Editura Evenimentul si Capital

„Nu POT SĂ TREC peste MOARTEA tatălui meu” - Alexander Adamescu | Puterea cuvântului

Alexander, împreună cu mezina familiei FOTOGRAFII: ARHIVA PERSONALĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 2093 Vizualizari

Tata n-a avut nicio șansă în instanță. A fost găsit vinovat la primul termen (…) Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu?” – o întrebare care spune cam totul despre preocupările de acum ale lui Alexander Adamescu. Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, fiul miliardarului Dan Adamescu, decedat la începutul acestui an, în timp ce executa o condamnare la închisoare, vorbește deschis despre „mitul” devalizării Astra Asigurări și „tentativa de expropiere/ preluare ostilă” a companiei fondate de tatăl său, The Nova Group. Prins ca într-o menghină de scandalul de corupție în care este implicat, la care se adaugă și bătălia pentru averea estimată la circa 800 de milioane de euro, subiecte ultramediatizate, Alexander Adamescu se consideră o victimă a „persecuțiilor politice”. Spune că mandatul de arestare pe numele său ar fi fost emis abuziv, doar pentru a împiedica procesul de la ICSID, început după ce Alexander Adamescu și compania The Nova Group NV au dat în judecată statul român, în decembrie 2015.

- Ileana Ilie Ungureanu: Analiza cererii pentru extrădarea dvs. în România a fost suspendată. A apărut, între timp, Ordinul Nr. 7 al Tribunalului ICSID de la Washington, care susține că România trebuie să anuleze mandatul european de arest. Care este situația acum?

- Alexander Adamescu: Vreau să insist pe un aspect puțin relevat până acum. The Nova Group a dat în judecată România la Tribunalul arbitral ICSID din Washington, întrucât în România nu a existat posibilitatea accesului la un proces echitabil. Apelarea la instanța internațională a fost o decizie impusă de lipsa de credibilitate a instanțelor române. Subliniez că România a fost de acord să permită deferirea unei asemenea instanțe, litigii de genul acesta. România este semnatară a Tratatului de la Washington din 1974 și, prin acest tratat, se obligă să respecte toate deciziile acestui tribunal. Tratatul nu zice că România se obligă să respecte deciziile Tribunalului în afara celor care privesc Astra sau pe Alexander Adamescu. Toate deciziile trebuie respectate.- Sunteți martor cheie în acest proces, ce s-ar întâmpla în situația în care ați fi arestat?

- Printr-un Ordin Procedural, Tribunalul ICSID spune că în procesul care se desfășoară sunt unul din martorii cheie, iar arestarea mea ar periclita acest proces. Și se pare că se insistă pentru arestarea mea, tocmai pentru ca eu să nu mai fiu disponibil ca martor. Mai ales că România a avut grijă ca celălalt martor cheie, Dan Adamescu, să fie eliminat în custodia statului. Ministerul Finanțelor a făcut apel la acest ordin, apel care a fost respins, existând apoi un termen limită, până pe 24 aprilie, să pună în aplicare decizia. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Tribunalul din Londra a luat act atât de ordinul ICSID, cât și de atitudinea României, și a decis analiza deciziei ICSID. Toate acestea sunt de natură a sublinia caracterul decredibilizat și neverosimil al actului de justiției în România.

- În altă ordine de idei, considerați că decizia The Nova Group de a se adresa unei instanțe internaționale a fost intemeiată?

- Exact. Dar ce este cu adevărat șocant este furia cu care ținta Alexander Adamescu este vânată. Dacă procesul meu nu are nimic de-a face cu politica, de ce România ignoră obligațiile asumate pe plan internațional și refuză să pună în aplicare o decizie atât de clară. Pentru o pretinsă mită de 20.000 euro, România încalcă dreptul și plătește milioane de lei pentru avocați în procese împotriva mea? Cum se poate vorbi de stat de drept, când însuși Ministerul Justiției încalcă obligațiile României pe plan internațional, numai ca să atingă un scop pervers?

„Astra nu s-a prăbușit fiindcă a finanțat România Liberă. Astra s-a prăbușit fi indcă ASF a împins-o în faliment”

- Spuneți că arestarea dvs. era necesară pentru a nu se afla adevărul în privința falimentării forțate a Astra Asigurări. Cu subiect și predicat, cine a împins compania spre faliment?

- Nu confirmă comportamentul autorităților din România spusele mele? Arestarea mea are ca scop principal oprirea unui proces echitabil la Tribunalul arbitral, deci dezechilibrarea luptei juridice. Cei implicați în prăbușirea Astra nu vor o adevarată judecată în cazul Astra. Își doresc o farsă regizată de DNA, în care elementele cheie al cazului se ascund – nici nu se regăsesc, de altfel, în rechizitoriul actual -, iar condamnatul este cunoscut înainte de primul termen. Marele mit, propagat până acum în media și pus în scenă de Autoritatea de Supraveghere Financiară și DNA, este cel al devalizării Astra. Astra nu s-a prăbușit fiindcă a finanțat România Liberă. Astra s-a prăbușit fiindcă ASF a împins-o în faliment. Astra putea să existe și astăzi, onorându-și toate obligațiile.

- Și totuși, cât de temeinice sunt acuzațiile din dosarul întocmit de DNA?

- DNA a plecat la drum cu o ipoteză de lucru. Aceasta este una simplă și ușor de susținut prin aparatul lor de propagandă: există un singur vinovat, și acesta se cheamă Dan Adamescu. Și dacă asta nu rezistă, acuzăm pe fiul lui. Toată muncă DNA a constat în găsirea de probe care să confirme ipoteza de lucru. Dar adevărul este că ASF s-a folosit de o asigurare deținută de CNDNAR - neplătită - pentru a smulge controlul gestionării Astra în februarie 2014. Apoi, tot ASF, condusă de Mișu Negrițoiu, a împiedicat în mod arbitrar și nedrept planurile de redresare. Dosarul Astra nu menționează niciun cuvânt despre deciziile controversate ASF. DNA apară pe cei care sunt făptașii distrugerii companiei prin nemenționarea lor.

- Adică priviți procesul tatălui dvs. ca pe o condamnare politică la moarte?

- Dan Adamescu a fost condamnat pe niște denunțuri mincinoase. Și și-a pierdut viața în acest proces. Acum se încearcă aceeași rețetă și cu mine. Cât de mulți oameni mai trebuie să moară în România? După 27 ani a devenit din nou o mândrie națională ca „inamicii poporului” să fie uciși. Victor Ponta a cerut public ca Parchetul să se ocupe de Astra și de Dan Adamescu. Ce altceva decât o condamnare politică la moarte a fost procesul tatălui meu? Tata n-a avut nicio șansă în instanță. A fost găsit vinovat la primul termen. Și eu sunt deja condamnat în aceeași măsură.Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate