Ex-şefa DIICOT a fost acuzată că este cea care a scris draftul Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor penale. Aceasta a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, că totul este un joc pe care nu îl înțelege
Draftul Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codurilor penale, care a scos sute de mii de români în stradă, a fost scris de Alina Bica. Aceasta a fost ştirea publicată de jurnaliştii de la hotnews. ro, pe surse, preluată ulterior de mai multe site-uri, însă fără a-i cere un punct de vedere fostei şefe a DIICOT. Potrivit aceloraşi surse, draftul a fost însuşit de ministrul Florin Iordache, care a mai făcut câteva modificari. Contactată telefonic, Alina Bica a lăsat impresia că este foarte afectată de aceste informații false: „Este cea mai mare prostie pe care am auzit-o în viața asta. Cea mai mare aberație. Ce interes să am, să mă relaționez cu o zonă care mi-a făcut atât de mult rău? Eu nu le înțeleg jocurile. Mi se pare o porcărie cât casa“.
„Sunt şocată”
Deşi încerca să se țină tare, să nu lase impresia că este afectată de ce s-a scris în presă, vocea a trădat-o. Printr-o bâlbâială ținută bine în frâu, fosta şefă a DIICOT a răbufnit: „Eu mi-am câştigat decizia Curții în instanță. La mine nu sunt fapte, sunt achitări pe abuz pe bandă rulantă. Ce treabă am eu să determin modificarea unui text? Ies pe stradă şi îmi dă unul în cap că eu am scris mizeria aia. Sunt şocată. Chiar nu există puțină decență? Uite, şi eu cred că doamna Kovesi a vrut să ia heroină şi a dat la cineva din minister să scrie porcăria aia. Oricine scoate o porcărie pe gură e luată ca adevăr şi eu trebuie să dezmint?“, a mai declarat, pentru Evenimentul zilei, Alina Bica.
Abrogarea OUG 13, explicată de experți
Mai mulți specialişti în Drept au explicat de ce a fost necesară abrogarea şi anularea ori prorogarea Ordonanței de urgență nr.13 din 2017, care a scos sute de mii de oameni în stradă.
Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curți: Prorogarea ar fi prelungit doar termenul de intrare în vigoare
Preşedintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Cristina Tarcea, a declarat duminică, înaintea şedinței de guvern, că soluția pe care ar trebui să o ia Guvernul în privința ordonanței pe coduri ar fi abrogarea, deoarece o prorogare nu ar face decât să prelungească termenul de intrare în vigoare a acestui act normativ.
„Cred că toată lumea asta îşi doreşte o abrogare (...) Tot ceea ce pot să vă spun este că prorogare în sens comun sau juridic înseamnă amânare. Prin urmare, prorogarea nu ar face decât să prelungească termenul de 10 zile de intrare în vigoare a dispozițiilor privind modificarea Codului penal”, a spus Tarcea.
Ea a explicat că Ordonanța nr. 13 vizează norme de procedură şi norme de drept material. Normele de procedură se referă la modificări ale Codului de procedură penală, care se aplică imediat, iar normele de drept vizează modificări la Codul penal. La normele de procedură care intră imediat în vigoare se află şi denunțul.
Tarcea a spus că nimic nu poate împiedica pe cineva care a făcut un denunț valabil sub imperiul unei legi, să-l facă valabil sub imperiul unei noi legi.
Două exemple date de un fost judecător la Curtea Constituțională
Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituțională, a arătat că actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare.
El a citat art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, potrivit căruia „În situații temeinic justificate, prin excepție de la prevederile alin. (1), actele normative de importanță şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiția ca intervențiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ”.
El a dat şi un exemplu: Legea nr. 301/2004 - Codul penal, cu modificările ulterioare, precum şi Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările ulterioare, au fost abrogate, înainte de intrarea în vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal. (Roland Cătălin Pena)
Monica Macovei: Refuzăm anularea, revocarea sau prorogare
Eurodeputatul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a explicat modul în care ar trebui să arate ordonanța de abrogare a OUG 13. „Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguități juridice, fără să ne păcălească. Să îi ajutăm să facă noua ordonanță de urgență exact cum le-a cerut poporul. Titlul noii OUG: Ordonanță de Urgență pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziții din Codul de procedură penală. Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare etc. Acceptăm numai abrogare. Textul noii OUG: Articolul 1: «Se abrogă OUG 13/2017». Toată. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului”, a scris Macovei pe Facebook. Macovei subliniază că OUG 13/2017 va fi dezbătută şi supusă votului în Parlament şi, ca să se îndeplinească voința sutelor de mii de români care protestează de 6 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului. (Roland Cătălin Pena)