Alocațiile copiilor, arma PSD contra Guvernului. Dispută în Senat

Alocațiile copiilor, arma PSD contra Guvernului. Dispută în Senat

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se amână dublarea alocaţiilor pentru copii a fost respins de Comisia pentru Muncă din Senat.

Raportul de respingere a fost votat doar de PSD, pe motiv că rata natalităţii este redusă. La lucrările comisiei nu a fost prezent niciun senator din partea PNL sau USR.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care ar trebui să se amâne dublarea alocaţiilor pentru copii până la data de 1 august a fost respins de Comisia pentru Muncă din Senat.

Singurul reprezentant al Guvernului prezent la dezbateri a fost secretarul de stat din Ministerul Muncii, Ioana Constantin, care declara că la intrarea în vigoare a Legii bugetului pentru 2020 nu au fost prevăzute sumele pentru majorarea alocaţiilor pentru copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La dezbaterea în Comisia pentru Muncă nu au participat senatorii PNL şi USR. Drept urmare raportul de respingere a fost adoptat cu unanimitate de voturi, respectiv ale celor şase membri ai PSD din comisie.

Preşedintele Comisiei pentru Muncă, senatorul PSD, Ion Rotaru susține că este nevoie de intrarea imediată în vigoare a legii prin care sunt majorate alocaţiile pentru copii, având în vedere rata natalităţii redusă din România sau cheltuielile mari pentru educaţia acestora.

„Eu înţeleg că sunt bani pentru alte priorităţi şi nu pentru copii. Dacă priorităţile sunt altele, Guvernul să se reorienteze şi să trimită banii acolo unde este nevoie mai mult decât oriunde. Pe cale de consecinţă, trebuie să respingem această ordonanţă şi după aceea legea să producă efecte pe care le aşteaptă copiii” a declarat Ion Rotaru citat de Radio România Actualități (RRA).

La rândul ei, Ioana Constantin a declarat:

„Guvernul Orban susţine creşterea alocaţiilor, numai că, aşa cum este croit acum bugetul, nu există sursa de finanţare la acest moment. De aceea, a fost un angajament clar că la prima rectificare bugetară vom proceda în sensul măririi alocaţiilor copiiilor. Deci, nici gând să nu dorim creşterea alocaţiilor, nici gând să nu susţinem o astfel de iniţiativă, ci, pur şi simplu, nu există în acest moment posibilitatea pentru această creştere”.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului va intra în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată, cel mai probabil săptămâna viitoare.