Olimpismul românesc îşi caută un nou şef, după ce Octavian Morariu a renunţat la funcţie. Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român va fi ales la finalul acestei luni dintre trei personalităţi care au adus faimă sportului românesc – Elisabeta Lipă, Octavian Belu şi Alin Petrache.

Interviul a fost realizat de Claudiu Sorin pentru "Q Magazine".

Octavian Belu şi Elisabeta Lipă sunt două personalităţi incontestabile care au contribuit din plin la zestrea de medalii a României la Jocurile Olimpice. Care sunt atuurile lui Alin Petrache în fața celor doi?

Atuurile mele pot fi cunoștințele demonstrate în managementul sportiv modern, deschiderea totală față de ceilalți, capacitatea de a implica pe toată lumea în proiecte serioase, tinerețea, faptul că sunt 100% un om de echipă, pentru că în sportul modern, o știe toată lumea, nu omul, ci echipa sfințește locul. Niciodată nu voi da la o parte pe cineva care poate aduce o contribuție la renașterea sportului românesc. Sunt onorat să fiu într-o competiție fair-play cu două mari nume ale sportului românesc, cu cel mai titrat antrenor și cu cel mai titrat sportiv olimpic al României.

Dacă voi câștiga, acest lucru va fi pentru mine o onoare. Dacă voi pierde, voi fi din nou onorat că am putut să fiu alături, iar nu împotriva unor asemenea oameni. Cred însă că este foarte important să precizez un lucru. Nici eu, nici doamna Lipă, nici domnul Belu nu suntem într-o competiție directă pentru medalii, ci într-o competiție pe terenul managementului sportiv de pe urma căruia trebuie să vină medalii cât mai multe pentru România, din cât mai multe sporturi. Domnul Belu a antrenat și antrenează sublim generații de fete superbe care au adus glorie și mândrie României. Doamna Lipă a tras o viață întreagă la rame și a adus o tolbă de medalii olimpice sportului românesc.

Tot ce pot eu spera este ca printr-un management de calitate la COSR, prin atragerea de resurse distribuite echitabil federațiilor, prin promovarea de politici publice utile sportului românesc, să asigur cele mai bune condiții pentru ca domnul Belu și extraordinara sa echipă să facă performanță în continuare la gimnastică. Pentru ca România să redevină ce a fost în canotajul mondial. Dar mai ales pentru ca toate sporturile să beneficieze de șanse egale pentru a putea face performanță. Așa cum am luat medalii la scrimă, la judo, la tir, la atletism, putem lua medalii la multe alte sporturi. Renașterea este posibilă doar printr-o strategie pe termen lung

Ce planuri aveţi pentru a reda strălucire sporturilor olimpice româneşti, aflate, multe dintre ele, într-un fel de moarte clinică?

Sportul românesc și mișcarea olimpică din România se află la un moment de răscruce. Renașterea este posibilă doar printr-o strategie pe termen lung. ROMÂNIA OLIMPICĂ 2014-2024 este programul pe care îl propun pentru regenerarea mișcării sportive din România și obținerea de mari performanțe la competițiile internaționale.

Un program de 10 ani înseamnă mult consum de energie și o implicare totală, dedicată 100% acestei activități. Funcția de președinte al COSR va fi pentru mine o activitate exclusivă. Voi demisiona din toate celelalte poziții, de la Federație, din Parlament. Sportul românesc are un trecut încărcat de glorie. Trebuie să respectăm acest trecut.

Dar, în același timp, trebuie să ne construim, cu pragmatism și realism, viitorul. Din punctul meu de vedere, misiunea COSR rămâne aceea de susținere și consolidare a poziției României în elita sportului mondial. Cu un plus de implicare și de sprijin activ pentru îmbunătățirea practicării sportului de masă drept condiție esențială pentru creșterea pe termen lung a bazei de selecție.

Sportul de performanță și sportul de masă nu se pot dezvolta în condițiile accesului inegal al sportivilor și al populației la sport, cauzat de lipsa resurselor financiare sau a accesului limitat la infrastructura sportivă. Aceasta este premisa esenţială de la care trebuie să plecăm, iar repararea acestei stări de fapt, corectarea inegalităților și asigurarea condițiilor optime de practicare a sportului reprezintă misiunea noastră fundamentală.

Mărirea numărului de practicanți ai sportului la toate nivelurile și a coeficientului de populație activă în sport, promovarea de modificări legislative care să optimizeze procesul de atragere a partenerilor din domeniul privat, și mă refer aici la Codul Fiscal, Legea sponsorizării, Legea sportului, mărirea veniturilor proprii ale COSR şi ale federaţiilor, inițierea unui proiect de audit al programului pentru participarea la Jocurile Olimpice RIO 2016 care să constituie baza promovării unor programe de finanțare diferențiate pentru sportivii cu șanse de a obține performanțe la această competiție se numără printre reperele strategiei mele.

Se spune că sunteţi sprijinit de politic, însă la fel s-a spus şi despre fostul căpitan al Generaţiei de Aur, Gică Popescu, înaintea alegerilor de la FRF…

Am dat întotdeauna totul pe teren, punându-mi adesea sănătatea în pericol, pentru că am iubit și iubesc enorm sportul. Puteam alege o existenţă comodă, fără sacrificiile vieții de sportiv. Aveam această posibilitate. Dar am ales să fac sport de performanță împins de pasiunea și de dragostea pentru educația, valorile și principiile pe care mi le-au consolidat activitatea și viața sportivă. Cei care sugerează implicări politice încearcă să murdărească mișcarea olimpică în ansamblu. Noi nu suntem într-o campanie electorală așa cum vedem în viața politică. Să nu confundăm lucrurile, mai ales că suntem în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Refuz din start o asemenea abordare.

Ne aflăm într-o competiție de idei și programe. Mișcarea olimpică trebuie onorată printr-o atitudine de adânc respect între competitori. Este un model de conduită pe care îl putem oferi nu doar oamenilor de sport, ci întregii societăți românești mult prea divizată de conflicte. Valorile olimpismului trebuie să respire în toată această competiție. Nu voi răspunde personal niciunui atac pentru că mișcarea olimpică trebuie să rămâne imaculată.

Cred că sportul poate schimba România, și de aceea comportamentul meu va fi de respect față de toată lumea. Îmi propun ca în 10 ani să putem garanta accesul la sport pentru toate comunitățile, pentru cei care se zbat în sărăcie, îmi propun să facem din sport un reper fundamental al educației generației tinere și știu că nu putem face acest lucru decât dacă arătăm cu toții respect, dacă demonstrăm prin faptele și conduita noastră că sportul este o oază de normalitate și un reper de civilizație, de excelență și reușită în România.

Cred că a venit timpul generației tinere

Aţi fost cel mai tânăr preşedinte al unei federaţii de rugby din istorie. Aveţi şansa de a deveni şi cel mai tânăr preşedinte al COSR.

Eu propun un program pe 10 ani, ROMÂNIA OLIMPICĂ 2014-2024, care înseamnă nu una, ci trei Olimpiade. Iar pentru un asemenea program este nevoie de multă energie pe care nu o poate aduce decât o echipă tânără, cu sprijinul celor experimentați.

Nu putem accepta strategia „pompierului de serviciu” care va adânci criza din sportul românesc până la punctul din care nu vom mai putea face nimic. Avem nevoie de un program de perspectivă aplicat de oameni care au energia, inteligența, resursele și capacitatea de a lucra într-o echipă dinamică, o echipă care construiește și pentru prezent, dar mai ales pentru viitor.

Nu putem câștiga fără proiecte pe termen lung. Comitetul Olimpic și Sportiv Român trebuie condus de o nouă generație care să poată lucra la un program pe cel puțin 10 ani. În echipă și cu sprijinul tuturor oamenilor experimentați – foști și actuali sportivi, foști și actuali antrenori, specialiști – și care doresc să-și aducă o contribuție sinceră și deschisă la renașterea sportului românesc.

Cred că a venit timpul generației tinere, ajutată de cei cu experiență, așa cum sunt domnul Belu și doamna Lipă care, indiferent cine va conduce COSR, vor fi întotdeauna în fruntea echipei olimpice a României acolo unde sunt inegalabili, în sala de gimnastică unde s-au obținut marile rezultate care au adus faimă României, în activitatea de relansare a canotajului care ne-a adus atâtea bucurii olimpice. În rugby marchează cei care vin din spate Fiecare dintre candidaţii la şefia COSR a fost o emblemă pentru sportul pe care l-a reprezentat.

Ce aţi învăţat din rugby şi puteţi aplica, acum, în olimpism?

Am învățat, în primul rând, că nu poți câștiga decât într-o echipă în cadrul căreia dai absolut totul, pentru că aici nu este loc pentru jumătăți de măsură. Și în al doilea rând, în rugby marchează cei care vin din spate. Cred că sportul românesc are nevoie de o întinerire a generațiilor care lucrează cu mijloace moderne de management sportiv.

Trebuie să regenerăm sportul de masă, trebuie să facem din sport un domeniu atractiv din punct de vedere social și economic, un loc al excelenței care atrage sponsorii pentru a putea compensa deficitul de fonduri publice și a oferi o motivație familiilor care își orientează copiii înspre sport.

Mişcarea olimpică și sportivă din România trebuie să ofere imaginea succesului și reușitei sociale, a plăcerii de a face sport, dar și a satisfacției, inclusiv financiare, de a obține performanţe. Doar așa vom atrage din nou copiii și tinerii înspre sport și doar în acest fel putem crește baza de selecție vitală pentru viitoarele performanțe.

Reprezentarea onorabilă a României la Jocurile Olimpice de la Rio este o obligație a noastră, a tuturor oamenilor de sport, a tuturor federațiilor. Dar scopul final este ca România să redevină ce a fost. Olimpiada de la Rio va fi o primă etapă foarte importantă a unui ciclu olimpic de 10 ani care va readuce România în prim-planul sportului european. Rio înseamnă o obligație pentru rezultate bune, trambulina pentru regenerarea completă a olimpismului și a sportului românesc.

Cine este Alin Petrache

Are 38 de ani, este tatăl a 3 copii și a fost sportiv de performanță. De 5 ani conduce Federația Română de Rugby, un loc din care a promovat un model de management sportiv prin care a salvat rugby-ul românesc.

A absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport și are studii postuniversitare în sport, management și administrație publică. Timp de 4 ani a fost secretar general adjunct al COSR, iar de peste un an este vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Te-ar putea interesa și: