Prezent la o dezbatere de ziua internațională a luptei împotriva corupției, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummel, a explicat, în limba română, de ce cred românii că la ei în țară există mai multă corupție decât în oricare alt loc de pe glob.
”Tema corupției este o temî centrală în acestă țară. Oamenii cred că aici e mai multă curuție decât în altă țară. Apreciez capacitatea românilor de a fi auto-critici. (...) Corupția eset o problemă globală, inclusiv în Statele Unite sau Marea Britanie. Corupția ne fură cu 5% din PIB-ul global. Mita crește cu 10% costurile afacerilor la nivel global și descurajează investițiile”"În urma tragediei teribile care a avut loc în București pe 30 octombrie, mii de români au ieșit în stradă cu mesajul 'corupția ucide', dar ei nu protestau împotriva unui singur act de corupție, ci împotriva unei culturi a impunității care, în cuvintele președintelui Iohannis, a funcționat potrivit principiului 'lasă că merge și așa'. Dar nu merge și așa. Cu toții trebuie să contribuim la eliminarea corupției din societățile noastre. Guvernele au un rol esențial, dar, dacă atitudinile și mentalitățile nu se schimbă, toate eforturile vor fi în zadar", a declarat Brummell, în cadrul unui eveniment dedicat legislației anti-mită, organizat la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
„Dovediți-mi că am dreptate”
Diplomatul britanic este de părere că cei care au protestat sub sloganul "Corupția ucide" au dreptate și afirmă că este necesar, "pentru a salva spiritul națiunii", ca fiecare cetățean să-și asume un rol în lupta împotriva corupției. "Cred că o țară ca România și românii sunt pregătiți pentru această provocare. Dovediți-mi că am dreptate", a adăugat ambasadorul.
El a amintit că România s-a aflat, în 2014, pe locul 69 în indexul corupției realizat de Transparency International, cu cel mai mic scor din Uniunea Europeană, același scor pe care l-a obținut și în 2007, când a devenit stat membru al UE. Brummell a precizat, însă, că acest lucru trebuie plasat într-un context mai larg, corupția fiind o problemă globală la care nicio țară nu este imună, inclusiv Marea Britanie și Statele Unite.
"România, alături de partenerii săi internaționali, a demarat eforturi pentru a combate corupția. A intrat în Uniunea Europeană cu promisiunea de a lupta pentru o societate mai curată și mai puțin coruptă. Aceasta se reflectă în mecanismul de cooperare și verificare prin care se angajează să reformeze sistemul judiciar, să combată corupția la toate nivelurile și să stabilească o agenție de integritate. România a făcut progrese majore în toate aceste aspecte. Ultimul raport de monitorizare publicat anul acesta în ianuarie confirmă faptul că încrederea în procesul de reforme este în creștere și trebuie menținută. În același timp, România mai are mult de lucrat pentru a duce la bun sfârșit reformele din ultimii ani", a mai spus Paul Brummell.
Dorința pentru o societate mai curată
Oficialul britanic a remarcat că în ultima perioadă problema corupției a atins "o coardă sensibilă" în România, în contextul tragediei din clubul Colectiv.
"Nu sunt aici pentru a le spune românilor cum să facă acest lucru sau să îndemn România să facă eforturi mai mari. Dorința pentru o societate mai curată și mai puțin coruptă este mai clară. Așa cum s-a văzut în ultimele săptămâni, problema corupției atinge o coardă emoțională. Cred că Marea Britanie este și poate fi în continuare un prieten și un partener de încredere al României pentru progresul necesar în direcția dorită de majoritatea cetățenilor săi. Lupta împotriva corupției începe cu recunoașterea faptului că există o problemă și dorința de a face ceva în acest sens", a subliniat Brummell.