Alexandru Rafila  a spus că observă ce se întâmplă în tările europene unde încep să aibă probleme serioase legate de gestionarea infecției cu noul coronavirus. Când gradul de ocupare din ATI va depăși 80%, probabil că vor apărea problemele, afirma prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Dacă acest procent va continua să crească, într-un ritm accelerat atunci ar putea apărea probleme foarte serioase şi trebuie o regândire, o realocare a factorilor existenţi  pentru alte tipuri de patologii… lucrurile se complică şi din cauza asta sper să fim suficient de înţeleşi şi de precauţi în aşa fel încât să nu repetăm o experienţă pe care au experimentat-o tări precum Italia Franţa sau Spania”, a declarat profesorul la digi24 printr-o intervenţie telefonică.

Întrebat dacă vor fi noi restricţii pentru români, doctorul Rafila a explicat:

Sunt preocupat de cifrele pe care le-am văzut la raportarea testelor efectuate duminică, când pe de-o parte am avut un record pentru o zi de duminică și am avut 20% dintre probele testate pozitive, ceea ce mă face să cred că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă și nu este exclus că, în această săptămâna, să înregistrăm acea cifra la care toată lumea face referire: 2000 de cazuri, a mai spus Rafila.

„Categoric nu sunt partizanul introducerii de noi restricții, ci al unei mai bune organizări a sistemului de sănătate publică și al unei reactivități mai mari din partea autorităților ca să gestioneze focarele acolo unde apar, să aibă campanii de informare care să și transmită, nu doar să comunice ceva, pentru că asta e o mare diferență”.   Mai mult, expertul a spus că este posibil să ajungem de la o medie de 1.200 de cazuri pe zi, la aproximativ  1.500 de cazuri.

Alexandru Rafila a încurajat populaţia să facă vaccinul antigripal spunând că recomandare sa este să se vaccineze la sfârșit de octombrie, început de noiembrie.

Legat de un nou lock down la nivel de ţată, doctorul Rafila a precizat că nu crede că va fi unul de acest gen. Atunci când gradul de ocupare din ATI va depăși 80%, probabil că se va regândi problema aceasta menţionând că e nevoie urgentă de personal calificat.

Centrul European de Control al Bolilor consideră că este urgentă pregătirea la nivelul UE a 10 mii de medici din diverse specialități medicale în care pacienții au nevoie de terapie intensiva. Ceea ce ar permite și extinderea numărului de paturi ATI pentru formele grave de COVID, a mai declarat Rafila la Digi24.