Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 14 februarie, că România se pregătește să ridice restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus. Demersul indică un pas spre revenirea la normalitate, după circa doi ani în care omenirea s-a luptat cu virusul SARS-CoV-2. Măsurile de relaxare se vor aplica în funcție și de evoluția numărului de persoane infectate, aflate sub atenția medicilor și a echipelor medicale specializate.
„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descent a numărului de cazuri de infectare, care trebuie sa se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem discuta despre ridicarea restricțiilor și chiar și a stării de alertă.
Alexandru Rafila, despre ridicarea restricțiilor
În primul rând, e vorba despre scăderea numărului persoanelor care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienți internați în secțiile de Terapie Intensivă.
Pentru că, în țările europene, unde s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, sunt puține persoane internate în secțiile de Terapie Intensivă. Sunt țări care au grad de acoperire mare vaccinală, dar, lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață, ci să reprezinte o infecție banală.
„Ne pregătim și noi pentru acest lucru”
Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și, într-adevăr, o să vedeți, (...) sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, a modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru.
Ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva (ridicarea restricțiilor - n.r.), dar cu precauție, ca să nu producem un număr mai mare de decese sau să aglomerăm sau supra-aglomerăm spitalele din România. (...)
Numărul pacienților ATI se menține constant
Avem peste 2,5 milioane de cazuri înregistrate, cu 17,6% în București. Se păstrează aceeași ordine și în cazul deceselor, cu precizarea că cele din București reprezintă 18%”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Șeful de la Ministerul Sănătății a mai subliniat, printre altele, că în valul cinci al pandemiei autoritățile române au asigurat un număr de teste anti-COVID-19 dublu față de valurile precedente.
„La ATI, numărul internaților este constant, dar nu se remarcă o creștere care să pună probleme”, a mai transmis ministrul Alexandru Rafila, în legătură cu posibilitatea relaxării restricțiilor din România.