Ambasada Turciei din Siria, redeschisă. Planuri după înlăturarea lui Bashar al-Assad

Turcia. Sursa foto: Pixabay

Turcia îşi redeschide ambasada din Damasc, Siria. Aceasta a fost închisă încă din anul 2012. Anunțul a fost făcut de Hakan Fidan, ministrul turc de externe.

Turcia își redeschide ambasada din Siria

Cei care își vor desfășura activitatea la ambasada din Damasc au plecat vineri spre această destinație. Conform anunțului făcut de ministru, ambasada „va fi operaţională mâine”.

Joi, Turcia a numit un nou şef de misiune pentru ambasada sa din Siria. Decizia de a o redeschide are legătură cu înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cine este noul ambasador

Funcția de ambasador în Siria a fost preluată de Burhan Koroglu, care a lucrat în trecut și în  Nouakchott, Mauritania.

Burhan Koroglu. Sursa foto: Platforma X

Oficialii turci nu au vorbit despre perioada în care acesta își va îndeplini obligațiile pe teritoriul Siriei. Ambasada Turciei la Damasc a fost închisă pe 26 martie 2012. Decizia a fost luată după un an de la începerea războiului civil.

Autoritățile anunțau atunci că măsura de impune „din cauza deteriorării situaţiei securităţii şi pe fondul apelurilor din partea guvernului turc pentru demisia lui Bashar al-Assad”.

Turcia, plan pentru distrugerea kurzilor din Siria

Dincolo de îndepărtarea președintelui sirian, tensiunile nu s-au încheiat. Turcia face presiuni în zona de est, având intenția de a expulza milițiile kurde ale YPG. De altfel, Ankara consideră că acestea se află pe lista adversarilor, mai ales datorită legăturilor cu gherila kurdo-turcă PKK.

În cursul acestei săptămâni turcii au lansat mai multe lovituri aeriene împotriva YPG de pe acest teritoriu.

Vizate au fost provinciile Kobane și Raqqa. Cea de-a doua a fost bombardată ultima dată în anul 2017, după ce jihadiștii au fost expulzați.

De asemenea, zilele trecute, Armata Națională Siriană a anunțat capturarea orașului Manbij. Acesta se afla sub coordonarea YPG. ENS reprezintă coaliția milițiilor rebele, structură susținută și finanțată de Turcia.

Din acest motiv, numeroși locuitori din zona Kobane au fost nevoiți să își părăsească locuințele.