Alexander Adamescu mai aproape de închisoare. Britanicii încep procedura de predare în România

Marți, 14 iulie, va începe, la Londra, apelul declarat la procedura de predare a afaceristului Alexander Adamescu către România, în baza unui mandat internațional de arestare emis de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Apelul la procedura de predare a lui Alexander Adamescu în România se va desfășura pe parcursul intevalului 14-17 iulie 2020. Afaceristul este urmărit în baza unui mandate internațional de arestare emis de instanțele românești în urma unei cereri formulate de procurorii DNA.

Alexander Adamescu este acuzat că, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu care între timp a și decedat, ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obține hotărâri judecătorești favorabile în cadrul unor proceduri de insolvență care vizau firmele deținute de familie.

Alexander Adamescu a fost acuzat de dare de mită, iar pe 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv arestarea sa preventive, în lipsă. El a fost arestat în capitala Marii Britanii, la începutul anului 2018, iar în luna aprilie a aceluiași an, Westminster Magistrates’ Court a decis predarea lui în România.

Adamescu jr. ar fi încercat să scape prezentând în fața judecătorilor britanici un raport falsificat al Administraţiei penitenciarelor în care erau prezentate condițiile grele din închisorile românești. Pentru raportul falsificat, Administrația Națională a Penitenciarelor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție acuzândul pe Adamescu Jr. de fals și uz de fals, iar acum Adamescu s-a mai ales cu un dosar penal.

O altă lovitură pentru omul de afaceri a venit din partea CEDO care a respins în unanimitate ca inadmisibilă plângerea pe care a formulat-o împotriva mandatului de arestare în lipsă care a fost emis în România dare de mită.

La începutul anului trecut, poliția a deschis un nou dosar în care este vizat pentru delapidare omul de afaceri Alexander Adamescu, stabilit la Londra.

Pe de altă parte, Înalta Curte judecă dosarul falimentarii Astra Asigurări după ce a fost înregistrat un prejudiciu de peste 800 de milioane de lei.

În acest caz, București, Angela Toncescu, fosta șefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, actuala Autoritate de Supraveghere Financiară, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de detenție cu executare pentru abuz în serviciu, de Curtea de Apel București, conform unor informații prezentate de G4media.

Și Puiu Popoviciu, un alt controversat om de afaceri are termen în apel, la Londra, în octombrie 2020, în procedura de predare către România, după ce în iulie 2019, un tribunal britanic a decis să fie trimis în țară. Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenție efectivă în dosarul Băneasa.