Senatorul PNL, Alina Gorghiu, membru în Comisia pentru legile justiției, a anunțat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va sesiza Comisia de la Veneția pentru a se da un aviz cu privire la legile justiției din România în urma solicitării pe care PNL a depus la APCE încă din luna martie.
„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sesizează Comisia de la Veneția pentru a se da un aviz cu privire la legile justiției din România !
În urma solicitării pe care am făcut-o în luna martie în numele PNL, am reușit să obținem de la Strasbourg ceea ce în țară ne refuzau Liviu Dragnea și majoritatea PSD-ALDE: vom avea o opinie înalt calificată și dedicată democrației referitoare la modificările propuse acum la legile justiției!
Frumos este că după dezbaterile de azi din Comisia de Monitorizare a APCE a fost dat un VOT ÎN UNANIMITATE pentru sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției din România.Așa de convingătoare a fost cererea noastră, argumentele experților și așa de mare îngrijorarea față de aceste legi! Am spus și în țară de nenumărate ori: nu există nici un motiv pentru ca modificările la legile justiției să fie ascunse de Comisia de la Veneția. Avem nevoie de experiza lor. Din păcate, socotelile majorității PSD – ALDE au fost mereu altele: legi votate în câteva ore, la ceas de noapte, pentru scopuri asupra cărora nu mai insist acum. Știți toți despre asta!” a declarat Gorghiu.
Senatorul PNL îi atrage atenția președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, asupra faptului că majoritatea PSD-ALDE „a refuzat abuziv” să facă această solicitare către Comisia de la Veneția.
„Domnului Dragnea ar trebui să îi fie jenă pentru că a tot refuzat abuziv și fără motiv ca Parlamentul României să facă această sesizare către Comisia de la Veneția. De ce nu s-a făcut acest lucru dacă PSD susține (fals!) că urmărește standarde europene și că nu are nimic de ascuns?
De aia nu invită nimeni din cancelariile europene pe Liviu Dragnea și pe liderii PSD la discuții: nu sunt văzuți cu haină europeană!
Dar iată că lucrurile nu puteau să rămână așa cum a vrut majoritatea PSD-ALDE pentru că nu era bine pentru România. Regret că Parlamentul României nu iese bine din această poveste. A trebuit să se ajungă la o dezbatere la APCE pentru că majoritatea nu a dorit un gest de minimă deschidere, singurul prin care ar fi arătat bune intenții: colaborarea cu Comisia de la Veneția pentru a avea legi mai bune. Nimeni nu a spus că România nu poate schimba aceste legi. Dar a existat această solicitare: pentru a fi siguri că schimbările sunt în bine, că nu afectează independența justiției, că sunt democratice, este nevoie de un aviz din partea Comisiei de la Veneția.” a mai spus senatorul PNL.
Prin urmare, Gorghiu a cerut majorității PSD – ALDE următoatele: „Sper că având în vedere evenimentele de azi MAJORITATEA PSD – ALDE VA AVEA DECENȚA DE A FACE URMĂTOARELE: 1 să oprească procesul legislativ la legile justiției până la definitivarea avizului Comisiei de la Veneția, 2 să nu facă aceeași greșeală în legătură cu Codurile, din contră să sesizeze Comisia de la Veneția cât mai repede față de aceste propuneri legislative”.
Cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.