Evenimentul Zilei > International > FBI a intervenit în forţă. „Mafiotul” care a făcut „valuri” în România, prins ca în filme
FBI a intervenit în forţă. „Mafiotul” care a făcut „valuri” în România, prins ca în filme

FBI a intervenit în forţă. „Mafiotul” care a făcut „valuri” în România, prins ca în filme

Alex Stoica, cunoscut drept „Mafiotul” de pe Facebook, sau „Omul fără chip” aşa cum l-au denumit autorităţile americane, a fost reţinut de agenţii FBI în timp ce încerca să folosească mai multe carduri bancare la un ATM.

Infractorul român era de mai mult timp urmărit de poliţie şi agenţii FBI. El a fost prins la începutul lunii octombrie.

Sistemul de securitate al First National Bank a notificat Departamentul Poliției cu privire la un individ care a încercat să folosească mai multe carduri bancare la un ATM, iar agenții s-au deplasat, imediat, la fața locului.

Bucuria agenţilor FBI nu a fost mică, când au văzut că în fața tastaturii se afla chiar Stoica Alexandru, „Omul fără chip” pe care-l urmăreau de mai mult timp. În momentul în care a fost prins, Stoica Alexandru purta o cagulă pe cap pentru a nu fi recunoscut.

Arestarea sa a avut loc la puțin timp după ce o întreagă rețea de românași „descurcăreți” fusese destructurată de FBI.

Între 2014 și septembrie 2019, 13 români, patru americani și un grec au făcut ravagii în Statele Unite ale Americii, fiind vorba despre un prejudiciu de… 20 de milioane de dolari. Rețeaua clona cardurile ghinioniștilor, dar au avut de suferit chiar și instituții financiare.

Potrivit declarațiilor date de procurorul Manhattanului, Geoffrey S. Berman, „inculpaţii au participat la o amplă operaţiune internaţională de fraudare a bancomatelor şi spălare de bani, folosindu-şi know-how-ul tehnologic pentru a fura zeci de milioane de dolari de la instituţii financiare şi persoane fizice”.

Anchetatorii au ajuns la concluzia că sute de operaţiuni ilegale au fost desfășurate pe întreg teritoriul SUA, inclusiv în New York şi în cel puţin alte 17 state.

După ce au fost arestați, unii dintre membrii rețelei – din dorința de a scăpa cu pedepse reduse după colaborarea cu autoritățile – au început să ”sifoneze”, astfel că în posesia anchetatorilor americani au ajuns și nume care nu erau, oficial, pe lista respectivei rețele. Iar unul dintre aceste nume ar fi fost al lui… Alex Stoica, „Omul fără chip”.

Pe Facebook Stoica îl ironiza pe Mircea Nebunu, sau cum mai era cunoscut în cercurile interlopi, „Șmecherul Bucureștiului, forța României”

„Confruntarea” dintre cei doi era urmărită de un număr foarte mare de internauți.

”Ce șmecher ești tu, când n-ai voie să intri în patru cluburi din București?”, întreba, retoric, Alex Stoica, de unde se poate constata, cu mare ușurință, că motivele scandalului online țineau, exclusiv, de imaginea de „macho” construită și de Mircea Nebunu, și de Alex Stoica

Acum, ”Omul fără chip” a încăput pe mâinile FBI, iar aventura sa americană s-a finalizat lamentabil. Destructurarea rețelei care a acționat atâția ani pe teritoriul SUA a reprezentat și încheierea unui alt capitol din viața lui Alex Stoica.

După arestarea membrilor bandei, Departamentul de Justiţie SUA a emis un comunicat, iar numele celor implicați au devenit publice. Aceștia sunt Florian Claudiu Martin – Jane Hoţul, Alex Donati, Raul Ionuţ Vidrăşan – zis „The Boy”, Mircea Constantinescu – zis Sobo, Nikolaos Limberatos – zis Nicu Limberto, Cristian Costea – zis Momo, Alin Haneş Călugăru, Ionela Constantinescu – zisă Pitica, Theofrastos Lymberatos, Andrew Eliopoulos, Valentin Petrescu – zis Zoltan Pruma, Peter Samolis, Kelly Karki Lam, George Şerban, Dragoş Diaconu, Mădălin Alexandru Anca, Cristian Ulmanu – zis Boris Moravec și Iuliana Mihăilescu.

Membrii temutei bande – reamintim că au reușit să obțină 20 de milioane de dolari între 2014 și septembrie 2019 – au acţionat în cadrul unei reţele internaţionale de skimming al ATM-urilor. Astfel, au fost obținute – ilegal – informaţii despre conturile diferitelor persoane. „Ingenioșii” utilizau dispozitive tehnologice avansate pentru a înregistra numerele de cont şi datele personale. Ulterior, cardurile erau clonate și utilizate pentru retragerea banilor din conturile victimelor

„Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este «bucla libaneză» – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un «binevoitor» care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat”, se arată într-un comunicat transmis de IGPR.

Poliția Română recomandă ascunderea chitanțelor, facturilor sau altor documente care conțin informații despre card, precum și anunțarea băncii în cazul în care cineva își schimbă datele personale.

„Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar. Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde. Un alt indiciu asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă”, se arată în același comunicat, potrivit cancan.ro