Alina Bica, la un pas să fie adusă în țară. Intervenție promptă a ministrului Justiției

Ministrul Justiției spune că se fac toate demersurile pentru aducerea în țară a Alinei Bica, care s-ar afla în Spania, și a fostului deputat PSD, Cristian Rizea, aflat la Chișinău

Alina Bica, fosta șefa a DIICOT, dată în urmărire internațională de Poliția Română după ce instanța supremă a decis să mențină pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare, se află în Spania.

Este afirmația făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a mai declarat că România nu este necesar să declanșeze procedurile de extrădare deoarece Spania este o țară a Uniunii Europene. Cătălin Predoiu și-a arătat regretul personal pentru situația Alinei Bica, fosta șefa a DIICOT fiind secretara de stat a acestuia în primul sau mandat de ministru al Justiției, scrie g4media.ro.

„Ieri am aflat vestea privind decizia în cazul fostului secretar de stat. Nu am niciun alt semnal oficial. Ministerul Justiției își exercită atribuțiile indiferent de persoană. Dacă nu mă înșel, e într-o țară UE, Spania parcă. Nu e necesar că Ministerul Justiției să declanșeze proceduri de extrădare. Personal, nu pot decât să regret”, a afirmat Cătălin Predoiu.

După ce a fost condamnată miercuri  definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ Alina Bica a fost dată în urmărire internațională.

Trei polițiști din Capitală s-au prezentat miercuri acasă la Alina Bica pentru a pune în executare mandatul de condamnare la patru ani de închisoare cu executare,  dar această nu a fost găsită acasă. Fostul șef al DIICOT Alina Bica a fugit din țară la începutul anului 2018, în Costă Rica, la fel ca și prietenă ei, Elena Udrea.  Potrivit ultimelor informații apărute, pe surse, Bica ar fi acum în Spania.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea ar avea și cetățenie moldovenească.

În ceea ce privește cazul  deputatului PSD Cristian Rizea, ministrul Predoiu a spus că ministerul a urmat procedurile prevăzute de lege, însă nu poate da  mai multe detalii deoarece există proceduri care sunt în curs de derulare.

„Ca principiu, Ministerul Justiției își va exercita toate atribuțiile legate de extrădări, indiferent de persoană, indiferent unde se află. Așa cum s-a întâmplat și în trecut. Și în cazul Rizea, Ministerul Justiției și-a exercitat atribuțiile, nu pot da mai multe detalii pentru că sunt proceduri în curs”, a spus Predoiu. Acesta a precizat că l-a invitat pe ministrul justiției din Moldova să elaboreze împreună un tratat bilateral de cooperare mai modern.

„Mai devreme, mai târziu, îi vom aduce pe toți acasă”, a mai spus Predoiu.

Cristian Rizea, fostul deputat PSD condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare într-un dosar de corupție și fugit din țară, a fost localizat la Chișinău, au declarat în urmă cu o săptămână pentru G4Media.ro surse din Poliție. Fostul deputat, care ar avea și cetățenie moldovenească, a fost condamnat în martie de Înalta Curte la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro,  sub formă a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii făcute de Rizea, respectată ulterior, că il va ajuta la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea. .