Ambasadorul UE la Chișinău, despre pericolele externe: Rusia investește pentru a influența alegerile

Jānis Mažeiks. Sursa foto: eeas.europa.eu

Republica Moldova. Scrutinele din 20 octombrie reprezintă nu doar un drept al moldovenilor de a-și alege un președinte pentru următorii patru ani, dar și o ocazie de a-și exprima opinia despre viitorul țării pentru mult timp înainte. Este opinia șefului Delegației UE, Jānis Mažeiks. Oficialul european declară că influențele din exterior fac din acest exercițiu electoral un examen extrem de dificil pentru autoritățile moldovenești. 

Jānis Mažeiks, despre presiunea pusă de Rusia

Mažeiks a vorbit, într-un interviu pentru veridica.md,  despre riscurile influențelor externe, în special din partea Rusiei.

„Cred că toate alegerile sunt importante. Dar este important ca cetățenii să utilizeze dreptul lor de a vota la fiecare scrutin. Referitor la referendum, cred că este o oportunitate unică pentru cetățenii din Republica Moldova de a-și exprima opinia lor cu privire la viitorul țării, la procesul de integrare europeană. Sper să fie cât mai mulți cetățeni moldoveni care să folosească acest drept pentru a-și exprima foarte clar care este opinia lor despre viitorul integrării europene a Republicii Moldova”, susține ambasadorul UE la Chișinău.

Oficialul european susține că un vot negativ la referendum este puțin probabil.

„Cred că acest scenariu este foarte improbabil, pentru că toate sondajele indică o majoritate pentru votul pozitiv. Dar vom respecta alegerea cetățenilor. În cazul dat, vom discuta cu Guvernul cum putem proceda mai departe.

Mažeiks s-a referit și la încercările Rusiei de a compromite alegerile din 20 octombrie. În special, prin tentative de dezinformare, cumpărare de voturi și organizarea destabilizărilor.

„Este sigur că Rusia va continua eforturile sale de a influența politica și alegerile cetățenilor din Republica Moldova și în această săptămână, și în viitor. (...) Am văzut această informație venită de la poliție că în luna septembrie, 15 milioane de euro au fost utilizate de companii din Rusia pentru a influența alegerile din Republica Moldova. Este o sumă foarte mare și este un indicator că da, Rusia face investiții în încercări de a influența politica internă din țară”, a declarat Mažeiks.

Moldovenii, cu ochii spre UE, în sondaje

Conform asociației WatchDog, numărul persoanelor care ar vota „DA” la referendumul constituțional din 20 octombrie a crescut cu aproape 3%. Numărul indecișilor și al celor care sunt împotrivă este în scădere.

Sursa: watchdog.md

Un alt sondaj, realizat de CBS Research, a adresat respondenților întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

55,1% au spus că vor vota „Da”, iar 34,5% – „Nu”.

Sursa: CBS Research