Alt fâs! Judecătorii i-au pus pe procurorii DIICOT să tragă pe nas „Dosarul Ayahuasca”

Alt fâs! Judecătorii i-au pus pe procurorii DIICOT să tragă pe nas „Dosarul Ayahuasca”

Pornit cu surle şi trâmbiţe de DIICOT, drept unul dintre cele mai importante dosare de crimă organizată ale deceniului, „Dosarul Ayahuasca” s-a fâsâit în instanţă. În el erau implicaţi Gelu Oltean, fost şef al serviciului secret al MAI, dar şi numărul doi dintr-un alt serviciu special extrem de important al României, SPP, generalul Gabriel Creţu.

DIICOT. „Dosarul Ayahuasca”. Aceştia au fost acuzaţi, alături de alte persoane, că participă la ritualuri şamanice, în cadrul cărora se consumă droguri de mare risc.

Se dădea şi numele acestui drog terminator, de care nu se prea auzise în România: Ayahuasca. Mai era implicat şi un cetăţean englez, despre care se spunea că ar fi făcut parte din serviciile secrete britanice.

Aşadar, o poveste de film, cu servicii secrete, ritualuri şamanice pentru iniţiaţi şi cine ştie ce alte nenorociri, ascunse într-o clinică singuratică, aflată lângă Răcari, judeţul Dâmboviţa, la doi paşi de Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Descoperiseră procuroii de la DIICOT o reţea de spionaj, dar şi de trafic de droguiri de mare risc? Se scria o nouă pagină în istoria spionajului? Ţărişoara era în pericol?

„Dosarul Ayahuasca”. O descindere ca în filme a DIICOT

Pe data de 14 decembrie 2019, trei procurori de la DIICOT, însoţiţi de trupe speciale serios echipate, au pătruns, în baza unui mandat de percheziţie, într-o vilă luxoasă, care figura în catastife drept clinică.

Totul a fost filmat. Înăuntru, oamenii legii au descoperit 40 de persoane care, aşa cum s-a spus în acea zi, practicau ritualuri şamanice. Pe jos se aflau saltele, pe care stăteau protagoniştii, lângă care, între altele, se afla şi câte o căldăruşe, în care, dacă vreun practicant era prea pătruns de ritual, putea să şi vomeze.

Era dovada că ceea ce se petrece acolo este ceva rău. Pentru că, nu-i aşa, ceva care te face să regurgitezi, nu este ceva bun.

Descinderea aceasta nu a venit din senin. Ea a fost documentată temeinic din timp.

Cel puţin aşa reiese din rechizitoriul înaintat instanţei de către procurorii DIICOT:

La data de 9 decembrie 2019, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul T.I.M.L. (Thomas Ivor Mowbray Lishman – n.r.), cetăţean britanic, urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y.A.-V. (Youness Amal – Vanessa, concubina lui Gelu Oltean – n.r.), prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locație ce urmează să fie comunicată ulterior participanților, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene, ce are ca bază DMT (dimethyltryptamine) - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.

Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazați în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanților

Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională, deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor, sunt interzise”.

După 5 zile de la această documentare a cazului, are loc percheziţia. „În urma percheziţiei domiciliare au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe. La data de 15.12.2019, Tribunalul Braşov a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile”, scrie procurorul.

La descindere, într-o cameră a fost găsit dormind somn profund şi Gabriel Creţu, adjunctul şefului SPP.

DIICOT. „Dosarul Ayahuasca”: De aici încep semnele de întrebare

Generalul Creţu a participat la unele dintre cele mai importante evenimente desfăşurate în România, dar şi în străinătate. A oganizat şi coordonat dispozitivul de protecţie al unuia dintre cei mai vânaţi oameni de pe planetă, Papa, atunci când a vizitat România.

De asemenea, a organizat şi condus dispozitivul de protecţie al celor mai înalţi demnitari din UE, dar şi a personalităţilor din ţările membre, preşedinţi şi prim-miniştri, atunci când s-au adunat la Sibiu. Un astfel de om, să nu fie informat despre locul unde se duce şi, mai ales, să nu aibă ştiinţă că va urma o percheziţie? Greu de presupus.

Dar şi mai greu de presupus este că demnitarii români şi străini îşi dădeau propria securitate pe mâna unuia care consuma droguri de mare risc. Oare nici un serviciu secret de la noi sau din afară să nu-şi fi sesizat demnitarii că sunt păziţi de un drogat?

Dar generalul Creţu nu era singura personalitate găsită acolo.

Clinica aparţinea lui Gelu Oltean, fostul şef al servicului secret al MAI, şi iubitei acestuia, Youness – Amal Vanessa. Chiar dacă era în rezervă şi nu activ, precum generalul Creţu, Gelu Oltean mai era încă depozitarul unor secrete pe care nu oricine le putea afla. Aşa că şi el, probabil cu destulă uşurinţă, ar fi aflat despre această percheziţie, înainte ca ea să se întâmple.

Alături de ei, a mai fost descoperit şi cetăţeanul britanic Lishman Thomas Tvor Mowbray, un fel de şaman, omul care conducea întrunirea şi despre care s-a spus că face parte din serviciile secrete britanice.

Descinderile s-au încheiat apoteotic, cu arestarea lui Gelu Oltean şi a iubitei acestuia.

„Dosarul Ayahuasca” al DIICOT. Gelu Oltean se apără

În 3 luni și 3 zile de arest, (perioada în care Gelul Oltean a stat în arest n.r.) noi am predat unor minți înguste și concentrat de întunecate, tot: cum se scrie ayahuasca, cum se pronunță, ce înseamnă, câte rețete diferite sunt ale aceleiași denumiri de ceai, Ayahuasca, din câte plante diferite se prepară, legislația națională, dar și internațională, drepturile care există, dar și abuzuri care au fost și sunt facute” – a explicat acesta pe blogul personal.

La rândul lui, generalul cu trei stele Creţu, a fost audiat în secret la DIICOT Braşov. La vremea respectivă, evz.ro prezenta în exclusivitate fragmente din declaraţia acestuia, dată în faţa procurorilor: “Îmi amintesc că m-am prezentat într-o zi de vineri, am fost întâmpinat de Gelu şi am cunoscut-o pe prietena lui, Vanessa, care arăta foarte bine şi fizic, şi clinic.

Ritualul

Înainte de a începe orice procedură, un domn care s-a prezentat cu apelativul Tom şi care vorbea în engleză, ne-a explicat că tot ce se întâmplă acolo este legal, că există un program autorizat, iar Vanessa traducea prelegerea lui Tom, care ne-a vorbit despre medicamentul ce urmează a fi administrat.

Apoi Tom a făcut o rugăciunea de mulţumire în încăperea în care participanţii eram aşezaţi în cerc, jos, el în mijloc, apoi ne-a invitat pe rând să luăm câte o gură din ceşcuţă, cu un lichid pe care îl turna dintr-o sticlă ce avea conținut de culoare maronie. Apoi eram invitaţi să ne luăm locul iniţial şi să aşteptăm 30-40 de minute pentru a constata reacţia fiecăruia. Fiecare aveam o găleată în dreptul nostru, în cazul în care ni s-ar fi făcut rău.

Din ce informații am aflat la vremea respectivă, generalul Crețu se afla acolo pentru că avea o afecțiune la coloană și i se spusese că tratamentul de la clinică îl va scăpa și de bisturiul chirurgului și de durere.

Droguri de mare risc?

Atunci, în decembrie 2019, s-a spus că substanţa, amestecul de plante care se servea drept ceai, despre care vorbea şi generalul Creţu, conţine şi DMT, un drog de mare risc.

La rândul său, Gelul Oltean se apără: „În seara respectivei zile, am fost reținut, acesta fiind ordinul dat, alături de medicul curant, deținător al unui proiect medical de cercetare unic în Europa. Însuși procurorul și politiştii care au lucrat în dosar au inserat rămășite din aceste informații, neînțelese de mintea lor.

În pag. 6, este pusă la dosar o documentare wikipedia care spune: «DMT este o substanță care se găsește în anumite plante și arbori, cum ar fi pinus, dar este produsă și natural în corpul multor mamifere, inclusiv în cel uman, prin intermediul glandei pineale»”

Aşadar, nu dovezi ştiinţifice, nu expertize de laborator la IML cu valoare de probă în Justiţie, ci o documentare fragmentară de pe Wikipedia.

Mai mult, ceaiul care se bea la acea clinică, nu conţinea DMT.

Ci era bazat în primul rând pe ayahuasca. Dar ce este această mult pomenită Ayahuasca: este o băutură cu proprietăți enteogene, originară din America de Sud, fiind preparată în principal prin fierberea speciilor vegetale Banisteriopsis caapi și Psychotria viridis.

În occident, unele preparate similare conțin doar compușii activi din băutură. Ayahuasca este utilizată în medicina tradițională spirituală în ceremoniile triburilor indigene din regiunea bazinului fluviului Amazon”, aflăm şi noi tot de la Wikipedia, enciclopedia liberă.

Ce viza, totuşi, percheziţia

Percheziţia nu viza consumul de Ayahuasca, ci cu totul altceva. Cel puţin aşa pretinde Gelu Oltean, unul dintre cei arestaţi în urma descinderii: „Să găsești la percheziție, ba chiar mai mult, să ți se pună la dispoziție sute de pagini de documente privind «obiectul» percheziţiei și să nu vrei să le ridici?!. (…)

Nimeni nu a fost interesat de ayahuasca: când au descins la clinică, cei trei procurori, trimiși cu dedicație, și când li s-a pus la dispoziție un dosar cu toate actele privind referatul avizat folosit și faptul că se utilizează opt rețete de ayahuasca fără DMT, au spus că nu sunt interesați de documentele ce le deține clinica, că ei știu mai bine, citind totul de pe wikipedia, ceea ce se și dovedeşte în dosar. (…) Și s-a ținut cont numai de ce le folosea ca să ne incrimineze, ca să sune totul așa cum doreau” – a mai scris Gelul Oltean pe blogul său.

DIICOT. „Dosarul Ayahuasca”. Justiţia desfiinţează dosarul cel mai răsunător de droguri

În dosarul deceniului de trafic şi consum de droguri, Justiţia este de cu totul altă părere decât procurorii DIICOT. Sentinţele definitive sunt lămuritoare:

Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Youness Amal-Vanessa şi Oltean Gelu Marin, împotriva încheierii din data de 30 septembrie 2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa. Desființează, în parte, încheierea atacată, numai cu privire la inculpații contestatori și rejudecând, revocă măsura preventivă a controlului judiciar, luată față de aceștia prin încheierea din 16.03.2020 a Curții de Apel Ploiești. Definitivă”.

Aceeaşi soartă, adică liber ca pasărea cerului, a avut-o şi Thomas Ivor Mowbray Lishman.

Admite solicitarea inculpatului LISHMAN THOMAS IVOR MOWBRAY, prin apărători aleşi şi revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de acesta prin încheierea din data de 16.03.2020, pronunţată de către completul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Ploieşti în dosarul nr. 1125/120/2020/a2. Face aplicarea dispoziţiilor art. 215 alin.5 din Codul de procedură penală şi dispune comunicarea prezentei minute instituţiilor prevăzute de art. 215 alin. 5 Codul de procedură penală inclusiv Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray. Dispune traducerea de urgenţă a minutei şi a încheierii în limba engleză, urmând ca onorariul să fie achitat traducătorului de limbă engleză din fondurile Ministerului Justiţiei”.

Cu alte cuvinte, implicaţii în acest dosar răsunător la vremea respectivă, sunt liberi. Şi, aproape sigur, despre dosar nu se va mai auzi nimic.

Ce a vrut totuşi, DIICOT, cu această acţiune în „Dosarul Ayahuasca”?

Desigur, în urma deciziilor Justiţiei şi fâsâirii dosarului răsunător de spionaj şi droguri, rămâne o întrebare. Cui i-a folosit mascarada?

Aici avem mai multe variante.

Prima.

La Răcari, chiar era o agentură care atrăsese în ea oameni cu funcţii importante în statul român, care, drogaţi fiind, puteau da informaţii importante către agenţi străini. Iar serviciile secrete române şi-au făcut datoria, şi lucruri despre care probabil nu vom afla decât peste 50 de ani, când vor fi desecretizate, au fost împiedicate să se întâmple.

Iar descinderea şi povestea cu drogurile a fost doar o acoperire pentru o acţiune de contraspionaj, iar acum, când ea s-a încheiat, inculpaţii au fost lăsaţi liberi?

A doua.

Să nu uităm că Gelu Oltean a fost şeful DGIPI, funcţie care i-a permis să aibă cunoştinţă despre date secrete, inclusiv despre demnitari. Sau despre oameni care aspirau la funcţii de demnitari. Date, unele dintre ele, compromiţătoare, care dacă ar fi ajuns la cunoştinţa opiniei publice, ar fi curmat cariera celor care le comiseseră. Iar descinderea cu surle şi trâmbiţe şi mai apoi arestarea şi acuzaţiile grave aduse lui Gelu Oltean, au fost puse la cale în primul rând ca să-l discretiteze în caz că-i scăpa vreo infirmaţie către presă, iar în al doilea rând, să-l avertizeze ce se poate întâmpla, dacă nu-şi ţine gura.

A treia.

Ţinta a fost generalul-locotenent Gabriel Creţu, un om care a condus cu succes atâtea misiuni de importanţă internaţională.

Scoaterea lui din angrenajul de securitate al demnitarilor. Imediat după izbucnirea scandalului, Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Gabriel Creţu. Astfel, SPP a rămas fără un profesionist de primă mână.