Anularea primelor rezultate ale alegerilor prezidențiale din România a stârnit reacții puternice atât în țară, cât și pe plan internațional. Oficialii ruși consideră această decizie a Curții Constituționale drept o „lovitură de stat de facto”, susținând că a fost motivată de temerea că candidatul Călin Georgescu, favorabil unei politici naționaliste, ar putea ajunge la putere. Pe de altă parte, autoritățile române argumentează că anularea alegerilor este necesară pentru a proteja integritatea procesului electoral și pentru a răspunde unor preocupări de securitate națională legate de influențe externe.
Acuzațiile unui oficial rus: "O lovitură de stat de facto"
Alexei Pușkov, șeful Comisiei pentru politica informațională a Consiliului Federației Ruse, a declarat că anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România reprezintă o „lovitură de stat de facto”.
Potrivit acestuia, decizia Curții Constituționale a fost motivată de victoria candidatului Călin Georgescu, care a fost considerat un adversar al elitelor guvernamentale românești și al liberalilor europeni. "Europa crede că doar candidații pro-Bruxelles, care urăsc creștinismul și sunt dușmani ai Rusiei, ar trebui să ajungă la putere", a adăugat Pușkov pe canalul său de Telegram.
Reacția altor oficiali ruși: Similarități cu „revoluția portocalie” din Ucraina
Leonid Sluțki, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, a comparat anularea alegerilor din România cu „scenariul ucrainean din 2004”. Sluțki susține că forțele pro-occidentale din România nu au acceptat rezultatele alegerilor, temându-se de ascensiunea unor politicieni independenți și naționaliști.
El a adăugat că Georgescu, chiar dacă nu este un candidat pro-rus, apără interesele naționale ale României și se opune agendei Bruxelles-ului și Washingtonului. În opinia lui Sluțki, decizia Curții Constituționale este o acțiune a occidentalilor care încearcă să submineze democrația în România.
Poziția Președintelui Iohannis și motivele anulării alegerilor
Președintele Klaus Iohannis a declarat că decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor este obligatorie și că toți trebuie să se conformeze. Iohannis a explicat că semnalele primite de la serviciile de informații indicau sprijin ilegal din afaceri externe pentru campania lui Călin Georgescu.
Președintele a subliniat că acest lucru reprezenta o problemă de securitate națională, iar CSAT a constatat încălcarea legislației electorale. În urma acestei decizii, procesul electoral va fi reluat integral, cu o nouă dată și un program stabilit de Guvern, relatează TASS, conform News.ro.