Evenimentul Zilei > Economie > Alimente pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Ziua în care vom renunța la cafea, ciocolată și vin
Alimente pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Ziua în care vom renunța la cafea, ciocolată și vin

Alimente pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice. Ziua în care vom renunța la cafea, ciocolată și vin

Multe dintre alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit, astăzi, vor deveni un lux pentru nepoții noștri. Cafeaua, ciocolata, vinul sau bananele vor fi foarte greu de găsit peste 30 – 40 de ani.

Schimbările climatice vor provoca și dispariția sau, în cel mai fericit caz, reducerea suprafețelor cultivate cu anumite culturi. Pe măsură ce condițiile de vreme se schimbă, fermierii vor întâmpina mari eforturi în a menține anumite culturi la nivelul solicitat de piețe. În aceste condiții este de așteptat ca anumite produse alimentare să iasă din dieta obișnuită, conform euronews.com.

În anii următori, o mare parte din alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit vor începe să dispară din galantare. Astfel, nepoții și strănepoții noștri nu vor mai cunoaște gustul cafelei, de exemplu, al ciocolatei sau al bananelor.

După apă se scumpește cafeaua. Noi ce mai bem? Iar preturile vot exploda până în 2022

 Cafeaua este pe cale de dispariție

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, fiind consumată de un număr foarte mare de oameni. Se spune că în fiecare zi se consumă aproximativ 2 miliarde de cești de cafea. Or, pentru a satisface o cerere atât de mare, este nevoie de o cantitate uriașă de boabe de cafea. Doar în 2020 au fost produse, pentru consum, aproape 10 miliarde de kilograme de cafea.

În viitor, lucrurile se vor schimba, mai ales că mai toate culturile de cafea sunt afectate de o ciupercă numită roya sau rugina frunzelor. Aceasta este favorizată de creșterea temperaturilor, în America de Sud.

Această ciupercă acoperă frunzele plantelor de cafea și le împiedică să mai facă fotosinteza. Iar aceasta nu este singura problemă a fermierilor. Modificarea temperaturilor are ca efect reducerea suprafețelor pe care se pot dezvolta culturile de cafea. Conform estimărilor, în Africa, fermele de cafea se vor reduce cu 65% până în 2080.

Pentru a evita dezastrul, sunt căutate soluții între care și dezvoltarea unor plante mai rezistente și mai adaptate la climă.

Plantele de cacao și, implicit, ciocolata sunt în pericol

O altă cultură, de cacao, se confruntă cu criză, la nivel global, din cauza ultimelor schimbări climatice.

Plantele de cacao au nevoie de un mediu specific pentru a se dezvolta, într-o zonă aflată la 20 de grade la nord și la sud de ecuator. Acestea au nevoie de temperaturi uniforme, umiditate ridicată, ploi abundente, sol bogat în azot și protecție împotriva vântului, care se găsesc aproape exclusiv în pădurile tropicale.

Specialiștii estimează că zonele cultivate cu cacao s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050. Astfel va fi redusă foarte mult suprafața cultivată.

Pe cale de consecință și ciocolata este în pericol să dispară de pe rafturile magazinelor.

Bananele

Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, cultivate în 135 de țări. În acest caz ar putea ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe de altă parte, lipsa apei disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru fermieri.

Avocado, o plantă pretențioasă

La fel ca și în cazul bananelor, avocado este produs sub formă de monoculturi. Acest lucru face cultura mai sensibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea culturilor de avocado, fermierii apelează la pesticide care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

În plus, avocado este o plantă pretențioasă care are nevoie de condiții climaterice speciale, iar faptul că au nevoie de peste 250 litri de apă pe fruct face culturile foarte sensibile la schimbările climatice.

Lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, pentru aceste culturi. Unii oameni de știință se tem că avocado ar putea dispărea până în 2050.

Vinul nu va mai fi o băutură la îndemnâna oricui

Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu, acesta fiind și motivul pentru care anumite vinuri nu pot fi produse decât în anumite locații. Cea mai mică schimbare poate afecta gustul și aroma acestui produs.

Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja soluții mai pentru a-și produce soiurile celebre.

Dacă pierderea aromelor preferate nu este nu provoacă îngrijorare, un studiu din 2013 estimează că terenurile propice cultivării viței de vie pentru vin se vor reduce cu 73% până în anul 2050.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: