Editura Evenimentul si Capital

Cum vor rușii o alianță anti-NATO. Editorial de Florian Bichir

15-11/23-bichir-rzv-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 976 Vizualizari

Nu prea scriu pe teme externe, deși mă mai pricep la așa ceva, dar excelentul text al lui Dan Andronic, dar și cel al lui Iulian Chifu, m-au îndemnat să fac asta. Mai ales că la mijloc este vorba și despre interesele României. Între 11 și 17 septembrie 2018, pe întreg teritoriul Siberiei și Orientul Îndepărtat al Federației Ruse a avut loc exercițiul militar „Vostok 2018” ( în limba rusă înseamnă Est 2018). Au participat circa 300.000 de soldați, 36.000 de vehicule, 1000 de aeronave și 80 de nave de război. La acest exercițiu gigantic au participat alături de trupele Federației Ruse, China, Mongolia, și culmea un stat NATO, Turcia!

De ce este important exercițiul? Pentru că Federația Rusă încearcă să creeze un pol de putere euro-asiatic, un fel anti-NATO. Prin invitarea Armatei de Eliberare a Poporului din China la aceste exerciţii la care au participat anterior doar forţe din fosta URSS, Moscova încearcă să transmită un semnal Occidentului că Beijingul reprezintă o alternativă de cooperare. La noi știrea nu a făcut furori, nefiind preluată de prea multă lume. Abia când președintele Federației Ruse Vladimir Putin s-a răstit la Occident și a anunțat că va muri cu el de gât, lumea și-a amintit de aceste exerciții militare.

Nu vreau să țin o lecție de istorie despre relațiile Ruso-chineze. Cert este că acesta relație de „aliați” este una conjuncturală. Pentru că au un inamic comun Statele Unite. După sute de ani de izolare China ( din 1431 sub dinastia Ming, China s-a retras în starea ei de izolare navală) își dorește să devină o mare putere militară maritimă. A cumpărat în 1922 -via Ucraina - un portavion sovietic, initial sub numele de Riga, vasul fiind finalizat in proportie de 70%. Inițial au anunțat că îl vor face cazino plutitor. Astăzi este portavionul Varyag, iar după acest model, copiat aproape milimetric, încă trei portavioane chineze se pregătesc să înfrunte mările. Este evident că interesele maritime ale Chinei în Pacific se vor lovi de cele americane. Este aproape firesc!

Cu toate că au un dușman comun, Statele Unite, Rusia și China au și mari divergente. Beijingului este îngrijorat faţă de vânzările de armament rus către India şi Vietnam. Pe de altă parte Kremlinul știe că Siberia reprezintă o țintă pentru China, iar creşterea influenţei Chinei în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu indică faptul că în Asia nu doar Kremlinul mai deține hegemonia. O dispută istorică, cum este portul Vladivostok care a intrat în componenţa Rusiei în secolul XIX, printr-un tratat „nedrept”, este un alt motiv de tensiuni.

În orice caz această alianță strict conjuncturală aduce beneficii acestor aliați de moment. Federația Rusă se poate prezenta cel puțin la nivel imagologic în fața Occidentului drept conducătoare a unei coaliții puternice anti-NATO, iar China mult mai pragmatic se gândește să-și dezvolte piața de armament. În plus ostașii chinezi, termenul oficial este de soldați ai Armatei de Eliberare a Poporului din China a fost acela de a învăţa din lecţiile acumulate de Rusia în estul Ucrainei, Siria şi Africa, în special pe componenta de luptă împotriva insurgenţei.

Problema este ce a căutat Turcia la acest exercițiu? Arunc această mănușă celor interesați!

Scoli inchise din cauza gripei! Situatia este tot mai grava

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI