Evenimentul Zilei > Horoscop > Alimente RADIOACTIVE pe mesele românilor. Despre radioactivitate. Berbecii cad de acord, Peștii nu au randament | Horoscopul lui Dom’ Profesor
Alimente RADIOACTIVE pe mesele românilor. Despre radioactivitate.  Berbecii cad de acord, Peștii nu au randament | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Alimente RADIOACTIVE pe mesele românilor. Despre radioactivitate. Berbecii cad de acord, Peștii nu au randament | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 15 februarie s-au născut Galileo Galilei, Charles Tiffany, Jane Seymour, Titu Maiorescu, Iosif Sava, Alexandru Bocăneţ, Petre Solomon, Spiru Haret, V.E. Galan.

O altă zi de muncă, o zi de post, fără nicio menţiune în calendarul arhaic, iar în calendarul creştin-ortodox, Sfinții Onisim, Maior și Eusebiu. Se evidenţiază Cuv. Eusebiu “îmbrăcat cu haină de piele, care rătăcea prin munţi hrănindu-se cu mazăre şi cu bob înmuiat, iar poame nu gusta niciodată!” A trăit mai mult de nouăzeci de ani!

Dragi lupi, padawani și hobbiți scriam acum mulți ani, vreo trei-patru, într-un site care a dispărut și odată cu el și articolele, se numea ”Hydepark”, ei bine, scriam că începe războiul și începutul este informatic, cu minciunele, minciuni și minciuni sfruntate, în presă. Să știți că nicio lege nu sancționează ”știrile false” minciunile făcute cu bună știință de presă, în general pe bani. Decât dacă știrile false au ca urmare daune și pagube. Dar este greu de demonstrat la tribunal și greu de obținut condamnarea și plata daunelor. Nu imposibil! Prin anii 60, eram, cred, la Paris, Ministerul de interne britanic a dat în judecată mai multe televiziuni și tabloide, care sub pretextul ”reconstituirii” au incitat la dezordini rasiale. Sumele la care au fost condamnate ziarele și televiziunile au fost așa de mari, că unele au dat faliment. Riscurile meseriei!  În război, prima victimă este adevărul!

Această situație a început în primul război mondial, dar, în prezent este amplificată exponențial de telecomunicații și net. A făcut multă vâlvă o știre de ieri cu radioactivitatea unui muzeu, cu protestanții amenințați de radioactivitate, cu una și cu alta. Pe lângă intoxicările clasice ale colonelor a cincea (unguri, ruși, moldoveni și ucrainieni). Știri false o să mai fie, dar este destul de greu, pentru majoritate, în jungla aceasta informațională, să despartă o avertizare cinstită, de o înscenare plătită.

Haideți să vorbim puțin despre radioactivitate. Nu se simte, nu se vede, nu miroase. Nu avem simț ca să depistăm radioactivitatea. Dar avem aparate, de exemplu, contorul Geiger-Müller. Sunt mai multe tipuri, dar contorul Geiger, cum se comercializează, este cel mai popular și cel mai robust, se pretează cu succes la nevoile populației. O să râdeți, sau o să plângeți, dar după Cernobîl, vânzarea de contoare Geiger în Europa a crescut de 1.500 de ori! Cea mai mare creștere a vânzărilor unui aparat, contabilizată vreodată! Pe Amazon puteți să găsiți niște modele simple în jur de 400-500$. Cele de surplus militar, profesionale, încep de la 1.500$ și urcă. Nu aveți nevoie de așa ceva, cumpărați, dacă vă trebuie, unul de vreo 500$ dar atenție, să aibă capsulă radioactivă de etalonat, de reglat aparatul. Dar, din nou atenție, să nu confundați un contor Geiger cu un aparat de măsurat radiația telefonului mobil!

De ce ați avea nevoie de un contor Geiger, sigur, cei mai ipohondrii dintre domniile voastre – dar dacă aș avea bani și eu aș cumpăra unul. De ce? Ca să măsor radioactivitatea fructelor de pădure. Iarăși o să mă întrebați, de ce? Pentru că sunt mare amator de afine, coacăze, mure, zmeură, cătină, măceșe. Cam în ordinea aceasta. Prin decembrie, anul trecut, am citit un articol pe net, mi-a venit în corespondență, semnat de Kate Brown și Olha Martiniuk. Titlul era ”Ukraine’s berry-pickers are reaping a radioactive bounty”. Dacă puneți pe net, pe un motor de căutare, o să găsiți articolul original. Dar nimic, nimic, în presa românească. Am aștepta. Oare, de ce?

Urmare exploziei atomice de la Cernobîl, largi suprafețe terestre sunt ușor, sau mai mult, radioactive. Una dintre aceste suprafețe este legendara pădure a Polesiei. Nu se știe de ce, dar fructele de pădure și ciupercile din partea ucrainiană a Polesiei, după Cernobîl, au crescut din ce în ce mai multe, mai mari și mai frumoase. Efectul pervers al radiațiilor slabe, dar care i-au îmbogățit pe cei din regiunea Rivne, spune articolul. De exemplu anul trecut, 2016, Ucraina a exportat fructe de pădure de 39 milioane $. Câteva mii de tone proaspete și peste treizeci de mii de tone congelate. Toți cei care recoltează fructele de pădure în Polesia au contoare Geiger. Ceea ce m-a îngrijorat, este că în articol se spune, că, dacă un coș de zmeură, de exemplu, întrece limita admisă de radioactivitate se amestecă fructele în alte coșuri, ca pe total radiația să fie sub limita critică.

M-am interesat, mai am prieteni la Direcția generală a vămilor. România nu este un importator mare de fructe de pădure din Ucraina. Anul trecut niște supermarketuri, le știu numele, pentru cei interesați, au importat din Ucraina doar 280 de tone de fructe de pădure congelate. Cea mai mare parte din fructele de pădure de pe piață sunt din producția internă și din Bulgaria, membră UE. Toate bune și frumoase dar pe masa cui va ateriza zmeura radioactivă ucrainiană de 25 Curie?

Haideți să vorbim un pic de unitățile de măsurat radioactivitatea. Curie nu este in sistemul internațional. 1 Curie, Ci = 37 GBq, giga Bequerel. 1 Bq, un Bequerel este o dezintegrare atomică pe secundă. Bq este o unitate de activitate radioactivă. De exemplu corpul uman are 120 Bq/kilogram.  Pe măsură ce radiația ionizată strabate un material sau țesuturi vii, ea cedează energie, interacționează cu materia vie. Energia cedata unei anumite cantitati de tesut se numeste doză absorbita si se exprima in Gray (Gy). 1 Gy este echivalentul a 1 Joule/kilogram. Radiațiile au capacitati diferite de a produce efecte și defecte tesuturilor, în funcție de câtă energie au (alfa, beta, gama). Astfel, doza absorbita se multiplica cu un factor K, obținandu-se astfel doza echivalenta care se măsoară în Sv (Sievert) și Rem. 1 Sv = 100 Rem. Deci: 1 Sv = K x Gy. Unde K este 1 pentru rdiațiile beta și gama, și 20 pentru radiațiile alfa. Acum nu mai știu cum este, dar când eram în Politehnică ni se spunea că limita comodă de radiații este la 200 Sv. Dar ceea ce nu ni s-a spus și am constatat-o în viață este că fiecare are limita lui la expunerea la radiații, limite care variază foarte mult. Și iar ceea ce nu ni s-a spus este că radiația de fond față de prima dată când a fost măsurată, cam cu o sută de ani în urmă, a crescut DE TREI ORI! Urmare iresponsabilelor experiențe nucleare și a și mai iresponsabilelor centrale atomice. Zmeura de 25 Ci este o glumă, probabil că ți-ar produce leziuni mortale imediate, dar centralele atomice nu sunt o glumă, deloc, ne omoară lent.

Vă spuneam că pe masa noastră sunt alimente radioactive, în mod natural. Da, este adevărat! Iată câteva dintre ele.

Bananele. Sunt cele mai radioactive fructe de pe masa noastră. Conțin 3.520 pCi/Kg. picoCurie pe kilogram. Din cauza potasiului radioactiv pe care îl conțin, în mod natural. Din anii 50 și până în prezent radioactivitatea bananelor a crescut de patru ori. Dacă mânânci trei banane pe zi timp de un an te expui la radiații cât 10 ședințe cu raze X. Cartofii.  Cartofii noștri cei de toate zilele sunt radioactivi! Cei albi au 3.400 pCi/Kg. Cei roșii sunt mai puțin radioactivi cu circa 20% Morcovii.  Cu 6.800 pCi /Kg sunt în vârful listei legumelor radioactive, iar Fasolea are 4.640 pCi/Kg. Carnea roșie, de vacă, are 3.000 pCi/kg iar Sarea cu puțin sodiu are, în medie, 3.000 pCi/kg. Toate acestea din cauza izotopului potasiului, Ka 40.  

Radioactivitatea acestor alimente este foarte, foarte mică, există, dar este naturală. Bun, o să revin asupra acestor chestiuni, sunt importante, dar cineva din Noua Zeelendă mă solicită insistent pe Dimineața Astrologilor. Se pare că am de lucru, doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă efemeră cu cineva din jurul tău. Astăzi stăpânește-ți izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională – amână orice nu îţi face plăcere! Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste.  Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Ca şi catharsis te poţi duce la ceva cumpărături şi poate iei şi masa în oraş!

TAUR   Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni! Azi evită invențiile şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. Supraveghează cheltuielile şi redu-le sau renunţă la cele pe care le consideri extravagante. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să te gândeşti la deciziile necesare. Există un timp pentru fiecare lucru. Astăzi stai liniştit!

GEMENI  Ești mai receptiv la alte moduri de a gândi. Dar, diversitatea și toleranța sunt politici comerciale. Cineva vrea să-ți vândă ceva, cu care nu ești obișnuit, asta este toată filosofia!  Dar este bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor, ale membrilor familiei, ei au o părere obiectivă. Totuşi, atenţie mărită să nu pierzi sau să ratăceşti un obiect, cheile sau, Doamne fereşte, portofelul. Fereşte-te de discutii aprinse. Nu reacţiona la nimic, taci şi zâmbeşte, mai ales dacă provocările vin din partea unei femei.

RAC  Ziua e favorabilă pentru abordarea unor proiecte profesionale sau personale la care ții mult. Trebuie să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare, pe termen scurt, însă! Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită intimităţile despre secretele altora, ca să nu faci şi tu confidenţe şi compromisuri costisitoare. Ascultă însă cu atenţie. O informaţie poate fi foarte folositoare, în viitor!

LEU  Pune-ți capul la treabă, prin precizie și discernământ o să poți simplifica problemele cu care te confrunți, până la stadiul de a le face ușor rezolvabile. Nu exagera cu activitatea fizică! La serviciu, sau aiurea, ai pe cineva care nu prea te place. Sau un rival. Înţeleptul sufi spunea : „…seninătatea şi liniştea sunt bunul cel mai de preţ. Dacă ai inamici, scapă repede de ei, sau fă pace, ca să-ţi păstrezi starea de echilibru interior !” Aviz amatorilor, ați auzit ce a spus înțeleptul!

FECIOARĂ   Astăzi trebuie să te ocupi de treburile administrative, facturi, bănci – toată catastrofa, vorba lui Zorba Grecul! Din fericire, relaţiile în cuplu merg bine şi ai ajutor în acţiunile tale. Trebuie să te izolezi puţin de haosul din jur. Se apropie nişte termene, stresul este în creşte. Fie că este o întâlnire importantă, fie că ai un prag în viaţă, sau o reuniune de familie sfatul meu este să te grăbeşti încet. Atenţie la regimul alimentar şi la primul semn de oboseală cronică. 

BALANŢĂ  Dragostea e pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie. Profită de bunătatea stelelor, dar fără sa exagerezi. Evită excesul de agresivitate, vulgaritate și prostie! Nu lua decizii importante. Amână toate întâlnirile pe care le poţi reprograma. Nu te implica în promisiuni strategice, pe termen lung. Nu, nu, nu, astăzi! Organizează-ţi o seară festivă, meriţi după tot efortul făcut să refuzi pe toată lumea. Aşa poate o să înveţi să nu mai te folosescă alţii!

SCORPION  Anturajul îți este mai favorabil decât de obicei. Asta înseamnă că nu o să-ți înfigă nimeni un cuțit în spate. Glumeam, dar nu ar fi rău să-ți faci mai mulți aliați și prieteni de interese! Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Din nou, atenţie la unul dintre păcatele tale, vanitatea, astăzi eşti vulnerabil la linguşeală. Şi iei de bun ce spune primul venit. Mai multă prudenţă ca să nu păţeşti ca ursul păcălit de vulpe! Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt!

SĂGETĂTOR  Eşti prea direct, prea vrei totul, astăzi! Mai multă diplomaţie, fă doar câte un pas, aplică tehnica "feliilor de salam", concentrează-te pe un singur lucru, acţiune şi apoi treci la altceva! Cu toate că pare a fi încă o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Nu promite nimic, mai ales membrilor familiei. Oricum, majorităţii nativilor din zodie nimic notabil nu i se poate întâmplă.

CAPRICORN    Dimineaţa poţi întâlni nişte obstacole. Nu te descuraja, nu mormăi că numai ţie ţi se poate întâmplă! Fii atent, oportunităţile abundă. Primeşti o veste care îţi confirmă o bănuiala! Trebuie să te organizezi, să termini lucrurile, şi să nu mai pierzi timpul. Până la urmă să ştii că nu este nimic rău, doar hazul de necaz este mare. Adică trebuie să te gândeşti de nouă ori şi să tai odată. Nu tot ce este nou este şi mai bun!

VĂRSĂTOR  Nu lăsa problemele să te depăşească. Rezolvă, fă ceea ce poţi, iar dacă este chiar imposibil… mai bine, uită! Nu-ţi face planuri să construieşti piramide, pentru că nu eşti faraon! Dimineaţa, evita la birou, sau oriunde te afli, orice lucru, vorbă, faptă sau gest care pot avea o implicatie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudenţei. Nu semna contracte, nu încheia înţelegeri. Nu te duce la bancă sau la bursă, nici măcar în piaţa la cumpărături. Un aspect disarmonic te poate face să pierzi astăzi ceva bani, ceea ce este un adevărat dezastru în aceste timpuri de criză.

PEŞTI    Nu ai randament, te concentrezi cu dificultate. Eşti obosit şi iarna geroasă nu te ajută deloc. Trebuie să te relaxezi şi să vezi un film, o comedie, care să-ţi redea ritmul obişnuit! Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să faci scenarii complete, planuri bine întocmite, fără să uiţi nimic. Astăzi emoţiile tale sunt pastelate iar conjunctura astrologică arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru frumos. Ai idei, mai precis o idee. Stelele spun să nu o mai plimbi de colo-colo, să o aplici repede că o să ţi-o ia altul înainte.