Aleşii nu se lasă şi o anchetează pe Ridzi

Ministrul tineretului şi sportului, democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, a cerut azi, Parlamentului, suspendarea comisiei de anchetă, informând că procurorii DNA au demarat cercetarea prealabilă. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis însă ca acest for de anchetă parlamentară să îşi continue activitatea.

Decizia conducerii Camerei a fost luată după ce liberalii ieşiseră la rampă şi o acuzaseră pe Ridzi că nu a respectat procedurile. De altfel, scrisoarea adresată de ministrul tineretului şi sportului către preşedintele Camerei, prin care cerea dizolvarea comisiei de anchetă, a fost contestată şi de propriul partid. Băsescu ar trebui să o suspende

Liberalii i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să o suspende din funcţia de ministru, aşa cum a făcut în cazul unor demnitari PNL. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat azi, la finalul Biroului Politic Central al PNL, că liberalii au luat act de solicitarea Monicăi Iacob Ridzi, deşi nu au văzut nicio sesizare oficială din partea procurorilor. Liberalii îi cer preşedintelui să dea dovadă de aceeaşi promptitudine ca în cazul fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu şi să o suspende pe Ridzi din funcţia deţinută în Cabinetul Boc.

Orban a făcut trimitere la cazul ministrului liberal, care a fost suspendat de preşedintele Traian Băsescu imediat după ce, pe numele acestuia a fost depusă o plângere penală pentru abuz în serviciu. Ulterior, procurorii au dat NUP, însă Atanasiu nu s-a mai putut întoarce la ministerul apărării. Liberalii spun că preşedintele ar trebui să dea dovadă de aceeaşi rapiditate şi să aplice acelaşi tratament şi ministrului democrat-liberal.

Ridzi, acuzată şi de sfidare

Liberalii au acuzat-o pe Ridzi de sfidare pentru că a preferat o corespondenţă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, în loc să vină în faţa comisiei şi să informeze parlamentarii în legătură cu demararea anchetei DNA. În condiţiile în care nu există nicio hârtie oficială din partea procuraturii, liberalii au mai susţinut că activitatea comisiei trebuie să continue.Poziţia lor a avut câştig de cauză în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, Ridzi fiind pasibilă de sancţiuni pentru nerespectarea regulilor parlamentare.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat că demnitarul PD-L riscă sancţiuni, inclusiv sub aspectul legii penale, dacă nu se va prezenta mâine la comisie, pentru audiere, şi dacă nu va înainta documentele solicitate de membrii acestui for.

În acelaşi timp, vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur s-a dezis de cererea lui Ridzi, afirmând că propunerea de suspendare a anchetei parlamentare nu a fost discutată în şedinţa conducerii partidului.

Monica Iacob Ridzi a solicitat azi suspendarea comisiei parlamentare, înfiinţată săptămâna trecută, invocând prevederi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor care stabilesc că cercetarea parlamentară se suspendă în momentul în care procurorii demarează ancheta.

Deputaţii au decis, săptămâna trecută, înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a verifica modul în care a fost cheltuită suma de 600.000 euro pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Tineretului. Comisia a avut o primă şedinţă în care au fost stabilite regulile de funcţionare a acestui for şi lista persoanelor ce vor fi audiate. Ministrul urma să fie audiat mâine.

Anterior înfiinţării comisiei, PNL a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Ridzi, această plângere fiind trimisă, spre soluţionare, către DNA. Ridzi este acuzată de abuz contra intereselor publice şi delapidare.

Ştire actualizată la ora 16:36 CITIŢI ŞI:

Monica Iacob Ridzi, în anchetă parlamentară