Evenimentul ZileiActualitateAMAZOANELE UCIGAŞE care au TERORIZAT o lume întreagă. Antrenate de mici să reziste la DURERE, treceau printre SPINI, TĂIAU fără milă CAPETELE prizonierilor şi MĂCELĂREAU elefanţii | GALERIE FOTO

AMAZOANELE UCIGAŞE care au TERORIZAT o lume întreagă. Antrenate de mici să reziste la DURERE, treceau printre SPINI, TĂIAU fără milă CAPETELE prizonierilor şi MĂCELĂREAU elefanţii | GALERIE FOTO

AMAZOANELE UCIGAŞE care au TERORIZAT o lume întreagă. Antrenate de mici să reziste la DURERE, treceau printre SPINI, TĂIAU fără milă CAPETELE prizonierilor şi MĂCELĂREAU elefanţii | GALERIE FOTO
Neînfricatele maşini de ucis, cele mai temute femei care au existat vreodată, aşa sunt descrise singurele amazoane atestate cu documente din istoria Terrei.

Armata femeilor războinice din vestul Africii care a terorizat continentul negru timp de mai bine de 150 de ani, de-a lungul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea: Amazoanele din Dahomey.

Regatul Dahomey a fost întemeiat în secolul al XVII-lea în zona în care astăzi se găseşte statul Benin, mărginit la vest de Togo şi la est de Nigeria.

Femeile războinice cunoscute astăzi drept "amazoanele din Dahomey" se trag dintr-un grup ce avea ca ocupaţie de bază vânătoarea de elefanţi: gbeto. Acesta a fost fondat în timpul domniei regelui Wegbaja, în primul secol de existenţă al regatului Dahomey, potrivit descopera.ro.

În secolul al XVIII-lea, aceste femei începuseră să joace rolul de gărzi ale palatului regal, având totodată misiunea de aplicare a edictelor emise de rege, însă nu beneficiau de un antrenament special. În Dahomey, niciun bărbat (cu excepţia eunucilor) nu avea voie să pătrundă în palatul regal după asfinţit, prezenţa acestora în clădirea regală fiind redusă chiar şi în timpul zilei. Eunucii şi femeile jucau rolul de paznici ai palatului.

Amazoanele din Dahomey erau antrenate de mici cu un singur scop: să devină luptătoare de elită. Încă din primii ani de viaţă, acestea erau antrenate să mânuiască arme, să fie puternice, rapide şi să reziste la durere. Printre metodele folosite pentru călirea trupului şi desnsebilizare se numărau săriturile peste ziduri din ramuri de acacia acoperite cu spini sau expediţiile de durată lungă prin junglă, fără niciun fel de provizii.

Conform relatărilor exploratorilor europeni, armata feminină organiza simulări ale bătăliilor în cadrul ceremoniilor regale, iar talentul femeilor în luptă îl depăşea pe cel al bărbaţilor din armata dahomiană. 

Tinerele fete care nu participaseră încă la lupte erau testate în cadrul acestor ceremonii. Un ofiţer naval francez, Jean Bayol, a fost martorul unui astfel de eveniment în decembrie 1889. Bayol a povestit cum o fată "care nu omorâse încă pe nimeni" a fost dusă în faţa unui prizonier capturat recent. Francezul povesteşte cum fata a păşit veselă spre prizonier şi i-a retezat capul din trei lovituri de sabie, pe care o ţinea cu ambele mâini. Cu ultima lovitură, a tăiat şi ultima bucată de ţesut care ţinea capul ataşat de corp, iar apoi a şters sângele de pe sabie şi l-a băut.

În luptă, amazoanele din Dahomey erau lipsite de frică şi de milă, aruncându-se cu furie asupra inamicilor. Bărbaţii din armatele regatelor învecinate le considerau inamici de temut.

Amazoanele au făcut parte din armata statului Dahomey timp de mai bine de 150 de ani, reprezentând un sfert din forţele armate. În perioada de apogeu, în jurul anului 1850, armata amazoanelor număra 6.000 de femei-soldat.

Principalele arme folosite de către amazoane erau muschetele şi macetele, la care se adăuga un brici folosit pentru decapitarea victimelor (în acea vreme, cutuma din regiune era ca războinicii să se întoarcă acasă cu capetele şi organele genitale ale adversarilor).

Deşi majoritatea amazoanelor erau chiar din Dahomey la început, cu timpul femeile capturate din regatele vecine au devenit luptătoare în această armată. Toate amazoanele dovedeau o loialitate până la moarte faţă de rege. Relatările de epocă susţin că amazoanele se vedeau ca "bărbaţi", batjocorindu-i pe adversari cu apelativul de "femei".

La o paradă regală ce a avut loc în 1850, la care au participat peste 2.000 de femei din trupele regelui, una dintre acestea ţinut un discurs ce începea cu următoarea frază: "Aşa cum fierarul ia o bară de fier şi, cu ajutorul focului, o transformă, aşa şi noi ne-am schimbat felul de a fi. Nu mai suntem femei, suntem bărbaţi".

În ciuda calităţilor de care au dat dovadă, luptătoarele din Dahomey nu au putut face faţă armelor superioare deţinute de francezi. Cea mai mare parte a amazoanelor a pierit în cele 23 de bătălii purtate cel de-al doilea război. Chiar şi aşa, femeile au fost ultimele forţe ale regatului care s-au predat.

Multe dintre amazoanele care au supravieţuit luptelor contra francezilor au trăit până în 1960, când Dahomey şi-a obţinut independenţa. Ultima reprezentantă a celei mai temute armate feminine din istorie a fost descoperită de un istoric beninez în 1978 în satul Kinta. Aceasta s-a stins din viaţă un an mai târziu, la vârsta de peste 100 de ani. În aceeaşi lună în care a pierit ultima amazoană, noiembrie, Dahomey avea să devină Republica Benin, nume pe care îl poartă şi astăzi această ţară africană.


DEMENȚA ISIS. Terorișii își UCID prizonierii în moduri tot mai BOLNAVE | GALERIE FOTO

ISIS UCIDE prizonierii în moduri tot mai BOLNAVEISIS UCIDE prizonierii în moduri tot mai BOLNAVEISIS UCIDE prizonierii în moduri tot mai BOLNAVEISIS UCIDE prizonierii în moduri tot mai BOLNAVE

 

 

 

MIROBOLANTELE sculpturi realizate din cel mai NEOBIŞNUIT material folosit vreodată. Cum arată DRAGONII şi BESTIILE în mintea unui artist | GALERIE FOTO şi VIDEO

Sculpturile în lemn plutitor, James Doran-WebbSculpturile în lemn plutitor, James Doran-WebbSculpturile în lemn plutitor, James Doran-WebbSculpturile în lemn plutitor, James Doran-Webb
 
 
 
 
 

 

 


 


Accesează: