Alina BICA, avocată în dosarul BLACK CUBE. Pe cine reprezintă fosta șefă DIICOT în proces

Fosta şefă DIICOT, Alina Bica, cercetată sub mai multe acuzaţii, îl va reprezenta pe fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, în dosarul Black Cube.

„Din punctul meu de vedere, să ții un om arestat numai din dorința de a-l determina să spună ceea ce se dorește să spună este un lucru incorect. În al doilea rând, nicăieri în dosar nu se confirmă împrejurarea că s-ar fi dorit denigrarea vreunui înalt funcționar din România. În acea presupusă conversație care a avut loc între presupusul Daniel Dragmor și cetățenii israelieni nu se discută de denigrare. Dumnealui s-a oferit să ofere o variantă corectă din punctul dumnealui de vedere”, a declarat Alina Bica.

Daniel Dragomir a fost adus din arest luni, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat contestaţia legată de prelungirea arestului preventiv al acestuia.

Fostul ofiţer SRI se află în arest preventiv, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus această măsură în data de 14 septembrie, în dosarul în care Daniel Dragomir este acuzat că i-ar fi ajutat pe cei trei israelieni să obţină informaţii despre procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit unor surse judiciare, ceinteresaţi să afle informaţii despre Kovesi ar fi plătit 1,2 milioane de euro, bani ce ar fi fost daţi de Daniel Dragomir, deşi veneau din diverse surse, de la persoane interesate de informaţii secrete despre procurorul şef al DNA.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracţional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit", precizează DIICOT într-un comunicat.

 

În perioada martie-aprilie, "la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operaţiunii „Tornado”, din dispoziţia suspectilor D. Z. şi A. Y. şi sub coordonarea directa a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă şi informaţii despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate şefei DNA, şi în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase („scenarii”), au reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziţia coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică", susţin procurorii.

 

 

Mai târziu, Weiner Ron a accesat în mod ilegal conturile de e-mail a trei persoane apropiate procurorului şef al DNA, date care au fost "transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziţie de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către inculpatul Yossi Barkshtein. Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03-02.04.2016, la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti", adaugă procurorii.

În urma reţinerii lui Weiner Ron şi Geclowicz David de către DIICOT, cel de-al treilea participant la operaţiune, Yossi Barkshtein, nu a mai reuşit să intre în posesia informaţiilor, părăseasind România prin punctul de trecere al frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra, potrivit DIICOT.

"Astfel, inculpatul Dragomir Daniel împreună cu suspectul D. Z. au iniţiat constituirea grupului infracţional care să realizeze activităţile delictuoase destinate să conducă la atingerea obiectivului proiectului, inclusiv a unor activităţi de natură intruzivă, primul determinând demersurile infracţionale, acceptând urmările ilicite ale acestora şi mai apoi sprijinindu-le şi prin punerea la dispoziţie a unor date privind persoanele de investigat", mai spun procurorii.

Daniel Dragomir a fost locotenent colonel al SRI, iar în perioada 2012-2013 a fost şeful grupării sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. El a părăsit SRI în 2013. Acesta a fost trimis în judecată de DNA, alături de soţia sa, în ianuarie 2015, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.