Republica Moldova. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, este convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Solicitarea vine după ce reprezentanţii Ambasadei Rusiei au emis luni o declaraţie prin care acuză autorităţile de la Chişinău, Occidentul şi Ucraina de criza energetică din regiunea transnistreană.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că „respinge cu fermitate dezinformarea periculoasă lansată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o”.
„Este o încercare cinică de a manipula opinia publică”
Instituția a subliniat că declarațiile ar avea scopul să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană.
„Condamnăm categoric afirmațiile false, menite să dezbine societatea din Republica Moldova și să camufleze adevărata origine a crizei energetice din regiunea transnistreană. Este o încercare cinică de a manipula opinia publică și de a transfera vina asupra Chișinăului sau a Kievului, în timp ce adevărata responsabilitate aparține exclusiv Moscovei”, a precizat instituția.
„Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care au ales să nu își respecte obligațiile contractuale și să nu ofere soluții viabile pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze. Decizia de a sista livrările este una strict politică. Aceasta are scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică”, a explicat MAE.
„Republica Moldova rămâne ferm angajată în reintegrarea pașnică a țării”
Ministerul de Externe s-a referit și la sprijinul Guvernului de la Chișinău pentru cetățenii de ambele maluri.
„Guvernul Republicii Moldova a demonstrat prin acțiuni concrete că este angajat în sprijinirea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul este acordat inclusiv în perioade dificile, precum sezonul rece. Țara noastră condamnă ferm retorica provocatoare și insinuările periculoase referitoare la o presupusă „soluționare cu forța” a dosarului transnistrean. Republica Moldova rămâne ferm angajată în reintegrarea pașnică a țării, prin dialog și respectarea suveranității și integrității sale teritoriale”, a specificat MAE.
„MAE cere insistent Ambasadei Federației Ruse să înceteze imediat campania de dezinformare, care dăunează și mai mult relațiilor bilaterale, și tensionează situația regională. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea reprezentantului Ambasadei Federației Ruse”, a remarcat instituția.
De la 1 ianuarie curent, gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Astfel, concernul rus Gazprom nu mai livrează gaze naturale Republicii Moldova, încălcând astfel prevederile contractuale. Gazul rusesc era folosit doar în stânga Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan.