Alimentaţia potrivită pentru vreme rea şi moral scăzut

Alimentaţia potrivită pentru vreme rea şi moral scăzut

Chiar dacă apetitul creşte când se face frig, nu mâncaţi mai mult ca de obicei. Ardeiul roşu, varza şi cătina întăresc imunitatea, iar ciocolata neagră şi cafeaua sunt bune când scade energia.

Toamna vine la pachet cu viroze, depresii şi poftă de mâncare. Deşi organismul, fără vlagă, cere "ceva bun" care să ridice energia, omul vremurilor noastre nu se mai expune la frig şi nu are nevoie de mai multe calorii. Şi imunitatea trebuie pregătită pentru valul de răceli, însă doar câteva legume şi fructe "de toamnă" sunt bogate în vitamina C.

Nutriţioniştii vă sfătuiesc ce trebuie să mâncaţi în perioada rece ca să vă simţiţi bine şi, în acelaşi timp, să vă menţineţi greutatea.

Ciocolata cu 50% cacao, antidot pentru depresie

Ne puteți urmări și pe Google News

Când cerul se umple de nori şi se înserează mai devreme, se instalează aşa-zisa depresie sezonieră: apar stări de letargie şi schimbări bruşte de dispoziţie.

Organismul "înfometat" ar cere orice, dar mai ales dulciuri, care "lucrează" la buna-dispoziţie, dar şi la stocul de grăsime.

Nu tăiaţi de tot dulciurile, dar alegeţi plăcintele de casă, cu dovleac, măr sau brânză, asezonate cu scorţişoară sau chiar ciocolata. Cu cât este "mai neagră", cu atât mai bine.

"Cicolată neagră puteţi mânca în fiecare zi, nu una întreagă, dar măcar jumătate. Chiar şi cea cu 50% conţinut de cacao este bună. Un studiu recent spune că este bună pentru creier şi inimă (scade colesterolul) graţie conţinutului mare de antioxidanţi din untul de cacao. În plus, stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Cea cu lapte, pe care o mănâncă cei mai mulţi, nu mai are aceleaşi proprietăţi", precizează nutriţionistul Corina Zugravu.

O cafea dimineaţa, pentru cei care nu au contraindicaţii, creşte nivelul de energie în zilele mohorâte. Restul zilei, suplimentaţi cu ceaiuri de fructe de pădure. Ciocolata caldă are multe calorii şi este de evitat, mai ales cea "la plic".

Carne, nuci şi vin roşu

Deşi pofta de mâncare creşte uşor toamna, nu aveţi nevoie de mai multe calorii decât de obicei, dacă nu vă desfăşuraţi activitatea în exterior.

"Se spunea că toamna organismul se pregătea de iarnă şi-şi făcea depozite de grăsime. Asta ar fi valabil dacă am trăi într-o peşteră. Iarna, într-adevăr, omul nu mai avea ce să vâneze, de aceea, organismul era setat să-şi ia măsuri de siguranţă. Nu mai e cazul", adaugă nutriţionistul.

Nu renunţaţi însă la carne sau la alte surse de proteine, cum sunt lactatele şi ouăle.

Şi nucile sunt bogate în proteine şi în grăsimi "bune", iar cele noi sunt şi mai uşor de digerat. Evitaţi cârnaţii sau alte mezeluri şi nu năvăliţi la zacuscă, care cade greu la stomac (din cauza prăjelilor conţinute). Înlocuiţi-le cu supa de pui, o salată cu "de toate", o porţie de carne (la cuptor), un pahar de vin roşu sau de must pe zi (bogat în resveratrol-antioxidant).

Medicii nu recomandă suplimentele pentru stimularea imunităţii, ci, mai degrabă vaccinul antigripal, măsurile de igienă, evitarea spaţiilor aglomerate, mişcarea, dar şi o alimentaţie sănătoasă.

Ardeiul roşu musteşte de vitamina C, indispensabilă pentru întărirea imunităţii. "Capia, gogoşar, chiar şi murat este bun. Alte surse de vitamina C sunt broccoli, conopida, varza, chiar şi cea murată, zmeura, fructele de pădure în general, merele, dar şi cătina, din care se pot face ceaiuri, chiar şi gemuri cu puţin zahăr, fierte doar puţin. Cinci porţii de legume şi fructe pe zi este regula (o porţie= un fruct). La legume puteţi depăşi indicaţiile", precizează nutriţionistul Zugravu.

Fructele de sezon nu sunt extraordinare pentru imunitate, însă au alte proprietăţi: scad colesterolul şi au puţine calorii, cu excepţia strugurilor, de care nu trebuie să faceţi abuz.

Beneficiile neştiute ale prazului

Perele, de exemplu, sunt bogate în antioxidanţi care protejează de radicalii liberi şi menţin sănătatea inimii şi a colonului (conţin multe fibre). Merele scad colesterolul "rău" (în special cele acrişoare) şi protejează de diabet zaharat. Conţin o cantitate mai mare de vitamina C decât perele.

Prazul autohton are aceleaşi beneficii ca ceapa şi usturoiul: întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun, luptă împotriva cancerului şi reglează glicemia. Conţine vitamina C, B6, magneziu şi fier. Se încadrează perfect în supe, salate sau sote-uri, alături de alte legume. 55% conţinut de cacao trebuie să aibă ciocolata, pentru ca inima şi creierul să fie protejate. Cu cât procentul de cacao e mai mare, cu atât este mai sănătoasă "În trecut, organismul făcea toamna depozite de grăsime pentru iarnă. Azi, stăm mai mult în casă şi găsim alimente". CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist Citiţi şi:

  • Bărbaţii au nevoie de mai multă mâncare decât femeile. Top zece alimente esenţiale pentru sexul tare
  • Fructele de pădure pregătesc imunitatea pentru vreme rece. Vezi care sunt mai bune şi în ce cantităţi trebuie consumate
  • Cum să tratezi astenia de toamnă
  • Zece mituri false despre mâncatul sănătos