Alex M Stoenescu „Sintagma - lovitură de stat - nu exista în Constituția socialistă!” VIDEO

Discuția dintre Manu Ionescu și istoricul Alex Mihai Stoenescu se apropie de evenimentele din decembrie dar ne dezvăluie și câteva situații juridice de facto. Una, dintre ele este aceea că nu exista atunci, legal, formularea ”lovitură de stat.

”A fost mai întâi o Constituție a Republicii populare române. Adică au schimbat Constituția regală, nu mai era monarhie era republică de inspirație sovietică. În 1952, s-a dat o nouă constituție în care apăreau niște termeni,  niște expresii care au legătură cu ceea ce s a întâmplat în 89. Cu ceea ce a mai pus Ceaușescu în Constituția din 1965 și a avut efect în evenimentele din decembrie 1989. Și aici, pentru prima dată, apărea formularea stare excepțională”, atrage atenția istoricul.

Pe atunci ne atacau imperialiștii

”Prin urmare, nici nu se puteau da verdicte. Dacă a fost revoluție sau n-a fost revoluție. Dacă a fost lovitură de stat sau n-a fost lovitură de stat, neexistând acest concept în legislație în legi și în Constituție. Existau, însă, alte forme: subminarea puterii de stat și alte infracțiuni, sau subminarea economiei naționale, iarăși o infracțiune gravă care a apărut demult și există și astăzi. Pe atunci, era însă cu amenințarea că ne atacă imperialiștii, ne atacă americanii. Deci, starea de necesitate se putea transforma în stare de război, dar una era să se producă un cutremur, un cataclism natural sau să se producă un atac al unei puteri străine”, atrage atenția AM Stoenescu. În mare, ideea este că în 89 termenii legali erau câțiva și prea puțin potriviți pentru evenimentele din decembrie.

”Deci s-au petrecut niște lucruri care potrivit Constituției necesitau în primul rând o decizie,  o soluție politică. Culmea, Ceaușescu, cu două luni înainte, tocmai fusese în județul Timiș. Și fusese mare sărbătoare și elogiat și omagiat. Și nu mai vorbesc cum fusese ridicat în slăvi tocmai unde s-a întâmplat ulterior o revoltă. Pentru că expresia corectă, expresia folosită de știința istoriei pentru ceea ce s a întâmpla la Timișoara în alte orașe și la București în decembrie 89 este revoltă populară. Și a fost atribuit deciziilor majore de nivel continental luate de Mihail Gorbaciov și deURSS pentru schimbarea sistemului comunist învechit din Europa cu perestroika”,  mai spune istoricul.