„Al.I. Cuza” a desfiinţat sesiunea de restanţe

Conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să elimine sesiunile de restanţe organizate pentru studenţii de la zi care nu reuşesc să promoveze examenele.

Hotărârea universitarilor ieşeni este prima de acest gen din ţară şi are la bază cerinţele de adaptare ale învăţământului românesc în cadrul Procesului Bologna.

„Senatul Univeristăţii a aprobat o nouă structură a anului universitar, astfel că nu va mai exista o sesiune finală de examinare, evaluarea făcându-se pe parcursul semestrului respectiv. Facultăţile vor decide forma prin care vor aplica acest tip de evaluare, luând în calcul specificul şi condiţiile fiecăreia”, a spus Mădălina Cocea, purtătorul de cuvânt al UAIC Iaşi.   Potrivit reprezentantului insti tuţiei, la sfârşitul fiecărui semestru, studenţii vor avea la dispo ziţie o săptămână pentru re facerea sau îmbunătăţirea rezultatelor obţinute la una dintre formele de evaluare la disciplinele studiate în cursul semestrului. Tehnică de impulsionare a studenţilor leneşi

„Schimbarea structurii anului academic este în avantajul tuturor studenţilor: al studenţilor buni, pentru că le recunoaşte şi recompensează eforturile şi meritele de-a lungul întregului semestru, şi al celor mai puţin buni, pentru că îi impulsionează să acorde mai multă atenţie obligaţiilor şcolare şi să se pregătească pentru o carieră profesională, nu doar la sfârşitul semestrului, ci pe toată durata activităţii didactice”, a declarat Vasile Işan, rectorul UAIC Iaşi.

Potrivit conducerii universităţii, la începutul anului academic 2009-2010, cei peste 38.000 de studenţii ai UAIC Iaşi vor primi informaţii detaliate despre noua structură şi obligaţiile lor pentru fiecare specializare. Totuşi, o parte dintre studenţi dau de pe acum semne de nemulţumire.

„Ei, practic, vor să elimine sesiunea de examene, nu numai pe cea de restanţe. Poate o să fie studenţi care nu se pot prezenta la un exemen, la susţinerea unui proiect, sunt bolnavi sau au un deces în familie, iar cei care au dublă specializare nu au timpul fizic să se pregătească într-un semestru pentru toate materiile. Dacă nu se pot prezenta, nu pot promova. Ei au vrut ca fiecare profesor să organizeze măriri sau restanţe la sugestia studenţilor, dar dacă nimeni nu le impune asta, profesorii nu vor fi de acord”, a averizat Constantin Chifan, reprezentantul studenţilor de la Facultatea de Litere în Senatul UAIC Iaşi.   „Am negociat cumva ca din vacanţa de două săptămâni din primul semestru să ne fie luată o săptămână în care să se poată da restanţele”, a explicat reprezentantul studenţilor ieşeni.