HOROSCOP  Pe 10 iulie s-au născut Jean Calvin, Marcel Proust, Carl Orff, Arthur Ashe, Virginia Wade, Arlo Guthrie, Florin Zăgănescu, Vasile Şeicaru.

 

Pe 10 iulie sunt în calendarul creștin-ortodox cei 45 de Mucenici din Nicopoleea Armeniei. Mare poveste! Dar milionul de armeni creștini omorâți de turcii musulmani, unde este în calendar, mă rog frumos?

Nimic în ”Kalendar”!

 

 

„Evenimentul zilei” din 10 iulie 1985 a fost scufundarea navei amiral Greenpeace, „Rainbow Warrior” de către serviciile secrete franceze, în portul Auckland. Două explozii puternice la ora locală 23:45 au scufundat nava în patru minute. Din nefericire fotograful portughez Fernando Pereira, 33 de ani, aflat la bordul navei, fost ucis în catastrofă. Poliția neozeelendeză a arestat agenții francezi sub mandat de omucidere cu premeditare. Nava „Rainbow Warrior”  urma să ia parte la proteste împotriva experiențelor nucleare franceze din atolul Mururoa. Acest episod a fost la originea filmului „Godzila” dar și a conceptului de „terorism de stat”. A urmat un îngrozitor scandal diplomatic şi nu numai.

 

HOROSCOP  Ambasadorul României la UNESCO, domnul Adrian Cioroianu raportează că: ”… Cu siguranţă, este o veste bună: din 7 iulie a.c., România a mai înscris un monument pe lista patrimoniului mondial: de această dată, este vorba despre un monument al naturii, anume codrii seculari de fag de pe o arie foarte largă: de la Izvoarele Nerei la Valea Cernei (în Vestul României, jud. Caraş Severin), Masivul Cozia şi arealul Lotrişor, în centrul Carpaţilor Meridionali, jud. Vâlcea), Codrii Şincăi (Şinca, jud. Braşov), Codrii Slătioarei (în Nord-Est, Slătioara, jud. Suceava) şi arealul Groşii Ţibleşului – Strâmbu Băiuţ (jud. Maramureş, în Nord). Nu exageram cu nimic în primul paragraf: unii arbori ating vârsta de 400-500 de ani, ba chiar mai mult. Desigur, avem (din fericire) experţi care ne-ar putea vorbi ore în şir despre aceste monumente vii ale naturii.”

 

Mai multe, toată povestea o găsiți pe blogul ambasadorului: http://m.adevarul.ro/blogs/adrian.cioroianu

 

sau

 

http://m.adevarul.ro/international/in-lume/aventurile-necosmetizate-candidaturi-romanesti–romania-mai-bogata-7-iulie-ac-cine-bucura-nu-bucura-1_596240115ab6550cb8f0e4ae/index.html

 

Bănuiesc că presa v-a informat deja despre acest subiect. Cu toate că nu este nimic din subiectele politice, violente sau scârboase abordate cu atâta patos de presa română.

 

Ceea ce doresc să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți este că celelalte șapte obiective din România pe lista patrimonului universal UNESCO sunt: 1. Mânăstirea Horezu/Hurezi din jud. Vâlcea, 2. satele cu biserici fortificate din Transilvania, 3. cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 4. bisericile pictate din Nordul Moldovei, 5. bisericile de lemn din Maramureş, 6. centrul vechi al oraşului Sighişoara şi 7. rezervaţia biosferei Deltei Dunării.

 

Majoritatea, dacă nu toate, a fost obținută de regretatul ambasador Dan Hăulică. Mare păcat că o parte a presei, aservită intereselor străine dușmănoase României, l-a criticat pe bunul critic de artă, care mai găsea ceva original de spus în fața tabloului Giocondei de la Luvru. O colonie nu are voie să aibă valori, oameni ca Mircea Eliade, Nae Ionescu, Dan Hăulică. Au fost legionari, au făcut ei ceva, cumva, dacă nu au făcut, atunci se inventează, că mare este minciuna la care se închină o bună parte a presei!

 

HOROSCOP  Fostul ministru de externe, ambasadorul Adrian Cioroianu, verifică pe propria piele, după cum arată pe blogul domniei sale, insuficiența baremurilor de protocol, ale misiunilor și reprezentanțelor României. Pentru recepția prilejuită de pădurile virgine, a folosit fondul pentru Crăciun 2017. Sunt sigur că centrala de externe va aproba fonduri suplimentare pentru ambasadorul nostru la UNESCO, nu putem să-l lăsăm pe bunul român fără sarmale și cozonac de Crăciun!

 

Problema protocolului este o problemă veche. Acum patruzeci de ani eram la post, la Dakar, în Senegal. Pentru o scurtă perioadă, soția a făcut hepatită, o formă rară și gravă și a trebuit să ne întoarcem de urgență în țară. Dar, am petrecut un 23 August acolo. Ambasadorul era disperat, nu avea decât 600$ pentru cheltuielile de protocol. După socotelile doamnei ambasador și a soției consulului ne trebuiau cel puțin 2.000$ ca să organizăm o recepție convenabilă de ziua națională, cum făceau celelalte ambasade, până și Albania. Dar, ambasada stătea bine la capitolui transport personal, decontări de bilete avion Dakar-Paris și retur.

 

Așa că, eu ocupându-mă de comerțul internațional, am primit dispoziție scrisă de la ambasador să mă deplasez, de urgență, la Paris, pentru un studiu de marketing. De fapt, în valiza diplomatică, am dus câteva kilograme de nuci rare și foarte valoroase, nu mai știu exact cum se chemau, dar erau extrem de bine plătite pe piața pariziană. Aveau, se spunea, un efect afrodisiatic și anticancerigen. Am făcut cam 900$, am dat tot lotul la o cunoștiință, un medic. Tot el mi-a înlesnit cumpărarea la preț de fabrică a unor cantități de antibiotice. Pe care le-am dus la Dakar, la adresele date de bunul doctor. Am făcut, în final, cam 2.200 de dolari. Ambasadorul a fost încântat, la recepția de ziua națională a României a confecționat, el personal, o mie de mici. Recepția de ziua națională a fost o reușită, datorită banilor obținuți de mine, mult timp s-a discutat la Dakar despre ospitalitatea și generozitatea românilor.

 

Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți, eu am învățat de la Corneliu Mănescu că România trebuie reprezentată  cu ce am și avem mai bun. Diplomații nu trebuie, în primul rând, să reprezinte un guvern, un partid, sau pe Ceaușescu, sau Băsescu. Diplomația reprezintă o țară, diplomații români reprezintă România cu interesele ei fundamentale și permanente, nu oameni efemeri și sisteme trecătoare. Cred că, în sfârșit, după trei eșecuri, România este bine, chiar foarte bine reprezentată la UNESCO. Să urăm succes, în continuare, domnului ambasador Adrian Cioroianu!

 

O să luăm o scurtă pauză diplomatică, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                          ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

 

BERBEC  Dimineața eşti neatent, distrat, probabil din cauza căldurii. Nici tactica cotidiană nu ai ales-o bine. Nu te ocupa cu hârtii importante, contracte, diplome, certificate, titluri! Chibzuiala, tactul si umorul de care trebuie să dai dovadă astăzi constituie un bun exemplu şi in viitor de cum se poate aplana o criză. Ascultă şi analizează bine înainte să iei o decizie. Şi necazurile îţi par mai mici, sau începi să te obişnuieşti cu ele. Tu ai, însa, tendinţa să vorbeşti mai mult, să cauţi soluţii la problemele şi incertitudinile tale.

 

TAUR   Ai nevoie de optimism, resurse şi planuri simple. Încearcă să fii precis în exprimare şi să-ţi duci ideea până la capăt. Argumentele şi demonstraţiile tale de astăzi plac, sunt acceptate. Astăzi s-ar putea sa ai de mediat între două persoane din anturaj. Nu te lăsa „descifrat” ci introdu tot timpul noi date în jocul social care se numeşte afacere sau dragoste. Cine este previzibil este uşor de condus! Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Stelele favorizează cumpărăturile de completare care le faci astăzi, luni, sau micile schimbări în ordinea lucrurilor.

 

GEMENI  O zi plăcută, încununată de aprobarea generală a anturajului, pe fondul ironiilor tale obișnuite Îndrăzneala ta zodiacală este bine cotată şi interesele tale avansează. Dar, nu exagera. De dimineaţă te asaltează nişte veşti. Poţi începe ceva nou, orice, sau poti finaliza proiecte mai vechi. Seară de cumpărături mici, de "vizite" prin magazine, poate în centru, în compania celor dragi. Totuşi, ai o perioadă destul de bună pentru promovarea intereselor personale, mai ales pe seară, la un suc cu prietenii!

 

RAC    Există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o amenințare. Pentru că astăzi ai un oarecare procent de noroc, trebuie să părăseşti "tranşeele" şi să acţionezi. În special amorul este bine aspectat, iar carisma personală atinge cote ridicate. Însă, astăzi, nu vorbi, însă, fără să-ţi faci înainte un plan. În orice caz, ai multă nevoie de relaxare şi odihnă ca să poţi continua cu succes. O seară mai tensionată, nu primi nicio "provocare", mai bine relaxează-te, odihneşte-te. Ai mare nevoie de somn!

 

LEU   La serviciu poţi pedala pe ideile generoase şi spiritul grandios zodiacal. Nu prea ai de ales, cam asta aşteaptă anturajul de la tine, o atitudine cunoscută, caracteristică, fără surprize. Treburile de rutină le faci bine şi temeinic. Nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute. Nu da bani cu împrumut, pentru că dacă îi dai astăzi sau chiar mâine dimineaţă, nu o să-i mai vezi niciodată înapoi!  Nu lăsa pe mâine treburile de astăzi! Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in obiecte care nu îţi trebuie.   

 

FECIOARĂ   A venit ziua! Trebuie să determini, prin rectificări succesive, derularea unei problmeme importante pentru tine. Sunt mai multe situaţii complicate care cer atenţia ta urgentă. Nu amâna! Nu amâna!  Ca să prevalezi, să ai succes, zâmbeşte şi uită-te în ochii oamenilor şi nu uita ca momentul de faţa este cel mai important. O zi cam nesuferită, densă şi obositoare. Evită enervarea şi lasă-i pe alţii să-şi rupă dantura. În astfel de ocazii lumea zice adevăruri plate considerate mai târziu fraze celebre de către posteritate. Găsești tu ceva…

 

BALANŢĂ  Nu ai multe motive de satisfacţie. Este cum te-ai aşteptat. Dar, astăzi, de luni, e o zi bună să ierţi, să uiţi trecutul, să faci pace şi să dai curs armoniei plăcută lui Venus, patroana ta. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie.  Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei din jur cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice. O configuraţie aparte te îmbie în această perioadă şi încă câteva zile după, să te identifici cu propriile proprietăţi şi bunuri şi să cheltuieşti mult.   

 

SCORPION   Anturajul, prietenii, familia "te acoperă" şi îţi găsesc motivaţii şi scuze. Este o dovadă de dragoste şi înţelegere şi ia-o ca atare. Nu regreta nimic, nu sta, urmează-ţi neabătut calea! În această perioadă trebuie să te bazezi mai mult pe judecata ta rece decât pe trăiri, intuiţii şi sentimente. În general, continuă perseverent pe drumul actual, nu schimba direcţia şi intenţiile, măcar astăzi!  Evită să mai aprinzi ţigaretă după ţigaretă, fumatul este o plăcere sofisticată, nu un tic nervos. Totuşi, seara plăcută şi relaxantă.

 

SĂGETĂTOR    Iubirea ta cea mare a făcut o gafă, sau altceva asemănător. Este doar un fault de joc, nu exagera, fii civilizat, zâmbește! Ai nevoie de mai multe grade de libertate, nu te sufoca singur! Mai ales nu da curs furiilor de moment sau nu exagera importanţa şi repercusiunile unor informaţii din presă.  Eşti în criză de timp fie că eşti la muncă, fie că eşti în vacanţă. Nu promite nimic, nu poţi să ajungi în două locuri în acelaşi timp. Se apropie nişte termene şi nu ai banii necesari. Vezi de pe acum de unde să faci rost, nu lăsa pe ultima zi!

 

CAPRICORN    Ideile tale par mai clare şi concrete, dar azi nu prea ştii cu ce să începi, de ce fir să tragi! În jurul tău este un întreg nod gordian, sunt tensiuni şi se dezlănţuie orgolii. Nu te băga. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social. Dă adevarata importanţă lucrurilor şi foloseşte propria scală de valori.  Pe seară, un film bun, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi încălzească inima şi să justifice aspectele favorabile astrologice.

 

VĂRSĂTOR    Te simţi bine, echilibrat şi energia ta este molipsitoare. Pui la treabă pe toată lumea şi culmea este că ceilalţi o fac chiar cu plăcere. Dar, poţi să fii sigur, situaţia ţine numai astăzi! Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiuni, evident, mincinoase. O atitudine perevenitoare şi calmă, ca şi o posibilă schimbare inteligentă a modului de abordare poate aduce succesul. Totuşi, nu te avânta pe tărâmuri şi domenii necunoscute.

 

PEŞTI   O zi în care eşti în formă fizică şi intelectuală. Păcat că nu ai vreun examen, sau un prag de trecut! Dacă, din întâmplare, ai un obstacol, succesul și/sau reuşita, sunt aproape garantate. Norocul este astăzi de partea ta!  O zi prietenoasă în care poţi să te relaxezi şi să laşi garda jos.  O zi care poate fi şi profitabilă, mai ales prin veştile şi informaţiile pe care le primeşti. Ce mai, o zi ca asta ţi-aş vinde-o cu un preţ mare, dacă aş fi Stăpânul Timpului. Nu o risipi. Dar nici nu încerca marea cu degetul, talentul în viaţă este să nu ceri lucruri imposibile şi să nu treci strada pe roşu…

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: