Am cucerit un regat, urmează un imperiu

România a învins joi Franţa într-un meci de poveste şi va juca azi cu Rusia, în semifinalele Campionatului Mondial de handbal feminin.

Echipa României a bătut Franţa în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de handbal feminin, scor 34-31, într-una dintre cele mai dramatice partide din istoria sportului românesc. Până joi seară, indiferent de disciplină, românii erau obişnuiţi să piardă dramatic, ca o fatalitate a sorţii, consolându-se cu rolul de eternă victimă. Handbalistele lui Gheorghe Tadici au abrogat această lege nescrisă, revenind de la şapte goluri în minus şi învingând după două serii (parcă interminabile) de prelungiri, arbitrii, publicul ostil, un adversar ce părea invincibil şi, înainte de toate, propriul handicap mental. După ce au dansat hora bucuriei în mijlocul sălii Paris-Bercy şi au scandat „România, România!“ la vestiare, cu lacrimi în ochi, Huţupan şi compania au mers la culcare. Fără declaraţii pompoase şi fără şampania de rigoare. Au luat totul de la capăt, pentru că azi (ora 16.00, în direct la TVR 1) urmează semifinala cu Rusia, o reeditare a finalei pierdute de tricore în urmă cu doi ani, la Mondialul de la Sankt-Petersburg. În cealaltă semifinală, Norvegia este mare favorită în faţa Germaniei. „O să batem şi Rusia!“ Tenacitatea lui Beşe, siguranţa lui Maier, inspiraţia lui Huţupan şi curajul lui Neagu au salvat România în finalul incandescent al înfruntării cu Franţa. „Ne-am încurajat tot timpul între noi. Am avut sânge rece. Suntem fericite şi obosite. Dacă am ajuns până aici, o să batem şi Rusia!“, a promis mezina Cristina Neagu (19 ani), declarată jucătoarea meciului.

Valeria Beşe, cea mai constantă handbalistă a României la acest Mondial, a găsit explicaţia victoriei în care aproape nimeni nu mai credea: „Cine a avut nervii mai tari a câştigat!“. Tadici: „Suntem o forţă“ De la oficiali şi până la simpli spectatori, francezii sunt bulversaţi, nevenindu-le să creadă cum au putut scăpa printre degete calificarea în careul de aşi. „Trăiesc o mare dezamăgire, deşi atât noi, cât şi România am jucat un handbal de clasă. Am avut un început de repriză secundă catastrofal, care a permis româncelor să revină. În partea a doua a prelungirilor, echipa mea a căzut fizic şi psihic“, a mărturisit dezamăgit Olivier Krumbholz, antrenorul Franţei. Cunoscut ca un tip dur, Gheorghe Tadici nu şi-a mai putut tempera bucuria la final, tăvălindu-se pe podeaua sălii Bercy. „A fost un meci extraordinar. Greşelile din atac ne-au costat scump în prima repriză. La pauză le-am spus fetelor să creadă până la capăt în posibilităţile noastre. Noi nu cedăm decât după ce s-a scurs şi ultima secundă. După reluare am funcţionat ca un bloc compact. A fost mai greu ca în finala cu Rusia, de la Sankt-Petersburg. La un moment dat, recunosc, simţeam şi eu că sunt sfârşit. Înainte de meci le-am spus jucătoarelor că trebuie să murim puţin câte puţin şi apoi să ne refacem. Sunt fericit că şi-au schimbat mentalitatea şi că s-au susţinut reciproc. Am demonstrat că suntem o forţă!“, a afirmat Tadici.

PROGRAM Astăzi Semifinale România - Rusia (ora 16.00, TVR 1) Norvegia - Germania (ora 18.30)

Mâine Finala mică (ora 15.00) Finala mare (ora 17.30) Notă: echipa României va reveni în ţară luni, la ora 22.00, pe Aeroportul Otopeni

MOMENTE Un meci de povestit nepoţilor Meciul Franţa - România va rămâne în manualul de istorie a handbalului. Evoluţia halucinantă a ostilităţilor, la care s-a adăugat atmosfera incendiară din sala Paris-Bercy, au constituit ingredientele unei partide de pomină. > România a deschis scorul, dar atât. Asurzite de vuietul terifiant al tribunelor şi hipnotizate de Valerie Nicolas, portăriţa adversă, fetele lui Tadici n-au mai înscris niciun gol timp de 10 minute! Scorul devenise 5-1. > Un puseu de orgoliu a făcut să ne apropiem la 4-5 la jumătatea primei reprize. Franţa a sprintat însă din nou. În minutul 23 scorul luase proporţii înspăimântătoare: 12-5! > La pauză, tabela era dezarmantă: 14-8 pentru Franţa. „Ca niciodată, am reuşit să nu ne pierdem cu firea“, a povestit experimentata Steluţa Luca. > Imediat după reluare, România s-a apropiat la 13-14. Apoi s-a mers cap la cap.

Patru reprize de prelungiri > România a egalat pentru prima oară în minutul 53: 20-20. Cu un minut şi jumătate înainte de final, aveam deja avantaj de un gol, 24-23. Franţa a ratat atacul, dar arbitrii le-au salvat pe gazde acordându-le lovitură de la 7 metri: 24-24. România, ultimul atac. Mai sunt 35 de secunde, Beşe aruncă şi gooool!!! Dar arbitrii „parează“ din nou, eroic, anulând reuşita. „Extratime“. > Echilibrul se menţine până la fluierul final al primelor două reprize de prelungiri: 27-27. Urmează alte două runde de cinci minute. Sala fierbe ca un cazan din Infern. > Ultimele runde de prelungiri clarifică lucrurile. Sprintul final apar- ţine româncelor, care ajung la 32-29. Franţa se prăbuşeşte, sala amuţeşte, iar Tadici mai are puţin şi plânge de bucurie. Rezultat final: 34-31. România merge în semifinale! EMOŢII

Alte partide dramatice în istorie Desfăşurarea halucinantă a scorului în partida de la Paris ne trimite cu gândul la alte răsturnări de situaţie asemănătoare. 8.07.1982: În meciul de fotbal Germania - Franţa, din semifinalele Cupei Mondiale din Spania, scorul era 1-1 după 90 de minute. „Cocoşii“ au marcat de două ori în prelungiri, dar nemţii au egalat ca prin minune: 3-3. La loviturile de departajare, „panzerele“ au avut nervii mai tari şi s-au impus cu 5-4. 10.07.1994: România - Suedia, sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din 1994. Conduşi de nordici cu 1-0, după golul lui Tomas Brolin (78), tricolorii au întors soarta jocului. Răducioiu a egalat, iar în prelungiri a mai marcat un gol. Suedia a revenit în minutul 115, iar apoi ne-a învins la penalty-uri. 09.02.1997. În primul tur al Grupei Mondiale la Cupa Davis, Olanda a învins România, scor 3-2, după ce tricolorii au condus cu 2-0! În partida a patra, Adrian Voinea a avut trei mingi de set, meci şi calificare, dar n-a rezistat presiunii! 21.10.2007. Pilotul finlandez Kimi Raikkonen a câştigat titlul mondial în Formula 1 chiar în ultima etapă, adunând cu un punct mai mult decât Hamilton şi decât Alonso. (Luminiţa Grigore) ASEMĂNARE Legenda meciului cu URSS din 1980

În istoria handbalului românesc au mai existat meciuri de un dramatism inimaginabil. De poveste a rămas confruntarea băieţilor de la Olimpiada din 1980, la Moscova, cu teribila formaţie a URSS. Meciul se disputa pe fondul unei încărcături sportive şi politice enorme. Pe 26 iulie, la Moscova, a avut loc marea bătălie URSS - România. La pauză, giganţii sovietici (Ampilov avea, spre exemplu, 2,14 metri!) conduceau cu 15-9, iar echipa noastră părea terminată. Pauza a fost crucială. Antrenorul Lascăr Pană şi-a mobilizat jucătorii. Birtalan, Stângă, Voinea, Drăgăniţă şi ceilalţi au ieşit ca nişte tauri pe teren, strigându-şi unii altora: „Gata! S-a terminat! Îi batem!“. În faţa unei presiuni a sălii copleşitoare, românii s-au dezlănţuit. De la 15-9 după prima repriză, la jumătatea părţii secunde scorul devenise 16-16! S-a mers apoi cap la cap până în minutul 57 (19-19). În final, la fel ca şi joi, cei care s-au prăbuşit psihic au fost adversarii. România a învins cu 22-19, după ce, în ultimele 30 de minute, primise doar 4 goluri! În ciuda acestei victorii de poveste, tricolorii au cucerit doar bronzul la acea Olimpiadă, deoarece pierduseră cu 21-23 în faţa eternei noastre „sperietoare“, Iugoslavia. (Matei Udrea)