Cătălin Cherecheș încearcă să-și prelungească șederea în Germania și să amâne cât mai mult extrădarea. Iar pentru aceasta recurge la tot felul de tertipuri menite să amâne deznodământul. Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat că a primit o cerere pentru informații, din partea fugarului reținut în Germania.
Alina Gorghiu a dat detalii despre evoluția procedurii de extrădare a fostului primar Cătălin Cherecheș. Reținut în Germania, acesta apelează la tot felul de tertipuri pentru a nu părăsi această țară.
Alina Gorghiu despre Cătălin Cherecheș
Ministrul Justiţiei a declarat că fostul primar Cătălin Cherecheș apelează la tot felul de subterfugii pentrua îngreuna extrădarea. De exemplu, a arătat Alina Gorghiu, zilele trecute a făcut o solicitare legată de legislația românească. Au fost cerute informații despre căile extraordinare de atac în justiție prin care poate să obțină anularea condamnării.
Ministrul Justiției a arătat că nu este ceva neobișnuit într-o astfel de cerere. Fiecare condamnat, care fuge din țară, încearcă prin avocaţi să formuleze tot felul de apărări. Unele sunt interesante, a spus Alina Gorghiu, altele sunt bizare, ciudate și chiar nejustificate. Scopul, în cazul lui Cherecheș, este de a-și prelungi șederea în Germania unde a fost arestat.
„Inclusiv săptămâna aceasta ne-a fost făcută o solicitare la care am şi răspuns imediat, o solicitare prin care au fost rugaţi să dăm anumite informaţii cu privire la legislaţia românească, pe aspectul următor, dacă acele căi extraordinare de atac formulate de avocaţii lui Cătălin Cherecheş ar putea să ducă la încetarea executării hotărârii de condamnare a lui Cherecheș, conform hotărârii instanţei de executare”, a spus Alina Gorghiu.
Ce a vrut să știe Cherecheș
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a comentat cererea pe care a primit-o din Germania. Ea a spus că informația este la îndemâna oricărui avocat din România. Oricine știe, a spus ea, cum funcționează căile de atac extraordinare în justiția autohtonă. Introducerea unei căi extraordinare de atac nu înlătură caracterul obligatoriu şi executoriu al hotărârii definitive de condamnare.
„Sunt absolut convinsă că instanţa va analiza legislaţia din România va analiza punctul nostru de vedere şi va continua procedura de predare în România. E o procedură în curs, face parte din cooperarea judiciară în materie penală dintre România şi Germania”, a mai spus Gorghiu.
Alina Gorghiu vrea să-l aducă pe Cherecheș în țară
Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv, pe 24 noiembrie, la cinci ani deînchisoare cu executare, pentru corupție. Decizia a fost pronunțată de o instanță a Curții de Apel Cluj. Primarul din Baia Mare nu a așteptat să fie ridicat de polițiști și dus la închisoare. El a fugit din țară, chiar în dimineața pronunțării, intrând în Ungaria pe la vama Petea. A prezentat la frontieră cartea de identitate a unui văr și a reușit să plece fără să fie oprit.
Pe numele său a fost emis un mandat mandat european de arestare. Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a inițiat demersurile pentru prinderea și extrădarea sa.
Pe 28 noiembrie, Cherecheș a fost prins în zona gării din Augsburg, Germania. El a opus rezistență și a fost rănit ușor, la bărbie. Asupra lui avea un act de identitate italian, documente din România. dar și 3.265 de euro. Cherecheș a fost închis la penitenciarul din Augsburg-Gablingen. Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu a formulat cerere de extrădare ce urmează să fie analizată de judecătorii germani.