Peste 1.500 de oameni din întreaga lume au primit o a doua șansă de a vedea, după ce și-au pierdut vederea. Un român le-a schimbat viața. Traina Chirilă, un arădean stabilit în Australia, este cel care a inventat prima cornee artificială din lume. La finalul săptămânii, el a fost recompensat pentru invenția sa cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Timișoara.
În urmă cu 14 ani, Traian Chirilă, care a terminat facultatea și doctoratul la Universitatea Politehnica din Timișoara, a inventat, după ani lungi de cercetări, prima cornee artificială din lume. Invenția a fost brevetată și realizată în Australia, acolo unde savantul locuiește de mai bine de 30 de ani. până să plece din țară a studiat în secția de Macromolecule a Facultății de Chimie Industrială din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, apoi a făcut doctoratul în chimie organică.
„Am plecat în mod elegant”
„Am părăsit țara pentru că nu mi-a plăcut Ceaușescu și nu mi-a plăcut, în special, de nevasta lui, care îmi era directoare generală”, spune Chirilă. A acceptat poziția de manager de laborator într-un combinat chimic din Libia, în anul 1982, „doar ca să plec în mod elegant din România, nu peste Dunăre sau peste arătură, cum alții, din păcate, au trebuit să facă”. După câteva luni, aflat în concediu cu familia la Viena, a cerut azil politic. După un an, Australia a fost prima țară care i-a primit. La început Chirilă a lucrat ca profesor în cadrul unei universități din Perth, iar apoi s-a angajat în diverse laboratoare, până în momentul în care a aflat că urma să se deschidă un Institut de Cercetare în Biomateriale. „Din 20 de aplicanți din toată lumea, m-au ales pe mine, pentru că aveam deja 20 de articole publicate, așa am plecat din România”, povestește Traian Chirilă. Chimistul spune că a ales facă cercetări în domeniul oftalmologic pentru că „am privit situația de a fi orb extrem de dificilă și practic te pune în dificultate. Am considerat că domeniul oftalmologic este foarte potrivit să fac ceva important și folositor și am considerat necesară această descoperire”. A fost nevoie de aproape 20 de ani de cercetări până ce bnățeanul a reușit să facă prima cornee artificială din lume. „Atunci când corneea devine opacă, adică primul strat al ochiului, ești orb. În acest caz, sunt două soluții, transplant de cornee de la un cadavru sau corneea artificială. Ceea ce am dezvoltat eu a fost un progres”, explică Traian Chirilă.
Traian Chirilă lucrează la o nouă invenție
Chimistul român lucrează la o nouă invenție. „Vreau să previn necesitatea unei cornee artificiale, folosind celule stem, pe care le cultivăm pe anumite substraturi, proteine din mătase, iar după ce cresc celulele, se dezvoltă, sunt implantate în ochiul bolnav, se contopesc cu țesutul gazdă și pacientul va scăpa de orbire”, a explicat Traian Chirilă.