Evenimentul Zilei > Social > Alt preț la benzină și motorină. Români, pregătiți-vă! Toamna vine cu scumpiri
Alt preț la benzină și motorină. Români, pregătiți-vă! Toamna vine cu scumpiri

Alt preț la benzină și motorină. Români, pregătiți-vă! Toamna vine cu scumpiri

Valuri de scumpiri în România. La nivel global, pandemia de coronavirus are un efect devastator asupra economiei, lucru care se resimte și în țară. După scumpirea materiilor prime, ale utilităților locuințelor și nu numai, prețul carburanților atinge și el noi recorduri. În București, benzina premium, precum și cea standard a înregistrat noi scumpiri.

În municipiul București, benzina premium a atins prețul de 6, 85 lei, în timp ce cea standard este de 6, 20 lei. Specialiștii de la Asociaţia Benzinarilor Particulari preconizează că în foarte scurt timp, prețul benzinei va atinge un nou record de 7 lei. Prețurile sunt într-o constantă creștere ca urmare a cererii mari, spun experții în domeniu.

Oferta benzinei este în creștere. Se anunță scumpiri record

„Benzina şi motorina vor depăşi în curând, dacă lucrurile merg aşa şi nu există nici o încercare a cuiva de la putere, de la Consiliul Concurenţei, în curând va fi 6,50 lei. Iar benzina premium va ajunge la 7 lei în curând şi chiar va depăşi (n.r. acest prag)”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, potrivit antena3.

Previziunile benzinarilor particulari nu sunt deloc optimiste. Oferta mondială de petrol este în creștere, prin urmare nu se pune problema unui deficit, spun cei de la Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.

La nivel național, 1 litru de benzină costă 5, 94 lei, în timp ce 1 litru de motorină costă 5, 81 lei. Anul trecut, în luna aprilie, un litru de benzină costa 4,51 de bani, iar cel de motorină era 4,71 de bani.

Prețurile explodează în lanț. Creșteri cu până la 20% în următoarele luni

Pandemia de coronavirus va avea efecte dramatice la nivelul economiei globale, spun specialiștii. Românii sunt supuși la tot mai multe scumpiri. După creșterile explozive de la facturi, alimente și carburanți, în perioada următoare se vor scumpi și piesele de mobilier, textilele și piesele auto.

Explozia prețurilor la energie și gaze, dar și importurile masive din ultima perioadă se vor reflecta și în prețurile de la raft, care vor crește îngrijorător de mult în următoarele 3 luni.

Astfel, scumpirile înregistrate în ultimul an au făcut ca producția să fie tot mai scumpă. Antreprenorii estimează că, până la finalul anului, prețurile produselor vor crește cu până la 20%, scrie Antena 3.

Potrivit unui sondaj, 97% din antreprenori spun că au resimțit creșteri la costul producției, iar 37% dintre aceștia spun că vor crește prețul produsului final cu 10-30%.

Având în vedere toate aceste scumpiri, specialiștii spun că această iarnă va fi una dintre cele mai grele de până acum.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.