au fost angajaţi să înregistreze piesele într-o atmosferă bisericească, pentru ca sunetul să fie unul cât mai aproape de adevăr.

“Masters of Chant” a ajuns la finalul poveştii, GREGORIAN punând punct celor 10 volume muzicale, un incredibil succes peste tot în lume, un întreg marş triumfal pe care au ales să îl celebreze printr-un turneu emoţionant, turneu ce se va opri şi la Bucureşti.

Cu vânzări de peste 10 milioane de albume, premiat cu Aur şi Platină în 18 ţări, producătorul Frank Peterson, creierul GREGORIAN, este în mod cert unul dintre cei mai prolifici artişti germani.

Va invităm la un periplu muzical mult aşteptat în România. Interpretarea unică a celor mai cunoscute cântece pop şi rock, piese proprii, membrii corului învăluiţi în robe de călugări, întreg misterul din jurul chipurilor şi glasurilor, toate vor trimite publicul cu gândul la vremurile perioadei Imperiului Roman de Apus.

Biletele se găsesc la următoarele categorii de preţuri: categoria I – 199 de lei; categoria II – 99 lei de lei; categoria III – 59 de lei lei. Acestea sunt disponibile online pe bilete.ro sau în oficiile Poştei Române şi în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi magazinele Germanos, eventim.ro, myticket.ro şi magazinele Diverta, bilet.ro şi prin reţeaua Tui Travel şi Teatrul Naţional, startickets.ro şi ticketstore.ro, salapalatului.ro.

DESPRE GREGORIAN

Cunoscutul producător Frank Peterson, partenerul lui Michael Creţu în proiectul Enigma, a fost cel care a dat viaţă celor de la GREGORIAN. A fost nevoie de multă inspiraţie şi fler pentru a alege toate piesele pentru un proiect ca GREGORIAN. Nu orice cântec este potrivit pentru sunetul corului gregorian. Din fericire, imensul bagaj muzical al lui Peterson şi creativitatea acestuia au fost ceea ce GREGORIAN avea nevoie ca succesul să fie garantat. Cum ne explicăm că în repertoriul GREGORIAN putem ascula o baladă semnată de Eurythmics alături de o piesă pop Tears For Fears? Sau un cântec Peter Gabriel  şi o secvenţă rock Lenny Kravitz sau Metallica, Rammstein? Cu GREGORIAN, toate piesele selectate se potrivesc milimetric şi formează un întreg ce transmite un anume mesaj, teleportând ascultătorul într-o lume apusă, cea a suntelor muzicii gregoriene.

Muzica gregoriană, denumită şi cânt gregorian, este un stil muzical liturgic utilizat în cultul creştin catolic, cu inspiraţie din muzica primelor generaţii de creştini de pe teritoriul Imperiului Român de Apus, muzica gregoriană dezvoltându-se în perioada secolelor VI–XI. Numele de “gregorian” provine de la cel al papei Grigore I cel Mare (pontif al Romei între anii 590-604).

Peterson avea dorinţa de a forma un grup care să combine armoniile muzicii pop cu muzica corală dinainte de 1991. El era deja un fan al sonorităţilor medievale, având un imens succes alături de Michael Creţu prin intermediul proiectului ENIGMA, de la începutul anilor ’90. Succesul din clasamentele internaţionale şi numeroasele premii, cele 9 albume şi 5 DVD-uri în 7 ani au dovedit că Peterson a avut dreptate. Mai mult de 4 milioane de albume Gregorian şi-au găsit fanii în toată Europa, dar şi în Asia, Africa de sud şi de curând Statele Unite ale Americii.

 “Cu ani în urmă am vizitat mănăstirea Escorial Royal, din Spania. Înainte să intru în lăcaşul de cult, ascultam muzică rock pe walkman. Imediat ce deschid uşa aud nişte sunete care m-au atras instant: corul mănăstirii interpreta cu cânt gregorian. Totul în capul meu s-a combinat, muzica rock din căştile mele cu acele sonorităţi bisericeşti şi aşa mi-a venit ideea”, a declarat Peterson, un producător inventator şi descoperitor, în acelaşi timp.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/t8owYGtdfXw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>