Ambasada Rusiei răspunde CRITICILOR primite după ce au DONAT pentru "Cuminţenia Pământului": "Regretăm că demersul nostru a provocat o reacţie "extrem de neprietenoasă"!"

Ambasada Rusiei în România a postat un mesaj pe o reţea de socializare, prin care îşi exprimă regretul pentru reacţiile apărute după ce aceştia au anunţat că au donat suma modestă de 100 de euro pentru "Cuminţenia Pământului".

Ambasada Rusiei a publicat mai întâi un cplip de pagina oficială de Facebook prin care îşi anunţau simpatia către cultura şi istoria românească şi aunţau că vor contribui şi ei cu o donaţie de 100 de euro, informează Ştirile ProTV

Gestul ruşilor a atras reacţii dure din partea românilor, care au ieşit în stradă să protesteze în urma acestui gest. 

"Încă o dată despre donațiile pentru achiziția operei “Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși

Socotim drept datoria noastră să-i informăm pe cititorii site-ului și paginii noastre pe Facebook că încă un cetățean român care s-a prezentat ca „persoană privată care nu are nicio legătură cu instituții publice, mass-media, servicii secrete ș.a.m.d.” ne a transmis 100 de euro în calitate de “gest de mulțumire pentru interesul manifestat față de cultura română”.

Aducem la cunoștință că fără a lua în considerare motive concrete din partea acestuia și a altor cetățeni români care transmit bani la Ambasadă în contextul donației modeste anunțate de către noi mai devreme în campania pentru achiziția operei “Cumințenia Pământului” a lui Constantin Brâncuși, nu știm o folosire mai bună a acestor bani decât transferul acestora la fondul menționat. Ceea ce am și făcut. (Însă dorim să atragem atenția că pe 30 septembrie 2016 termenul acestei acțiuni expiră. În cazul în care banii vor fi aduși după această dată vom fi nevoiți să-i donăm pentru alte fapte filantropice.)

De asemenea, am reușit să convertim 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni (aproximativ 10 lei)…

Totodată, sigur că nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase față de România și poporul român a provocat o reacție atât de controversată în societatea română și uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia și poporul ei multinațional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare și insulte personificate.

Înțelegând sensibilitatea opiniei publice din România în ceea ce privește unele capitole ale istoriei, legăm acest „limbaj de ură” (language of hatred), cu o primă reacție emoțională. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atât în legislația mai multor țări ale Uniunii Europene, cât și în cea a Rusiei. În același timp, noi respectăm dreptul românilor la exprimarea liberă a opiniei lor.

Sperăm, totuși, că în România, ca stat care împărtășește "valorile democratice europene" vor trata cu înțelegere dreptul Ambasadei și a poporului rus în general la "un punct de vedere alternativ." Diferența opiniei cuiva față de cea proprie și respectarea dreptului de a exprima această opinie diferită față de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului și democrației. Cel puțin în Rusia punctul de vedere alternative față de cel oficial puteți să-l auziți și pe posturile de televiziune, inclusiv pe cele publice, și în presă, și, desigur, în blogosferă.

În cazul în care orice poziție chiar și cea determinată de intenții bune, dar care nu coincide cu opinia ta este respinsă imediat ca "propagandă", atunci este dificil să se aștepte că se va putea ajunge cu adevărat la înțelegerea oponentului și, mai ales, la continuarea unui dialog productiv.

Noi suntem gata să continuăm dialogul.", au transmis oficialii pe pagina de Facebook. Mesajul apare tradus şi în limba rusă.