Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat că România nu a scăpat de corupție, furtul fiind încă un obicei bine înrădăcinat la nivel înalt. Aceasta a dus criti dure actualului Guvern, spunând
„Țara ar fi mai prosperă şi s-ar putea investi în şcoli, spitale, infrastructură, drumuri, lucru care din nefericire încă nu s-a întâmplat pe măsura aşteptărilor, tocmai pentru că s-a furat”, a spus diplomatul american într-un interviu pentru „Bihoreanul”.
Întrebat cât de bine e protejată România de ceea ce unii numesc "pericolul rusesc" și dacă ne cumpărăm liniştea cu acel 2% din PIB alocat înzestrării militare, ambasadorul american e încrezător că se poate conviețui în pace cu Rusia.
“Eu cred că se poate, SUA îşi doresc îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia. Pentru aceasta, trebuie să se petreacă anumite schimbări, forţele ruseşti să părăsească estul Ucrainei, situaţia din Crimeea să fie soluţionată, frontierele internaţionale să fie respectate. Investiţia României pentru apărare reprezintă o decizie şi un angajament foarte bune, atât pentru a asigura capacităţile de apărare naţională, modernizarea propriei armate şi o mai mare compatibilitate cu armatele ţărilor aliate NATO, cât şi pentru a contribui, cum deja a făcut-o, însă într-o proporţie mai mare, la securitatea regională”, a mai spus Klemm.
Sprijinul SUA în lupta împotriva corupției...
„Sprijinul SUA în lupta României împotriva corupţiei şi pentru respectarea statului de drept este un lucru pe care nu doar eu l-am repetat necontenit, l-au subliniat toţi predecesorii mei. Preşedintele Donald Trump, în declaraţia făcută cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Casa Albă în iunie, a spus acelaşi lucru: SUA vor sprijini întotdeauna lupta României împotriva corupţiei. Noi credem că statul de drept e cea mai bună asigurare a prosperităţii economice şi a libertăţii umane, a respectării drepturilor fundamentale ale omului„, susține ambasadorul SUA.
Despre SUA, România și NATO...
„Suntem, SUA şi România, aliate în NATO, şi ne-am asumat nu doar angajamentul de a ne apăra reciproc, ci şi pe cel de a apăra anumite principii, inclusiv statul de drept. De asemenea, fiind parteneri strategici, trebuie să încurajăm dialogul sincer între guvernele noastre, iar atunci când vedem că în ţara parteneră au loc evoluţii care pot afecta interesele comune e normal să aducem acest lucru în atenţia ţării partenere. Aşa se întâmplă de decenii, după căderea regimului comunist, când România a ales un viitor democratic, începând să-şi edifice instituţii democratice, devenind stat membru NATO, aderând la UE şi intrând într-un parteneriat strategic cu SUA. A fost o evoluţie binevenită, care include şi disponibilitatea de a avea un dialog deschis, sincer”., a mai spus Klemm.