Alianţa Maghiară din Transilvania lansează acuzații grave la adresa autorităților după anunțarea rezultatelor Recensământului

Alianţa Maghiară din Transilvania susține că populația de etnie maghiară a scăzut cu peste 200.000 de persoane față de anul 2011. iar această scădere ar avea proporțiile unui genocid.

Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) a lansat acuzații grave la adresa autorităților din România după anunțarea primelor rezultate ale Recensământului din 2022. Populația de etnie maghiară ar fi scăzut cu 225.000 de persoane față de 2011.

Acuzații grave

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică 16.568.900 de persoane și-au declarat etnia la Recensământul din 2022. Aproape 2,5 milioane nu au făcut însă acest lucru.

14.801.400 persoane (89,3%) au spus că sunt români, 1.002.200 persoane (6,0%) au declarat că sunt de etnie maghiară, iar 569.500 au spus că sunt de etnie romă. Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20.000 sunt: ucraineni (45.800 persoane), germani (22.900 persoane) și turci (20.900 persoane). Cele mai mari scăderi ale populației au fost înregistrate în sudul țării și nu în Transilvania.

„Amploarea declinului arată eficacitatea genocidului tăcut împotriva maghiarilor pe timp de pace. Pentru a înţelege mai bine gravitatea situaţiei, scăderea populaţiei este aproximativ la fel de mare ca şi când ar fi dispărut întreaga populaţie maghiară din judeţul Harghita, unde trăiesc cei mai mulţi etnici maghiari“, se arată într-un comunicat de presă emis agenţiei ungare MTI.

AMT susține că din 1992 și până acum populația de etnie maghiară a scăzut cu 620.000 de persoane. „Asta înseamnă că în trei decenii am pierdut aproape 40% din membrii comunităţii noastre, iar astfel, numărul maghiarilor din Transilvania şi din Partium a scăzut la nivelul anilor 1850“, se mai arată în comunicatul de presă, potrivit stiripesurse.ro.

UDMR, mai rezervat în declarații

Sociologii spun că declinul poate fi explicat atât prin faptul că multe persoane nu și-au declarat etnia, dar și prin faptul că populația de etnie maghiară are o medie de vârstă ridicată, cu o pondere a vârstnicilor destul de mare.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor afirmă însă că populaţia maghiară din România depăşeşte cu mult cifra anunțată de Institutul Național de Statistică. „Suntem peste un milion de oameni şi nu putem vorbi de o scădere de aproximativ 250.000, deoarece aproape 2,5 milioane de cetăţeni nu şi-au declarat naţionalitatea, iar printre aceştia proporţia maghiarilor este cu siguranţă la fel ca în cazul celor care şi-au declarat naţionalitatea. Prin urmare legea numerelor mari se aplică şi aici. Cred că suntem cu mult peste un milion”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit adevarul.ro.