Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a formulat acuzații serioase împotriva AUR, susținând că mai mulți membri ai acestei formațiuni din Republica Moldova au oferit sprijin candidatului socialist Alexandr Stoianoglo în cadrul alegerilor prezidențiale..
Alexandru Muraru, acuzații grave către AUR
Deputatul Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a afirmat că susținerea acordată de membrii AUR din Republica Moldova candidatului socialist Alexandr Stoianoglo este un semn clar al implicării partidului în acțiuni ce nu servesc interesele României și Moldovei. Muraru consideră că susținerea unui politician cu vederi percepute ca pro-ruse de către AUR reprezintă o deviere periculoasă de la traiectoria europeană și democratică pe care o urmăresc ambele state.
Muraru avertizează că acțiunile AUR nu doar că subminează eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova, dar și expun România unor riscuri în raport cu partenerii săi europeni și nord-atlantici. În opinia sa, această susținere a unor candidați controversați creează o vulnerabilitate în fața influenței externe și reprezintă o amenințare la stabilitatea și securitatea regiunii.
Dovadă: Membru AUR care face propagandă pentru Rusia în Rep. Moldova
Alexandru Muraru, deputat PNL, atrage atenția asupra influenței negative pe care AUR o exercită în Republica Moldova, susținând că acest partid, prin acțiunile sale și sprijinul pentru candidați controversați precum Alexandr Stoianoglo, periclitează parcursul democratic și european al țării. Fostul rector al Universității de Educație Fizică și Sport din Republica Moldova, acum membru AUR, este acuzat de Muraru că a îndemnat public la susținerea lui Stoianoglo, un politician cu o agendă pro-rusă, care răspunde, în opinia sa, intereselor Kremlinului.
În opinia deputatului, acest tip de implicare reprezintă o amenințare la adresa stabilității și valorilor democratice pe care Republica Moldova le-a construit cu eforturi mari. Muraru avertizează că asemenea activități din partea AUR pot afecta și România, expunând-o la tensiuni și riscuri suplimentare în relația cu partenerii săi din Uniunea Europeană și NATO, în condițiile în care sprijinul pentru candidați pro-ruși contrastează flagrant cu direcția pro-europeană a Moldovei.
„Încă o dovadă cum AUR, care pretinde că apără valorile naționale, susține, de fapt, candidații care amenință direct cursul european și viitorul democratic al Moldovei. Asemenea acțiuni sunt un afront la adresa tuturor celor care cred în libertate, democrație și apartenența la familia europeană.
Este cu atât mai grav jocul lui Marcel Ciolacu și al PSD de a-l duce în turul 2 pe George Simion, transformând astfel România o țară expusă riscului și mai mare de a se îndepărtat de Uniunea Europeană și NATO.
Moldova și România merită mai mult decât să fie jucate pe degete de paiațe ale intereselor rusești. Nu trebuie să lăsăm astfel de jocuri să ne submineze valorile și viitorul comun”, a conchis Muraru pe Facebook.
Reacția vehementă a partidului care l-a susținut pe Stoianoglo: „Maia Sandu a devenit președinta diasporei”
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a emis un comunicat prin care contestă legitimitatea mandatului Maiei Sandu, invocând că aceasta ar fi obținut victoria datorită voturilor din diaspora, pe care formațiunea nu le recunoaște. Socialiștii, care l-au sprijinit în alegeri pe Alexandr Stoianoglo, susțin că rezultatul este viciat, calificând-o pe Maia Sandu drept o „președintă nelegitimă” în urma înfrângerii suferite de candidatul lor.
Socialiștii își motivează nemulțumirea subliniind că, din totalul de 228 de secții de votare deschise pentru diaspora, doar două au fost amenajate în Rusia, ambele în Moscova, în ciuda faptului că numeroși cetățeni moldoveni locuiesc în această țară. În schimb, un număr semnificativ de secții au fost deschise în Italia, respectiv 60, ceea ce, în opinia socialiștilor, ar fi favorizat mobilizarea diasporei pro-europene.
„Alegerile prezidenţiale recente, în special votul în regiunea transnistreană şi la secţiile de votare din străinătate, nu pot fi considerate o exprimare liberă şi democratică a voinţei poporului. Ne-am confruntat cu reducerea nejustificată a secţiilor de vot, blocarea accesului alegătorilor, agitaţie electorală în ziua tăcerii şi în ziua alegerilor, şi alte nereguli în mai multe ţări", se arată în comunicatul emis de PSRM.
Conform Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, întrucât Alexandr Stoianoglo a câștigat cu peste 51% din voturile exprimate în țară, acesta ar fi „adevăratul învingător”, iar majoritatea populației s-ar fi pronunțat împotriva politicilor promovate de actuala guvernare. PSRM susține că, astfel, Maia Sandu este „președinta diasporei”, iar partidul nu consideră valid votul din secțiile deschise în străinătate.
„Maia Sandu este un preşedinte nelegitim, recunoscută doar de sponsorii şi susţinătorii ei din străinătate. Poporul Moldovei se simte trădat şi jefuit", afirmă partidul care l-a sprijinit pe candidatul Stoianoglo.
PSRM își exprimă speranța că, la alegerile parlamentare programate anul viitor, cetățenii Republicii Moldova vor face o alegere decisivă pentru viitorul țării. Partidul așteaptă ca următorul scrutin să confirme o schimbare în direcția dorită de alegătorii din interiorul țării.
Conform datelor finale, Maia Sandu a obținut victoria în al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a înregistrat 44,67%. În diaspora, prezența la vot a depășit 300.000 de cetățeni, iar Sandu a câștigat detașat cu 82,83%, în contrast cu Stoianoglo, care a avut o majoritate relativă de 51,33% la votul din interiorul țării.