Alina Gorghiu, înghesuită cu contractele de la AVAS

Co-președintele PNL ar fi încasat zeci de mii de euro pentru a asista juridic agenția de stat

Premierul Victor Ponta a acuzat-o, ieri, pe Alina Gorghiu că s-a aflat în trecut exact în situația pentru care el a ajuns să fie trimis în judecată și pentru care PNL a formulat moțiunea de cenzură dezbătută și votată ieri în Parlament. „Se vorbește acolo (n.r.- în moțiunea de cenzură) despre contracte. Nu am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat”, a spus Ponta.

Prim-ministrul a făcut referire la contractele încheiate de AVAS cu “SCA Gorghiu, Pop și Asociații”, casa de avocatură la care Gorghiu a fost asociată. Ponta a prezentat în plenul Parlamentului aceste contracte. „Am în față așa: contract Gorghiu - Pop și Asociații - AVAS, 25.000 de euro plus TVA, Gorghiu - Pop și Asociații - AVAS, 10.000 de euro plus TVA, Gorghiu- Pop și Asociații - AVAS, 6.000 de euro plus TVA. Sunteți cam scumpă, doamna Gorghiu! Gorghiu - Pop și Asociații - AVAS, 15.000 de euro plus TVA, Gorghiu - Pop și Asociații, 10.000. de euro plus TVA”, a spus Ponta. Premierul a vorbit și despre contractul pe care Institutul Național al Lemnului (INL) l-a avut cu această societate de avocatură. El a citat dintr-un raport al Corpului de Control al Guvernului, unde se arată că SCA Gorghiu, care reprezenta INL, nu s-a prezentat la procesul cu Baaklini Said, la momentul dezbaterilor și formulării concluziilor. În consecință, AVAS a cerut rezilierea contractului cu acești avocați. În plus, raportul corpului de control recomanda ca, în cazul în care „SCA Gorghiu, Pop și Asociații” nu și-a îndeplinit obligațiile față de INL, să se treacă la recuperarea onorariului achitat.

31.000 de euro într-un an

Nu e prima dată când în atenția publică apar astfel de informații. Încă din noiembrie 2010, site-ul România Curată prezenta aceste contracte. „AVAS a răspuns “Romaniei Curate”, arătând că SCA Gorghiu, Pop și Asociații figurează în evidențele lor ca având patru contracte de asistență juridică în derulare cu firma amintită.” Potrivit România Curată, casa de avocatura a lui Gorghiu a semnat aceste contracte in perioada 2008-2009, iar valoarea totală obținută a fost de 43.000 euro, din care 31.000 euro în 2009. Cei de la România Curată menționează că aceste contracte nu au figurat în declarația de avere a deputatului Alina Gorghiu. În declarația de avere din 4 octombrie 2010, în care este prezentată situația materială din 2009, nu apare nicio referire la sumele primite ca urmare a contractelor cu AVAS. Co-președintele PNL a explicat atunci că, în „2009 casa de avocatură a mers în pierdere”.

În perioada 17.07.2007- 01.12.2008, Gorghiu a fost consilier al președintelui AVAS, șeful instituției fiind Teodor Atanasiu. Doar unul din contracte a fost obținut în perioada în care era consiliera lui Atansiu, iar celelalte trei au fost obținute ulterior, când președinte al AVAS era Mihai Ursache.

În perioada în care a fost consiliera lui Atanasiu, Gorghiu s-a suspendat din firma de avocatură, în care a reintrat de la 1 ianuarie 2009, scrie România Curată. Cu toate acestea, în CV-ul ei scrie că în perioada 2005 - 2012 a fost asociată în cadrul „Gorghiu, Pop și Asociații - Societate Civilă de Avocați”, fără a se aminti vreo suspendare.