Alt scandal „tip Sky News”? Bombe nucleare la Deveselu

● Site-ul euractiv.com a scris că armamentul nuclear deținut de Statele Unite și depozitat la baza turcă de la Incirlik ar putea fi mutat în România, la baza de la Deveselu ● Autoritățile române s-au grăbit să dezmintă informația ● Mai mulți analiști au apreciat că este o dezinformare a Moscovei, mentă să compromită rolul defensiv al scutului antirachetă

Site-ul Euractiv citează „două surse” care afirmă că Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui armele nucleare de la baza de la Incirlik, aflată sub controlul Turciei. În consecință, armele sunt mutate la „baza aeriană de la Deveselu din România”. În aprilie, oficiali ruși – citați de subsecretarul de stat pentru politica de apărare, Brian McKeon – au susținut că SUA va instala arme nucleare la Deveselu.

McKeon a respins aceste speculații. Imediat după ce articolul a apărut în presa română, MAE și ministerul Apărării au dezmințit informația.

Motoc: „Nu există gândire în acest sens”

„MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire,” se afirmă într-un comunicat. „Nu au existat niciun fel de discuții, nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire în această direcţie”, a susținut și ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Și președintele comisiei de apărare din Senat, Marius Obreja (PNL), a declarat, pentru EvZ, că nu există „nimic oficial” la nivelul Președinției sau Parlamentului, dar o astfel de decizie ar impune o consultare „largă”. „Poate un refrendum este prea mult, dar măcar cu consultarea Parlamentului”, a susținut Obreja.

Importul de nucleare, interzis

Știrea Euractiv a fost criticată dur de experții independeți. „Legislaţia interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul României. Se urmărește compromiterea rolului defensiv al bazei de la Deveselu”, a spus fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Oana Popescu, analist de politică externă, a arătat că „nu avem la Deveselu și nicăieri în altă parte în România sisteme de apărare care să securizeze niște focoase nucleare”. George Rîpa a arătat că tratatele internaționale ar permite o astfel de mutare doar în urma unor negocieri SUA-Rusia.

„Nu sunt saci de cartofi ”

„Sunt arme tactice, nu strategice. Nu se mută ca pe un sac de cartofi”, a comentat fostul președinte Traian Băsescu. Acum câteva zile, el a spus că se opune mutării armelor nucleare de la Incirlik pe teritoriul României. „Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie şi un arsenal nuclear (...) Nu cred că acest lucru ar spori relevanţa noastră în interiorul NATO, atâta timp cât relevanţa ne este garantată de existenţa scutului antirachetă”, a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.