O tânără în vârstă de 32 de ani spune că, din cauza igienei precare de la un salon de bronzat, s-a ales cu o alergie care i-a dat dureri de cap câteva zile.
Acum două săptămâni, Raluca Stan a mers la „Dana - Salon de înfrumuseţare” din Capitală pentru a se bronza. Tânăra de 32 de ani spune că, din cauza igienei precare de acolo, s-a ales cu o alergie puternică.
De cealaltă parte, oficialii salonului neagă acuzaţiile şi spun că fiecare clientă stă pe câte un prosop care este schimbat după fiecare utilizare.
„Mi-au apărut pete pe spate şi abdomen”
„Pe 2 mai am fost la un salonul de bronzat. M-am întins şi am simţit un miros foarte urât care venea de pe cârpa pe care stăteam. Din acest motiv, am stat doar şapte minute. La câteva ore după ce am ajuns acasă, pielea a început să mă mănânce şi mi-au apărut nişte bubiţe roşii şi mici pe spate şi pe abdomen”, povesteşte tânăra, care, după ce a văzut că mâncărimea persistă, a mers la doctor.
„Acesta mi-a spus că este posibil să fi contractat vreo bacterie de la salon”, adaugă Raluca.
„Prosopul se schimbă după fiecare clientă”
Oficialii salonului de bronzat spun că este foarte mică probabilitatea ca tânăra să se fi îmbolnăvit la ei. „Prosoapele se schimbă după fiecare clientă. Ne interesează să ne facem cât mai mulţi clienţi şi nu ne permitem o altfel de atitudine. O să-i plătim Ralucăi contravaloarea tratamentului şi o să verific personal dacă angajatele respectă cu stricteţe regula ca fiecare prosop să fie schimbat după ce o clientă îşi termină programul”, spune Dana Popescu, patroana salonului.
Reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de protecţia consumatorului spun că încălcările normelor de igienă sunt sancţionate cu amendă contravenţională de către direcţiile de sănătate publică.
Reclamaţi la direcţia de sănătate publică
Pentru efectuarea unui control asupra modului în care se desfăşoară activitatea operatorului economic trebuie să înaintaţi o reclamaţie către direcţia de sănătate publică în raza teritorială în care se află cabinetul respectiv. „Reclamaţia trebuie însoţită de un document fiscal care să ateste că serviciul a fost prestat de operatorul economic reclamat”, afirmă Elena Moise, avocat la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.
Dermatologii atrag atenţia că riscurile pe care şi le asumă cei care merg la solare sunt numeroase. „Cancerul de piele este cel mai frecvent. Acel bronz care ne place este, de fapt, o reacţie de apărare a pielii”, spune Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyler din Capitală. "Încălcările normelor de igienă sunt sancţionate cu amendă de către direcţiile de sănătate publică locale. Reclamaţia trebuie însoţită de un act care să ateste că serviciul v-a fost oferit de cei reclamaţi.”
ELENA MOISE, avocat