Ambasadorul Rusiei la Bucureşti despre conaţionalul său acuzat de spionaj economic: "Nici nu ştim cine este"

Pe 19 octombrie un cetăţean rus, un om de afaceri în vârstă de 42 de ani a fost prins pe Aeroportul Otopeni cu documente şi hărţi geologice clasificate.

A fost o operaţiune a SRI, iar suprapunerea evenimentului cu plecarea din ţară a diploatului rus care a accidentat o tânără pe trecerea de pietoni au lăsat lucrurile confuze. Echipa emisiunii "După 20 de ani" de la ProTv a încercat să facă lumină în acest caz în timpul interviului cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Excelenţa Sa Oleg Malghinov, difuzat ieri, începând prin a-l întreba care este acum situaţia acelui cetăţean. SCANDALUL SPIONAJULUI economic. Ambasada Rusiei, preocupată de "limitarea drepturilor" cetăţeanului rus Oleg Malghinov: Vă voi spune sincer: în calitate de ambasador, nu deţin foarte multe informaţii oficiale. Am început şi noi să extragem informaţii despre acest caz din ziare şi de pe site-urile diverselor organizaţii din România. De aceea am trimis o notă către Ministerul de Externe cu rugămintea de a ne informa exact ce s-a întâmplat, întrucât Ambasada şi Serviciul nostru Consular au obligaţia de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor ruşi. Da, am primit un răspuns de la Ministerul Afacerilor Externe în sensul că cetăţeanul rus şi-a asumat obligaţia de a nu părăsi ţara şi că în privinţa sa se desfăşoară anumite acţiuni de anchetă în prezenţa avocatului şi a traducătorului. În următoarea notă oficială, am solicitat sprijinul MAE pentru aranjarea unei întâlniri cu această persoană pentru a afla dacă are probleme, dacă îl putem ajuta cu ceva etc. Şi ne-am dori, dacă o astfel de întâlnire va fi organizată, mai bine spus, această întâlnire trebuie organizată...

Claudiu Pândaru: Domnule ambasador, v-aţi întâlnit cu acest cetăţean? Dumneavoastră? Cineva de la Ambasadă?

Oleg Malghinov: Nici nu ştim cine este. Nu ştim de unde este, unde lucrează, ce făcea în România. Aşteptăm un răspuns din partea MAE, cred că ne vor răspunde şi ne vor ajuta să ne întâlnim cu el.

Claudiu Pândaru: Am să vă întreb altfel. În mod normal, dacă acest cetăţean, care este acuzat de spionaj economic, ar fi fost un ofiţer sau un angajat al serviciilor de informaţii din ţara dumneavoastră, aţi fi ştiut?

Oleg Malghinov: Este o întrebare pur ipotetică. Noi ne ocupăm de protecţia consulară a cetăţenilor ruşi.De aceea există o practică diplomatică uzuală. Dacă o persoană este reţinută, ambasada este informată foarte rapid, iar ambasada se ocupă de aceste probleme. Nu am fost încă informaţi, nu ne-am întâlnit cu această persoană. Toate informaţiile pe care le adunăm provin din mijloacele de informare în masă. Uite, şi de la dumneavoastră aflu ceva astăzi. În principiu, mă întreabă şi ziariştii noştri, care mă sună de la Moscova, ce se întâmplă, şi sunt nevoit să le răspund că situaţia, la acest moment, este neclară pentru noi.(...)   

Cristian Leonte: În regulă. Haideţi să luăm discuţia invers, pentru că este un subiect care interesează pe toată lumea din România. Acele documente clasificate, sigur că nici noi nu avem foarte multe informaţii, se refereau la zăcăminte de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă. Haideţi să vă întrebăm aşa: ştiţi de intenţii ale unor companii ruseşti de a investi în această zonă a resurselor minerale ale României?

Oleg Malghinov: Nu mă aflu în România de mult timp, ci de aproximativ opt-nouă luni. Nu am primit la ambasadă niciun fel de informaţii despre companiile noastre care să fie interesate de extracţia de minereuri. Ni s-au adresat anumiţi investitori interesaţi de privatizare, de posibilităţile de participare, de condiţii...Ei ni se adresează direct. Dar intersul lor nu era legat de minereuri. Ştiţi că pe piaţa din România este prezentă compania petrolieră Lukoil, care îşi desfăşoară activitatea în câteva sectoare. Şi alte companii îşi planifică venirea în România, dar până acum aceasta a fost pentru mine prima informaţie neaşteptată apărută în ziare.

Cristian Leonte: Ne-aţi spus că nu există companii interesate în astfel de zăcăminte. Uitaţi-vă din punct de vedere economic, e o veste bună sau o veste rea că aceste companii din Rusia nu sunt interesate de zăcămintele româneşti?

Oleg Malghinov: Nu sunt un mare specialist în economie, cred că la această întrebare pot răspunde economiştii. În principiu, în Rusia există suficiente minereuri. Suntem şi noi interesaţi să atragem investitori pentru a ne exploata zăcămintele, în special investitori străini. În cazul unor schimburi economice normale, ar putea fi interesantă şi experienţa companiilor noastre pentru a o utiliza aici, la un nivel economic normal. Nu înţeleg de ce s-ar putea întâmpla toate aceste lucruri. În prezent, în Rusia se pune, în general, accent nu atât pe explorarea minereurilor, cât pe dezvoltarea sectoarelor industriale moderne pentru a ne putea îndepărta treptat, pas cu pas, de dependenţă de materie primă şi de exportul de materie primă. Ştiu că aceasta reprezintă acum o prioritate.De aceea, dimpotrivă, atragem capital, inclusiv pentru dezvoltarea ramurilor moderne ale industriei. Cred că această chestiune concretă se va clarifica în viitorul apropiat.

Cristian Hostiuc: Dacă ne uităm puţin la situaţia investiţiilor....

Claudiu Pândaru: Numai o secundă. Ca să încheiem acest subiect, totuşi, cu cetăţeanul reţinut pentru ar fi făcut spionaj economic pe Aeroportul Otopeni, a fost reţinut acolo. Dumneavoastră în afară de, adică v-aţi adresat Ministerului Afacerilor Externe, din câte ne-aţi spus, dânşii ce v-au comunicat? Nu vi s-au comunicat acuzaţiile care sunt aduse împotriva acestui individ?

Oleg Malghinov: Trebuie să vedem exact conţinutul notei de răspuns. În notă se spune că organele competente ale României au limitat ieşirea din ţară a cetăţeanului rus şi că împotriva acestuia se efectuează acţiuni de anchetă conform legislaţiei române.

Cristian Hostiuc: Dar credeţi că mai există spionaj economic?

Oleg Malghinov: Nu, în notă nu se făcea referire la acest lucru. Încă o dată, vă rog.

Cristian Hostiuc: Credeţi că mai există spionaj economic?

Oleg Malghinov: La nivel de ţară? Sau la nivel de companie?

Cristian Hostiuc: Bineînţels, la nivel de ţară sau de companie.

Oleg Malghinov: La nivel de companie...Haideţi să vedem! Pe de-o parte, Samsung, pe de altă parte, Apple. Cine şi ce a furat? Probabil că există spionaj economic. În linii mari, cred că în prezent în lumea modernă, operatorii economici nu sunt statele, ci companiile private. Şi bineînţels să îşi doresc să iasă în faţă şi să depăşească concurenţa. Această tematică probabil că există.

Claudiu Pândaru: Şi atunci logic, ar fi normal să existe aceeaşi situaţie şi la nivelul ţărilor.

Oleg Malghinov: Dumneavoastră aţi spus-o, nu eu. Eu mă ocup de activitatea diplomatică, de dezvoltarea relaţiilor între ţări.

Azi dimineaţă, MAE a comunicat că rusul reţinut pe Aeroportul Otopeni este liber, iar ambasadorul poate lua oricând legătura cu el. CITIŢI ŞI: SRI: Documentele obţinute de expertul rus sunt importante pentru securitatea economică

Destin de spion străin în puşcăriile din România. Zikolov Marinov vrea să execute cei 12 ani în Bulgaria, judecătorii nu sunt de acord
Spionaj din fundul curţii. CUM OPERA agentul rus prins pe aeroport